Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Издирване на собственик

08.06.2016 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Как мога да издиря собственик на имот -като аз имам номера на въпросния имот?
Мога ли да получа документ за собственост /дори и неофициално/ на имот ако аз имам номера на имот,който не е моя собственост?

									Илия Цветков

Илия Цветков Друго
Пловдив

Отговори (3)   

											Адвокат Денис Моллов

Адвокат Денис Моллов

08.06.2016

Отговор: Здравейте,
Официално, ак не сте собственик, наследник или пълномощник на собственика няма как да получите копие от акта за собственост. Единствено ако служителите в Агенция по вписванията решат могат да Ви предоставят имена/егн на вписания собственик.
Успех!
Адв. Денис МолловЗа повече информация: http://www.dmlawfirm.bg | За контакти

											Ивайло Г.

Ивайло Г.

21.01.2020

Отговор: И на мен ми се случи да викам неволята, затова ще споделя опита си.
Първо лесния начин - https://namerisobstvenik.business.site/
Аз лично избрах трудния:

1) регистрирате се в сайта на Агенцията по кадастър (kais.cadastre.bg) и запомняте своя КНИК номер (в горния десен ъгъл)

2) превеждате пари по сметка BG13BNBG96613100110401 (примерно 10 лв) и за основание посочвате "ПОТРЕБИТЕЛ: ххх, КНИК: ууу" (може и през ePay)

3) до 1-2 раб. дни парите ще се заредят в профила Ви

4) на картата (https://kais.cadastre.bg/bg/Map) маркирате желаните парцели

5) поръчвате услуга "Извадка от кадастралния регистър на недвижимите имоти" - струва 0,35лв за ПИ и 0,56лв за УПИ, като минималната сума е 3,50лв (демек ако имотите са под 7 - ще платите 3,50лв)

6) резултата се появява като линк към PDF в профила Ви и за всеки от имотите показва 3-те имена на всеки (съ-)собственик и данни за нот. акт (номер на акт, номер на том, номер и дата на нотариалното дело)

7) с данните за нот. акт отивате лично в съответната Агенция по вписвания за района на имота

8) в Софийската агенция архива се намира на приземния етаж - отдясно за документи преди 1990 и отляво за по-новите

9) ако предварително не сте си разпечатили бланка за заявлението (https://www.registryagency.bg/media/filer_public/2016/12/07/zaivlenie-izdavane-na-prepis-ot-notarialen-akt.pdf) - взимате си бланка от някое гише и я попълвате; на една бланка може да посочите повече от 1 желан документ

10) взимате си билет с входящ номер от автомата и дебнете на екрана кога ще Ви дойде ред за гише

11) служителката пресмята колко ще Ви струва незаверено копие за всеки от посочените нот. актове - за първа страница взимат по 3,20лв и за всяка следваща по 0,20лв

12) можете да платите на място с дебитна карта (изключително предимство) или да изтичате до ТОКУДА (която е на 50м от Агенцията) и да се върнете с платежното (не е нужно да се редите отново на опашката)

13) ако нот. акт е по-нов от да речем 2005-2007г почти сигурно е да съдържа ЕГН и постоянен адрес на собствениците. Ако е преди 2005-2007 но след 2000г. обикновено има само ЕГН без постоянен адрес. А ако е преди 2000г. - най-вероятно няма нито ЕГН, нито адрес, а само номер на зеления паспорт (в който случай просто нямате късмет)

14) ако сте се сдобили с адрес - можете или да изпратите препоръчано писмо, или да отидете лично

15) ако имате само ЕГН - може да пуснете справка за физическо лице (https://www.icadastre.bg/searchPropertyLot.aspx) - ще Ви трябва регистрация в сайта и отново ще трябва да преведете пари по сметка BG21CREX92603114548701 и да изпратите сканирано платежното на support@registryagency.bg и да посочите КНИК номера си (различен е от КНИК в сайта на Агенцията по кадастър). Всяка справка е за конкретна районна агенция по вписванията (няма комбинирана справка от всичките Агенции по вписванията) и струва 1лв.

16) ако имате късмет - може да откриете номерата на някой по-нов (след 2005г.) нот. акт за друг имот на търсения собственик в който евентуално да има посочен постоянен адрес

17) по ЕГН можете също да направите справка в Търговския регистър (https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra) дали лицето няма регистрирана фирма - ако има, тогава надеждата Ви е в някой от PDF-ите с годишен финансов отчет да има посочен телефон за контакт (по-вероятно е телефонът да е на счетоводна къща - но пак е повече от нищо)

18) може да се опитате също така да търсите по трите имена в Гугъл с надеждата лицето (ако е достатъчно младо) да се е регистрирало в някой сайт (примерно Facebook или за споделяне на снимки) и евентуално да се регистрирате и Вие и да изпратите лично съобщение през такъв сайт. Шансовете за успех са много малки - но все пак трябва да се опита.

19) ако имате приятели в НОИ, EasyPay, мобилен оператор, полиция, митници - изобщо не се надявайте на помощ. Всички са наплашени заради GDPR, някои може дори да са били очевидци как техен по-дащен колега си е изпатил.

20) съветът "да се разпитат комшиите" сработва в не повече от половината случаи - а при запустял и обрасъл незаграден парцел шансовете са нулеви. Дори комшиите да знаят по физиономия и по име собственика - освен ако не са много близки, едва ли ще знаят телефон или адрес.

21) ако имате достъп до системата APIS - може по ЕГН да проверите дали лицето не е подавало някакви данни за контакт (телефон или емайл), обикновено такава информация идва от болнични листове.

22) ако собственикът по нот. акт е починал, ще Ви е необходимо съдействието на нотариус който да поръча удостоверение за наследници и после да търсите с техните ЕГН.

В общи линии това е, което можете да постигнете със собствени сили без частен детектив.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

26.01.2020

Отговор: Здравейте господин Цветков!
В Агенция по вписванията не дават отговор на такъв зададен въпрос. Могат да Ви дадат справка по ЕГН на физическо лице какви имоти притежава и как се е движила собствеността от 1999 година насам, но ако зададете въпрос , касаещ определен имот на кой принадлежи - няма да получите отговор.
С уважение,
адв.Чанкова
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на парцел с разминаване регулация-кадастър Здравейте, Интересува ме дали може да се изповяда сделка при покупка на УПИ при положение, че се разминават кадастър-регулация и крие ли големи... Последен отговор - 19.09.2021 от адв.Галина Чанкова

5 Отговори

Узаконяване на място зад блока Здравейте! Искам да си узаконя място зад блока за гаражна клетка. Какво трябва да направя? Къде трябва да отида? Какви документи са ми необходим? Колко... Последен отговор - 19.09.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Непълен нотариален акт Здравейте, искам да закупя стара къща с дворно място, в нотариалния акт на която е записано че собственика купува "застроена и незастроена площ ххх... Последен отговор - 22.07.2021 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

Покупка на имот Миналата година август месец /08.2020година/ ,закупих вилен парцел с вилна сграда. След изповядване на сделката попитах при нотариуса секретарките дали... Последен отговор - 21.07.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Разлика в натуралния акт и скица Здравейте, искам да закупя имот в нотариалния акт на който е записано че е с площ 1000 кв.м, по кадастрална карта с площ от 1350 кв.м..... От общината казват че... Последен отговор - 5.08.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив