Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Имотна сделка

15.05.2017 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Нива ,която е била продадена 2006 г. и преди дни при справка в агенцията по кадастър ,се установи ,че нивата се води наша собственост. .Незная кой е купувача ,а и сделката не е била в кантора,а парите се дали на ръка. Къде да получа информация дали действително е имало сделка ? А ако няма сделка ние като наследници може ли да я продадем ?

									uzunova

uzunova

Отговори (4)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

16.05.2017

Отговор: Де юре, сделка няма, щом няма вписан нотариален акт. При това положение, можете да се разпореждате с имота. Лицето, което е дало пари /евентуално/ през 2006г, до момента не е предприело никакви действия и всякакви срокове за връщане на сумата са изтекли.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

16.05.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Узунова!

За първи път няма да се съглася с колегата Миткова, която много уважавам.
Липсата на вписване в кадастъра НЕ Е знак, че сделка няма.
Трябва да направите справка по партидата на някой от продавачите в АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА в района, в който се намира нивата.

Кадастърът е друга система и вписването там няма прехвърлително действие.
Това, че купувачът не си е направил труда да регистрира сделката в кадастъра, НЕ я прави недействителна. Т.е. само от това, че имотът все още се води на Ваше име в кадастъра не може да правите извода, че още сте собственици.
Ако действително е имало сделка, тя ТРЯБВА да е вписана в Агенцията по вписванията.
Ако не е - важи всичко, което е написала колегата Миткова.
Възможно е и да е така, ако действително сделката не е сключена с нотариален акт, както Вие смятате.
В такъв случай, Вие сте останали собственици към онзи момент. Но бъдете внимателни, защото вече са минали повече от 10г. и купувачът е придобил имота по давностно владение, ако не е било прекъсвано...

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

16.05.2017

Отговор: Така е, останах с впечатление, че сте проверили и в Агенция по вписванията. Отидете в АВ, обикновено е в сградата на съда, по местонахождение на имота. Направете справка по ЕГН на продавачите. Или ще има акт, или не. Такава справка може да се направи и онлайн от лице имащо достъп, например адвокат, нотариус.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

28.05.2017

Отговор: Здравейте!
Задължително , всяка сделка свързана с продажба на недвижим имот се изповядва при Нотариус и след това задължително се прави вписване в Агенцията по вписванията.
Преди да твърдите, че не е налице сделка, проверете по ЕГН на собственика на нивата в Агенцията по вписванията какво е отразено и тогава правете извод.
Ако там няма отразено нищо, значи сделка не е имало и означава, че нивата продължава да е Ваша собственост и тогава вече можете да я продадете съгласно изискванията на закона.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив