Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Живеене в офис

13.07.2020 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Притежавам помещение с статут офис в жилищна сграда,което се ползва за живеене. Ако някой пусне жалба какви са законните мерки който държавата може да предприеме срещу мен и как живущите могат докажат,че нарушавам закона?

									Мария

Мария Друго

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

14.07.2020

Отговор: Здравейте, Мария!

Бързам да Ви успокоя - Вие не нарушавате закона!

Няма закон, който да забранява изрично живеенето в офис-помещение. Но, ако някой държи да Ви направи лошо, може спокойно да се позове на чл.178, ал.4,5 и 6 от ЗУТ:
(4) Не се разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от първа до трета категория началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
(6) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от четвърта и пета категория кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
Дали попадате в ал.5 или ал.6 се определя от височината на сградата - ако е над 15 м. - ал. 5, ако е под - ал. 6. Но, така или иначе, подлежите на санкции.
За да ги избегнете има една мъничка хитрост - в договора за наем предвидете, че отдавате офис, който наемателите се задължават да ползват по предназначение. Без повече подробности. Така отговорността за това как ползват имота ще стане на наемателите, а не Ваша.

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com


Изобщо, това не беше проблем допреди няколко години, когато строителите се изхитриха да правят офиси и ателиета голяма част от обособените имоти в сградите, тъй като съответният парцел е със смесено предназначение, което означава, че повече от половината от обособените обекти вътре НЕ СА предназначени за живеене.
Тогава сеЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

19.07.2020

Отговор: Здравейте Мария!
Промяната на предназначение на един обект, съгласно § 5, т. 41 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ) е налице тогава, когато има промяна от един начин на ползване в друг и която промяна се отразява в кадастралните данни по ЗКИР.
Такава процедура, в която да преминете от ползване на помещение със статут на офис в ползване на помещение със статут на жилище е дълга, скъпа и ненужна във Вашия случай.
По-доброто е да вземете писмено съгласие от всички живущи в блока,че офиса ще се ползва като жилище и така ще избегнете всякакви конфликти и недоразумения.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследник на чичо ми Чичо ми остана вдовец.Те нямат деца.Аз и брат ми сме племенници от страна на леля ми,а чичо ми има един племенник.Няма други живи роднини.След смъртта на... Последен отговор - 24.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив