Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Контра летър

30.11.2011 - Продажба на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте,
Какво е значението и силата на т.нар. "контра летър"? Например: При продажба на имот с НА се подписва и този обратен документ. Какви са правата на продавача и купувача в този случай и как може да се използва скритото писмо?

									Младен Садинов

Младен Садинов Консултант
Варна

Отговори (3)    Коментара (1)

											инж. Петър Петров

инж. Петър Петров

30.11.2011

Отговор: ОБРАТНО ПИСМО – КОНТРА ЛЕТЪР

В нотариалния акт се записва волята на страните. Но ако тя е различна от записаното в този документ? Тогава се съставя обратно писмо, наречено контра летър.

В него страните подробно записват съдържанието на всички клаузи на прикритата сделка. Отбелязват се мотивите и основанието за съставянето на този обратен (контра) документ. Целта на документа е да разкрие симулацията и да установи вътрешните отношения между страните по сделката.

Например: може да се отбележи действителната цена на сделката, ако е посочена друга в Нотариалния акт и тогава документът служи като разписка. Могат да бъдат посочени и други факти, скрити от страните при изповядване на сделката и тогава този документ служи като доказателство.
В практиката се използва рядко. Но когато се наложи след време, обратното писмо може да послужи като годно доказателствено средство пред съда във връзка с евентуален съдебен спор (чл. 134, ал. 2 от ГПК).

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ

Обратното писмо – контра летърът е двустранен частен документ, който доказва действителната воля на страните, различна от тази, записана в Нотариалния акт.

http://www.1001line.com/kniga_222/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8.html

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=35413

Не е важно да знаеш всичко, а как да го намериш :)За повече информация: http://aivimoti.com | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.11.2011

Отговор: Подписването му е признание на страните, че сключената помежду им сделка е привидна и в действителност не желаят да настъпят правните последици на симулативната сделка. Всяка от страните може да иска сключената сделка да бъде обявена за нищожна. Обратното писмо /контра летър/ служи за доказване на абсолютна или относителна симулация.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Младен Садинов

Младен Садинов

30.11.2011

Коментар: Пример: Покупко-продажба на имот. Скритата сделка е кредитиране. С контра летър се описват всички условия и споразумения между страните. Какви са правата на купувача / кредитора/ да се разпорежда с имота и как може продавача / длъжника / да се противопостави на това?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

01.12.2011

Отговор: Купувачът може да се разпореди с имота по всяко време. Новият собственик ще попадне в хипотезата на трето добросъвестно лице, ако продажбата е станала преди вписването на исковата молба за обявяване на привидността /чл.17, ал.2 ЗЗД/.
Продавачът може да подаде иск в съда за установяване на привидността и прогласяване на "видната", т.е. официалната сделка за нищожна.
Ако описания казус е реален и става въпрос за лихвари, то според мен имотът вече е прехвърлен на трето лице. Ако това не е станало, както вече казах продавачът /заемополучател/ следва да се обърне към съда и да впише исковата си молба по най-бързия начин.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Делене на Апартамент Как мога да осуетява подялбата на апартамента. Аз предпочитам аз или тя да го купи. Ако само тя иска подялба пристъпва ли се към съдебна такава Последен отговор - 24.08.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори

имоти Здравей те! Въпроса ми е следния?След като преди 4мес.баща ми почина наследници станах ме ,майка ми половината от апартамента и по една осма на мен,брат... Последен отговор - 7.09.2018 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Продажба на наследнически гори Наследническата ни гора е продадена с пълномощно издадено от секретарката на кметството и заверено от заверено от същите . Пълномощното е издадено на... Последен отговор - 17.09.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на наследнически гори Наследническата ни гора е продадена с пълномощно издадено от секретарката на кметството и заверено от същите . Пълномощното е издадено на името на... Последен отговор - 17.09.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Продажба на имот Здравейте, става дума за продажба на имот, който по нотариален акт е административна битова сграда 100кв.м. към фамилна ферма с прилежащото му дворно... Последен отговор - 19.09.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив