Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Казус ипотека и нотариален акт

11.06.2015 - Ипотека - 2 Отговори     (0)

Здравейте, прерових доста форуми и теми, но нищо не открих подобно на моя казус:
През 80-те години се строи семейна къща, която е завършена и се обитава, но към ден днешен статусът й е "в строеж". През 93г моят баща тегли кредит от 100 000лв от Банка Земеделски Кредит с обезпечение ипотека на два собствени етажа от къщата(така поне е записано в дог за кредит), но през 94 той изчезва и се води до днес безследно изчезнал, при което ест. не се покрива заемът от 93г и банката пуска за продан споменатите етажи. Майка ми(която се е развела с баща ми през 86г) в защита на интересите на мен и сестра ми погасява през 99г ипотечния кредит(с оглед наследство), като по документи тя става кредитор на баща ми и ние със сестра ми длъжници към нея :). По документите получени от банката обаче липсва документи за собственост - само преписи от нотариален акт за собственост. На база тези документи мога ли си извадя документи за собственост и също възможно ли е да направя цесия да продам това задължение?

									Петър Апостолов

Петър Апостолов Друго

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

12.06.2015

Отговор: Здравейте, г-н Апостолов!
Казусът Ви е много интересен!
Според дадената от Вас информация майка Ви е погасила задължението на баща Ви към Банка за земеделски кредит. В този случай имотът е останал в неговия патримониум (доколкото разбирам, не е проведена публична продан). Във въпроса си, обаче, не сте изяснили статута на баща си - "безследно изчезнал" е друг термин, юридическият е "безвестно отсъстващ". А може и да е обявена смъртта му, щом твърдите, че Вие със сестра си сте длъжници на майка си...
Трябва да изясните това обстоятелство, защото, ако няма акт за смърт на името на баща Ви, то Вие двамата със сестра Ви няма как да сте негови наследници. По тази причина няма как да искате документи за собственост, нито пък да поемате задълженията на баща си.
Ако обаче е обявена смъртта му, Вие със сестра Ви сте негови наследници (ако след развода с майка Ви не е встъпил в друг брак и /или няма други деца - тогава и съпругата, и децата ще имат дял) и имате всички права. Документи можете да си извадите от Службата по вписванията (заверено копие, което се равнява на оригинала), после може да поискате и разрешение за ползване (т.нар. "акт 16"), което обаче ще Ви обвърже със задължения за данъци.
Колкото до това дали е възможно да цедирате задължението - няма как! Цедент може да бъде само майка Ви, Вие със сестра Ви сте длъжници.
Но, ако майка Ви иска, може да цедира въпросното вземане, което има към баща Ви (евентуално към Вас двамата, като негови наследници). Въпросът е дали Вие имате интерес от това.

Обмислете нещата добре!


С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Петър Апостолов

Петър Апостолов

12.06.2015

Коментар: Здравейте адв. Симеонова,
Благодаря за отговора Ви, относно статута на баща ми - той изчезва през Април 1994 и няколко пъти е пускан за национална и международно издирване от което резултат няма и от полицията казаха, че се води като безследно изчезнал. През 2009 с пълномощно от сестра ми, обявих баща си за починал и съм извадил смътен акт и документ за наследници. В периода 1986 и 1994г баща ми няма друг брак или деца. При изясняване на това обстоятелство и на база документите които притежава майка ми (препис от нотариален акт за собственост на въпросните два етажа за които е ипотеката), на база на тях и в присъствието на майка ми като кредитор, може ли да се извадят документ за собственост, питането ми е повторно тъй като не разбирам много и като съм описал по-горе къщата е със статут в строеж и по кадастър и други агенции като собственост на който и да е от фамилия Апостолови не излиза нищо т.е. все едно къщата не съществува. Предполагам, че през 1993г баща ми е имал някакъв документ за собственост на база на който са му отпуснали кредита. Другата особеност е, че фамилията е голяма и естествено могат да тръгнат спорове, затова питах дали с майка ми можем направо да се отървем от цялата разправия с роднини, чрез продажба на задължението - цесия.
Според Вашия цитат "Документи можете да си извадите от Службата по вписванията (заверено копие, което се равнява на оригинала)" моля па поясните заверено копие на кои документи - тези които притежава майка ми или други?
Поздрави.За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

12.06.2015

Отговор: Здравейте отново!
Щом имате акт за смърт и удостоверение за наследници, нещата са значително по-ясни.
Но смятам, че Вие смесвате две неща - имущество и задължения.
Вие двамата сте наследили това, което е имал баща Ви към датата на обявената му смърт.
Както имуществото, така и задълженията, т.е. имотите му сега са Ваши, а не на майка Ви. Задължението Ви към нея си остава и с неговото цедиране няма да прехвърлите къщата или двата етажа от нея. Ще прехвърлите само правото да се събира платената сума от Вас двамата със сестра Ви - значи, купувачът ще придобие правото да Ви съди или по друг начин да вземе парите, които майка Ви е платила вместо баща Ви. Защото с това плащане тя НЕ Е придобила имота! Имотът е останал на баща Ви, а след обявяването на смъртта му е на Вас и сестра Ви като наследници.
Така че, отново повтарям, само майка Ви може да продава задължението. А имотите са Ваши.
Понеже бяхте споменали, че в банката има "само преписи от нотариален акт за собственост", Ви писах, че същият документ, но вече в заверен препис, който има стойността на оригинала, може да си извадите от Агенция по вписванията, като се легитимирате с удостоверението за наследници. Там можете да си направите справка и за други имоти, които е имал баща Ви (по неговото ЕГН) и които, евентуално, сте наследили.

За да не се разправяте с родата е по-добре да продадете наследството на баща си, но това е сериозна сделка, не Ви съветвам да го правите без компетентен юрист.

Колкото до задължението, което майка Ви е платила, то вероятно е погасено по давност и за да се случи каквото и да е по него, следва да се правят разни "юридически гимнастики", които зависят от това какво точно искате да постигнете.

Но смятам, че най-важно за Вас е да разберете, че изплащането на вземането от страна на майка Ви, не я прави автоматично собственик на ипотекирания имот. Тъкмо напротив - собственик си е останал баща Ви, а тя има срещу него едно вземане, което така и не е реализирала до сега.

Оставам на разположение за други въпроси.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com
За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Тагове

здравейте
  
строеж
  

баща

  
кредит
  
банка
  
земеделски
  
етажа
  
къщата
  
изчезва
  
води
  
безследно
  
изчезнал
  
банката
  
продан
  

майка

  

сестра

  
документи
  
кредитор
  
длъжници
  
документите
  
обаче
  

собственост

  
преписи
  
нотариален
  
база
  
възможно
  
цесия
  
задължението
  
имотът
  
останал
  
разбирам
  
статута
  
обявена
  
смъртта
  
обстоятелство
  
смърт
  
двамата
  
негови
  
наследници
  
искате
  
задълженията
  
брак
  
други
  
деца
  
имате
  
извадите
  
службата
  
вписванията
  
заверено
  
копие
  
равнява
  
оригинала
  
задължения
  
колкото
  
дали
  
вземане
  
евентуално
  
нещата
  
поздрав
  
симеонова
  
софия
  
васил
  
левски
  
0884
  
0898
  
имейл
  
advokatsimeonova@yahoo
  
документ
  
притежава
  
препис
  
имал
  
отново
  
смятам
  
наследили
  
имотите
  
сега
  
ваши
  
прехвърлите
  
правото
  
платила
  
него
  
собственик
  

Популярни въпроси - Ипотека

Виж всички въпроси

Здравейте, моля, кажете, дали има българска банка, която предлага тази услуга: Потребителски заем за плащане на реклама при продажба на имот. Заем, който да се отпуска на собственик на имот, който не е с добра кредитна история.... Последен отговор - 6.04.2020 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Съсобственост на закупен апартамент с ипотека Може ли съсобственика ми да ми прехвърли неговия дял понеже съм основен кредитоиакател,без да да се променя договора с банката,така,че децата му да... Последен отговор - 8.03.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Ипотечен кредит с застраховка живот Аз съм кредитоискател, а жена ми е съдружник. Към кредита има застраховка живот на мое име на пълния размер от кредита. Ако в процеса на изплащане... Последен отговор - 28.05.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Имот Здравейте,искам да попитам следното: при съвместно съжителство и раздяла жената отказва да напусне жилището,което е собственост на другия партньор... Последен отговор - 20.07.2020 от адв. Симеонова

2 Отговори

тавански етаж Имам наследен тавански етаж,вследствие размяна на части от фамилна къща.Имам издаден архитектурен план за преустройство на покрив и таванско... Последен отговор - 31.05.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив