Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Може ли да бъде продължено изтичащо право на строеж върху общинска земя

31.05.2019 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Преди изтичане на ОПС върху общинска земя в квартал Младост София може ли да бъде продължено

									Ковачев

Ковачев

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

01.06.2019

Отговор: Не съществува такъв правен ред в Закона за общинска собственост. След изтичане на срока може да бъде учредено отново право на строеж, като се спазва процедурата по ЗОС след решение на Общинския съвет.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

02.06.2019

Отговор: Здравейте господин Ковачев!
Според мен въпросът Ви е неправилно зададен, но ще се опитам да Ви отговоря.
1. ПРАВОТО НА СТРОЕЖ или още както се нарича СУПЕРФИЦИЯ се учредява посредством възмезден или безвъзмезден договор за продажба, дарение, замяна, доброволна делба (чл. 63, ал. 3 ЗС).
Договорите за суперфиция трябва да конкретизират правото на строеж – характер и обем на сградата, която ще се построи, на колко етажа или на кой етаж ще се строи; местонахождение на имота, квадратура на застроената площ. В тях трябва да се съдържат съществените елементи на правото на строеж като това може да стане и чрез препращане към строителни книжа – архитектурен план, инвестиционен проект по чл. 137 ЗУТ или предварително сключен договор.
2. Най-често срещани в практиката способи за прекратяване правото на строеж са следните:
– при сливане на участниците в състава на учредяването в едно лице;
– с изтичането на срока, за който правото е било отстъпено – безвъзмездно собственика на земята става собственик и на сградата – чл. 65 от Закона за собствеността;
– ако носителят на правото на строеж бездейства в продължение на 5 години прекратяването настъпва от самото неупражняване, когато е частна собственост – чл. 67 от Закона за собствеността, а когато е общинска със заповед на кмета или заповед на областния управител, когато собствеността е съответно частна държавна.
Правото на строеж не се погасява, ако постройката погине или бъде съборена. Притежателят на суперфицията може да я построи отново, без да има нужда от ново отстъпване на правото на строеж. Разпоредбата на чл. 66, ал. 2 от Закона за собствеността е диспозитивна. С извършването на строителството се конкретизира правото на собственост върху сградата, не е необходимо извършването на друг акт от страна на носителя на правото на строеж.
Отказът от право на строеж се извършва в писмена форма с нотариално заверен подпис. Той се вписва в книгите за вписвания – чл. 112, б. „в“ от Закона за собствеността и чл. 4, б. „в“ от Правилника за вписванията и това право преминава в патримониума на собственика на земята.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив