Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Лекарски кабинет в жилищна сграда в режим на етажна собственост

06.03.2020 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Преди около 15 години, когато е строена сградата, на единия апартамент на първия етаж е сменен статута му в лекарски кабинет.
От тогава там работи общо практикуващ доктор като личен лекар.
Все едно живеем в ДКЦ, по цял ден има върволица от болни посещаващи доктора.
Как може да се прекрати това положение? Много съседи са за премахване на лекарския кабинет, но има и такива, които не смеят да са против кабинета, защото доктора е техен личен лекар и ги е срах.

									Христо

Христо

Отговори (4)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

06.03.2020

Отговор: Щом обектът е със статут на лекарски кабинет и този кабинет, и лекарят притежават необходимите разрешения, регистрации и т.н., няма какво да направите. Можете единствено да сезирате съответнотата РЗИ, да извърши проверка, дали кабинетът и лекарят имат необходимите документи и спазват ли се съответните хигиенни норми, работно време и т.н.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

08.03.2020

Отговор: Здравейте Христо!
В питането си, не сте посочили този апартамент , чиито статут е сменен, как е станало това? В тази връзка - това помещение / апартамент/, обща част на блока ли се води?
Ако се води обща част на блока, тогава съгласно ЗУЕС - можете с решение на Общото събрание да приемете, че не желаете повече да бъде ползвано помещението като лекарски кабинет.
Но, подчертавам, не става ясно от питането - как, по какъв начин на този апартамент му е бил даден такъв статут и затова моя съвет към Вас е да се обърнете към определен адвокат, за да се проследи цялата хронология и да може да получите адекватен отговор.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222
За контакти

											Христо

Христо

12.03.2020

Отговор: Въпросният апартамент е собственост на доктора. През 2008-ма събира подписи от всички собственици на филища във входа, че са съгласни да направи жилището си на лекарски кабинет. От тогава кабинета фунционира. Предполагам, че има необходимите документи.
За тези 12 години много от съседите осъзнаха, че никак не е удачна комбинация кабинет на личен лекар и жилища в един вход. Стълбището е тясно, вътрешно (няма възможност за проветряване) и постоянно се разминаване с болни хора, които са потенциални носители на заразни болести. Как можем да накараме доктора да изнесе другаде кабине си?За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

12.03.2020

Отговор: Както е посочила колегата Миткова, нямате правни средства да накарате лекарят да напусне кабинета, след като има разрешителни и съгласие на всички собственици на апартаменти във входа.


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследник на чичо ми Чичо ми остана вдовец.Те нямат деца.Аз и брат ми сме племенници от страна на леля ми,а чичо ми има един племенник.Няма други живи роднини.След смъртта на... Последен отговор - 24.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив