Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Ипотекиран имот

02.07.2015 - Покупка на имот - 2 Отговори     (0)

Искам да купя ипотекиран имот.Ипотеката на имота е 100 000лева.Кредита се изплаща 30 години по 500 лева вноска на месец.До момента кредита е изплащан 7 години, което означава че 42 000 лева са изплатени.
Въпроса ми е следния, имота струва 82 000 лева, ако аз като купувач внеса в банката 58 000 лева ипотеката пада ли и съответно целия кредит ли се прекратява, какво става с тези 23 години по 500 лева вноска на месец.Благодаря предварително.

									Мариян

Мариян

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

02.07.2015

Отговор: Почти, но не съвсем. За безпроблемна покупка, са необходими няколко неща. Първото е референция от банката - към дата Х /датата на покупката/, колко е дължимата сума за погасяване на кредита, както и писмо-уверение, че след плащане на сумата, банката ще заличи ипотеката. Продажната цена се заплаща на части - към банката, за погасяване на кредита и лично към продавача, за остатъка. В общи линии, това е.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

02.07.2015

Отговор: Колегата Ви е обяснила процедурата.
Но нещата с кредита не стоят така, както си ги представяте.
Всъщност, Вие си правите сметката "без кръчмар".
Това, че е плащано 7 години, не означава, че са са изплатени 42 000 лева. Напротив - означава, че са внесени толкова, но са изплатени МНОГО по-малко. В първите години голяма част от вноската отива за изплащане на лихвите и много малка - за главницата.
За това със сигурност няма да е достатъчно да платите 58 000, за да се погаси целият заем.
Ако нещата се получаваха, както Вие ги смятате, след още 10г. с по 500 лева, заемът би се изплатил. А останалите 13 години? - Е, това са лихвите, ама банката е хитра, иска първо лихвите, а после главницата. За това колегата е напълно права - идете в банката да Ви кажат, колко е дългът към момента, според мен, не по-малко от 70 000 лева главница.
Освен това, много от по-старите кредити имат и уговорка за т. нар. "такса предварително погасяване", което е плащане за това, че банката няма да получи цялата лихва за пълния срок на договора, както е планувала. Тя може да стигне и до 5% от сумата, която внасяте преди падежа, т.е. парите, които внасяте над вноската от 500 лева.
Така че, не подписвайте договора, преди внимателно да си направите сметката, след като вече сте проверили в банката какво остава за плащане и колко ТОЧНО трябва да внесете при тях, за да вдигнат ипотеката (впрочем и това струва пари - малко, но се плаща).

Не прибързвайте! Проверете всичко внимателно и тогава действайте.
Пожелавам Ви успех!
С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на апартаманет - схема на плащане и документи Искам да закупя жилище което е в строеж и след 2 месеца се очаква акт 14. Схемата на плащане е разделена на неколко части, а преводите са едни по банка... Последен отговор - 19.09.2018 от Кристина Найденова

2 Отговори

прехвърляне на имот Здравейте,баща ми почина преди 4мес.имаме имот на село Ковачевци наследници са майка ми, брат ми и сестра ми.Може ли моя дял от имота да прехвърля на... Последен отговор - 5.09.2018 от адв. Симеонова

2 Отговори

Вноска по договор за строеж на имот Здравейте!Предстои ми втората вноска след получаването на акт 14,за което ми се обади строителя.Съобщи ми,че желае да преведа една част по банков път,а... Последен отговор - 14.09.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

покупка на общинска земя Здравейте, проявявам интерес към общински имот / земя/ в община Созопол. Каква е процедурата. Какви документи да бъдат представени от мен в общината.... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Имот и гараж - покупка Здравейте! Предстои ми закупуване на имот от собственик - англичанин. Към него има освен основния нотариален акт за апартамента, и нотариален акт за... Последен отговор - 17.09.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив