Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Издирване на собственик

08.06.2016 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Как мога да издиря собственик на имот -като аз имам номера на въпросния имот?
Мога ли да получа документ за собственост /дори и неофициално/ на имот ако аз имам номера на имот,който не е моя собственост?

									Илия Цветков

Илия Цветков Друго
Пловдив

Отговори (3)   

											Адвокат Денис Моллов

Адвокат Денис Моллов

08.06.2016

Отговор: Здравейте,
Официално, ак не сте собственик, наследник или пълномощник на собственика няма как да получите копие от акта за собственост. Единствено ако служителите в Агенция по вписванията решат могат да Ви предоставят имена/егн на вписания собственик.
Успех!
Адв. Денис МолловЗа повече информация: http://www.dmlawfirm.bg | За контакти

											Ивайло Г.

Ивайло Г.

21.01.2020

Отговор: И на мен ми се случи да викам неволята, затова ще споделя опита си.
Първо лесния начин - https://namerisobstvenik.business.site/
Аз лично избрах трудния:

1) регистрирате се в сайта на Агенцията по кадастър (kais.cadastre.bg) и запомняте своя КНИК номер (в горния десен ъгъл)

2) превеждате пари по сметка BG13BNBG96613100110401 (примерно 10 лв) и за основание посочвате "ПОТРЕБИТЕЛ: ххх, КНИК: ууу" (може и през ePay)

3) до 1-2 раб. дни парите ще се заредят в профила Ви

4) на картата (https://kais.cadastre.bg/bg/Map) маркирате желаните парцели

5) поръчвате услуга "Извадка от кадастралния регистър на недвижимите имоти" - струва 0,35лв за ПИ и 0,56лв за УПИ, като минималната сума е 3,50лв (демек ако имотите са под 7 - ще платите 3,50лв)

6) резултата се появява като линк към PDF в профила Ви и за всеки от имотите показва 3-те имена на всеки (съ-)собственик и данни за нот. акт (номер на акт, номер на том, номер и дата на нотариалното дело)

7) с данните за нот. акт отивате лично в съответната Агенция по вписвания за района на имота

8) в Софийската агенция архива се намира на приземния етаж - отдясно за документи преди 1990 и отляво за по-новите

9) ако предварително не сте си разпечатили бланка за заявлението (https://www.registryagency.bg/media/filer_public/2016/12/07/zaivlenie-izdavane-na-prepis-ot-notarialen-akt.pdf) - взимате си бланка от някое гише и я попълвате; на една бланка може да посочите повече от 1 желан документ

10) взимате си билет с входящ номер от автомата и дебнете на екрана кога ще Ви дойде ред за гише

11) служителката пресмята колко ще Ви струва незаверено копие за всеки от посочените нот. актове - за първа страница взимат по 3,20лв и за всяка следваща по 0,20лв

12) можете да платите на място с дебитна карта (изключително предимство) или да изтичате до ТОКУДА (която е на 50м от Агенцията) и да се върнете с платежното (не е нужно да се редите отново на опашката)

13) ако нот. акт е по-нов от да речем 2005-2007г почти сигурно е да съдържа ЕГН и постоянен адрес на собствениците. Ако е преди 2005-2007 но след 2000г. обикновено има само ЕГН без постоянен адрес. А ако е преди 2000г. - най-вероятно няма нито ЕГН, нито адрес, а само номер на зеления паспорт (в който случай просто нямате късмет)

14) ако сте се сдобили с адрес - можете или да изпратите препоръчано писмо, или да отидете лично

15) ако имате само ЕГН - може да пуснете справка за физическо лице (https://www.icadastre.bg/searchPropertyLot.aspx) - ще Ви трябва регистрация в сайта и отново ще трябва да преведете пари по сметка BG21CREX92603114548701 и да изпратите сканирано платежното на support@registryagency.bg и да посочите КНИК номера си (различен е от КНИК в сайта на Агенцията по кадастър). Всяка справка е за конкретна районна агенция по вписванията (няма комбинирана справка от всичките Агенции по вписванията) и струва 1лв.

16) ако имате късмет - може да откриете номерата на някой по-нов (след 2005г.) нот. акт за друг имот на търсения собственик в който евентуално да има посочен постоянен адрес

17) по ЕГН можете също да направите справка в Търговския регистър (https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra) дали лицето няма регистрирана фирма - ако има, тогава надеждата Ви е в някой от PDF-ите с годишен финансов отчет да има посочен телефон за контакт (по-вероятно е телефонът да е на счетоводна къща - но пак е повече от нищо)

18) може да се опитате също така да търсите по трите имена в Гугъл с надеждата лицето (ако е достатъчно младо) да се е регистрирало в някой сайт (примерно Facebook или за споделяне на снимки) и евентуално да се регистрирате и Вие и да изпратите лично съобщение през такъв сайт. Шансовете за успех са много малки - но все пак трябва да се опита.

19) ако имате приятели в НОИ, EasyPay, мобилен оператор, полиция, митници - изобщо не се надявайте на помощ. Всички са наплашени заради GDPR, някои може дори да са били очевидци как техен по-дащен колега си е изпатил.

20) съветът "да се разпитат комшиите" сработва в не повече от половината случаи - а при запустял и обрасъл незаграден парцел шансовете са нулеви. Дори комшиите да знаят по физиономия и по име собственика - освен ако не са много близки, едва ли ще знаят телефон или адрес.

21) ако имате достъп до системата APIS - може по ЕГН да проверите дали лицето не е подавало някакви данни за контакт (телефон или емайл), обикновено такава информация идва от болнични листове.

22) ако собственикът по нот. акт е починал, ще Ви е необходимо съдействието на нотариус който да поръча удостоверение за наследници и после да търсите с техните ЕГН.

В общи линии това е, което можете да постигнете със собствени сили без частен детектив.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

26.01.2020

Отговор: Здравейте господин Цветков!
В Агенция по вписванията не дават отговор на такъв зададен въпрос. Могат да Ви дадат справка по ЕГН на физическо лице какви имоти притежава и как се е движила собствеността от 1999 година насам, но ако зададете въпрос , касаещ определен имот на кой принадлежи - няма да получите отговор.
С уважение,
адв.Чанкова
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 14.04.2024 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив