Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Живеене в офис

13.07.2020 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Притежавам помещение с статут офис в жилищна сграда,което се ползва за живеене. Ако някой пусне жалба какви са законните мерки който държавата може да предприеме срещу мен и как живущите могат докажат,че нарушавам закона?

									Мария

Мария Друго

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

14.07.2020

Отговор: Здравейте, Мария!

Бързам да Ви успокоя - Вие не нарушавате закона!

Няма закон, който да забранява изрично живеенето в офис-помещение. Но, ако някой държи да Ви направи лошо, може спокойно да се позове на чл.178, ал.4,5 и 6 от ЗУТ:
(4) Не се разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от първа до трета категория началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
(6) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от четвърта и пета категория кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
Дали попадате в ал.5 или ал.6 се определя от височината на сградата - ако е над 15 м. - ал. 5, ако е под - ал. 6. Но, така или иначе, подлежите на санкции.
За да ги избегнете има една мъничка хитрост - в договора за наем предвидете, че отдавате офис, който наемателите се задължават да ползват по предназначение. Без повече подробности. Така отговорността за това как ползват имота ще стане на наемателите, а не Ваша.

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com


Изобщо, това не беше проблем допреди няколко години, когато строителите се изхитриха да правят офиси и ателиета голяма част от обособените имоти в сградите, тъй като съответният парцел е със смесено предназначение, което означава, че повече от половината от обособените обекти вътре НЕ СА предназначени за живеене.
Тогава сеЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

19.07.2020

Отговор: Здравейте Мария!
Промяната на предназначение на един обект, съгласно § 5, т. 41 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ) е налице тогава, когато има промяна от един начин на ползване в друг и която промяна се отразява в кадастралните данни по ЗКИР.
Такава процедура, в която да преминете от ползване на помещение със статут на офис в ползване на помещение със статут на жилище е дълга, скъпа и ненужна във Вашия случай.
По-доброто е да вземете писмено съгласие от всички живущи в блока,че офиса ще се ползва като жилище и така ще избегнете всякакви конфликти и недоразумения.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на мазе по давност Здравейте, може ли мазе да бъде придобито по давност след като не е самостоятелен обект и по този начин да се лиши апартамент от избено помещение - тъй... Последен отговор - 3.11.2021 от Иван Иванов

6 Отговори

Събаряне на селскостопанска постройка. Здравейте! В парцела ми освен двуетажна къща и гараж като самостоятелен обект има и едноетажна селскостопанска постройка със застроена площ 32... Последен отговор - 23.10.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имот срещу гледане и издръжка на възрастен човек Здравейте, имам нотариален акт за имот срещу издръжка и гледане на човек, който неодавна почина. Трябва ли да подавам някъде документи или помправо... Последен отговор - 31.10.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Проблем с мазе Здравейте По Нот. акт от 2013г.имам мазе, но за него има претенции и друг съсед. Той отказва да представи своя док. за собственост. Доголкото разбрах... Последен отговор - 28.11.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Заварено Незаконно надстрояване Живеем на 2 етаж на двуетажна къща. На 1 етаж живее друго семейство, което притежава 100 кв от общо 400 кв имот. На 2 етаж има голяма тераса на която има 2 стаи,... Последен отговор - 8.11.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив