Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Как да огранича действия на арендатор съсобственик?

02.06.2018 - Земеделска земя - 1 Отговори     (0)

Арендатор придоби 1/3 идеални части от земеделски имот, в който аз имам дял в същия размер. Не е редовен и коректен платец, нито поддържа открит диалог с арендодателите. След законодателните промени от май 2018, той ще може да отдава целия имот сам на себе си.

В такъв случай, една възможност ще бъде да търся пропуснати ползи, ако докажа, че не е разпределил полученото по договора възнаграждение. Но то пак ще се определя от него самия. Бих могъл и да искам прекратяване на договора, ако докажа, че е неизгоден за мен или е сключен недобросъвестно. Това обаче доколкото знам касае само конкретния договор и влиза в действие след края на земеделската година. Тоест няма да ме защити от рецидиви.

Има ли правен начин да си възстановя контрола върху моята част от имота, като търся ограничаване на едностранните действия на арендатора в бъдеще? Или трябва да се търсят законодателни промени през омбудсмана и други институции?

									simeon_z

simeon_z

Отговори (1)    Коментара (1)

											simeon_z

simeon_z

03.06.2018

Коментар: Бих желал да направя пояснение. Не визирам арендни отношения при които аз съм възложителя. Притеснението ми е, че след промените влезли в сила от 22.05.2018 г. в "Закона за собствеността и ползването на земеделските земи", чл. 4а ал. 3.2, в ролята си на съсобственик с дял над 25% идеални части, арендатора (частното лице) може да възлага еднолично на своята фирма или на други фирми с обвързани интереси обработката на земята при неизгодни за мен условия. Закона няма да изисква аз да участвам като страна по договора и ще трябва да отстоявам правата си в последствие като заинтересовано лице при всеки един рецидив. Наистина мога да поискам да се направи делба на имота, но при обсъждане с юрист, трудността беше в това да бъдат призовани всички съсобственици, защото някои от тях са трайно извън страната, няма начин да се свържа с тях и дори може да е възникнала впоследствие съсобственост с техни наследници.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

28.08.2018

Отговор: Здравейте!

Вие доста точно сте си отговорили и предполагам притесненията Ви са свързани именно с делбата.
А те не са съвсем основателни - да, делбата е дълъг процес, но не е прекалено скъпа и обикновено е резултатна.
Колкото до призоваването на някои от наследниците - съдът служебно може да издири последния им адрес (както настоящ, така и постоянен), а ако не се отзоват на призовките пратени до този адрес, ще им бъде назначен особен представител (уви, за Ваша сметка) и делото все пак ще се проведе. Не бързо, и не съвсем евтино, но е възможно прекратяване на съсобствеността.
Друг начин за действие, за съжаление, Законодателят не Ви е оставил.

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Рибарски водоем на земеделска земя Ще правя изкоп 2-3 декара с цел риболовен водоем, а около него "сглобяеми" микро вилички. Парцелът е земеделска земя категория 4 и е около 6-7 декара общо. Би... Последен отговор - 29.11.2022 от Адвокат Николина Митова

3 Отговори

Изплатена сума от "бели петна" на един от наследниците Здравейте! Един от наследниците е получил сумите от "бели петна" на земеделската земя. Попълнил е декларацията за разпределение на парите по чл.30, ал.3,... Последен отговор - 28.08.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

сервитут при прокарване на В и К През земя, чийто наследник съм и аз, се прокарва В и К за канализация на едно село. Общо наследниците са 10. От общината е прието да се даде обезщетение, но... Последен отговор - 15.11.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Сервитут Взето е решение през земя, чийто наследник съм и аз, да се прокара канализация за В и К.Общо наследниците сме 10. Но два от тях отказват да дават... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив