Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Липса на асфалтов път като пречка за издаване на Акт 16

01.06.2020 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте!
Продавач на имот твърди, че не може да извади Акт 16, защото до имота няма асфалтиран път. Имам следните въпроси:1. Има ли законово изискване за наличие на асфалтиран път като задължителна предпоставка за издаване на Акт 16 и 2. Ако има такова изискване, от кога точно е то и с кой закон е въведено?
Предварително благодаря!

									Боряна Петришка

Боряна Петришка

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

01.06.2020

Отговор: Здравейте, Боряна Петришка,

съграсно Наредба № 3 за актове и протоколи по време на строителството - протокол за установяване годността за ползване на строежа (приложение № 16) се съставя от определените лица от началника на ДНСК или от упълномощено от него лице със заповедта за назначаване на Държавна приемателна комисия по реда на Наредба № 2 от 2003 г. за разрешаване ползването на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти, за строежите, за които такава е задължителна. В съдържанието на акта се описва околното пространство - като тротоари, бордюри и пр., възстановено ли е околното пространство и пр.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

02.06.2020

Отговор: От практиката си мога да кажа, че най-вероятно проблемът не е в липсата на асфалт. А в липсата на достъп до улица. Най-вероятно, пътят, който визирате, официално още не е влязъл в уличната регулация. Тоест, не са минали процедури по отчуждаване, обезщетение и т.н.
ЗУТ, чл.14, ал.(4) Урегулираните поземлени имоти имат задължително лице (изход) към улица, към път или по изключение към алея в парк.
Това, че отпред има път, изобщо не значи, че това е улица официално. Ето Ви и линк с подробна информация по темата с улиците и Акт 16:
https://gplawbg.com/ulichna-regulacia-prilojenie/За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив