Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Издаване на нотариален акт на къща, построена с отстъпено право на строеж

19.11.2019 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Здравейте!
Казусът ни е следният. След смъртта на родителите ни разполагаме с къща в Долна баня, построена от тях през 1965 г. върху общинска земя с отстъпено право на строеж. Ние сме четири наследници, но сме се разбрали, че къщата ще остане само за двамата братя. Въпросът ми е: мога ли да се откажа от моя дял пред нотариус в тяхна полза без тяхното изрично присъствие? Нямаме НА, а само заповед за отстъпено право на строеж. Данъците се плащат през цялото време. Единият ми брат беше предприел действия по закупуване на земята, с цел да узакони парцела, но впоследствие се отказа, и остава около една четвърт неизплатена. Сърди се и твърди, че е незаконен имотът. Какви документи ще са нужни за издаване на НА и откъде да се набавят? Благодаря Ви предварително за отговора.

									Риана

Риана Друго

Отговори (4)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

19.11.2019

Отговор: Здравейте, Риана,

с нотариално заверена декларация за отказ от право на собственост, вписана в Службата по вписванията може да се откажете от идеалните части,които сте наследила от къщата.
За снабдяване с нотариален акт за къщата освен заповедта са необходими и удостоверение за данъчна оценка, удостоверение за наследници, скица на имота, кадастрална схема, строителни документи, с които разполагате като разрешение за строеж и архитектурни проекти. Препоръчително е да се консултирате с адвокат, който да Ви съдейства.



За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.11.2019

Отговор: Здравейте Риана!
Винаги може да направите отказ от наследство по законоустановения ред / молба, вписване в особената книга на Районния съд, след това в Агенция по вписване/, като резултатът от този отказ ще бъде увеличаване на идеалните части на останалите трима сънаследници. Това на практика означава, че, ако в момента всеки един от Вас е съсобственик на по 1/4 идеална част, след Вашия отказ ще останат трима сънаследници с по 1/3 идеална част.
Както посочих по-горе за отказ от наследство не е нужно да бъде издаван нов нотариален акт, а се спазва определена процедура.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222



За контакти

											Риана

Риана

22.11.2019

Коментар: Здравейте, благодаря за отговорите. Едно допълнение: мога ли да се откажа от идеалните части в полза само на двамата ми братя и така те да получат дял, по-голям от една трета?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

22.11.2019

Отговор: Здравейте, Риана,

отказът от право на собственост, както и отказът от наследство не могат да бъдат направени в полза на определено лице. Следва да имате предвид че при отказа от наследство се отказвате от цялото наследено имущество от родителите Ви, не само от идеалните части от къщата.



За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

01.12.2019

Отговор: Здравейте!
Когато се прави отказ от наследство, Вие се отказвате от следващото Ви се по закон и точно това следващо Ви се увеличава идеалните части на останалите наследници.
Ако, искате, на конкретен съделител да увеличите идеалните части - това може да сторите със сделка и то без да искате съгласието на останалите съсобственици.
С уважение,
адв.Чанкова



За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

чл. 14, ал. 4, ЗУЕС Здравейте, Съгласн чл. 14, ал. 4, ЗУЕС, Едно лице може да представлява най-много трима собственици и/или ползватели. Колко гласа има общо, като брои и себе... Последен отговор - 14.09.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Възстановяване на земеделска земя Здравейте, свекър ми е наследник на 60 дка земеделска земя в землището на с.Ярджиловци обл. Перник, въпроса ми е какво да предприеме, като когато са били... Последен отговор - 14.09.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Обсебен Съсобствен Имот Наследих от баща си процент в магазин който той е получил от реституция. Магазина има много съсобственици. Трима човека, мажоритарен собственик 51%, друг... Последен отговор - 18.10.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Моля за отговор Здравейте, Съгласн чл. 14, ал. 4, ЗУЕС, Едно лице може да представлява най-много трима собственици и/или ползватели. Колко гласа има общо, като брои и себе... Последен отговор - 3.09.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори

пари при чси имам задържани 6000лв през последните 8 години одържани ми от инвалидната ми пенсия от 200лв всеки месец но не са разпределени до сега на... Последен отговор - 31.10.2020 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив