Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Имот предобит преди и след брак.

25.04.2018 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте, омъжена съм за италиански гражданин( бракът е сключен в Италия), претижавам имот в България от преди брака Ако сега продам имота си и закупя нов със средствата от продаденият имот съпругът ми или негови наследници( деца от първи брак)ще имат ли право върху новият имот.

									Mariana

Mariana

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

25.04.2018

Отговор: Бракът Ви вероятно е регистриран и тук, в България. Тоест, семейното Ви положение би било "омъжена", ако решите да си вадите такъв документ от местната община тук. Което означава, че ако закупите имот, без значение от къде са парите, както и без значение,че само Вашето име би фигурирало в нотариалния акт, то по силата на закона този имот ще е съсобствен между Вас и съпругът Ви. Това може да се избегне, като например приемете режим на разделност на имуществените Ви отношения. След приемането на този режим на разделност, всеки от съпрузите ще бъде едноличен собственик на това, което е придобил само на свое име. Въпреки това, ако Вие починете първа, съсобственици или не, съпругът Ви ще наследи всичко Ваше, а след неговата смърт, децата му. Ако сте съсобственици и той почине пръв, неговият дял ще бъде наследен и поделен между Вас и децата му.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

26.04.2018

Отговор: Здравейте!
В конкретният казус Италия е страна - членка на ЕС и като такава важат определени регламенти.
Приложимият закон при законна раздяла и развод е националното законодателство, общо за двамата съпрузи по време на предявяване на иска за раздяла или развод.
Когато съпрузите са с различно гражданство, съдът определя приложимия закон с оглед на това в коя държава е протекла по-голямата част от брачния живот на съпрузите, като съдът разполага със свобода на преценка в това отношение - това ще важи , ако производството се състои в Италия.
Разводът прекратява съпружеската имуществена общност, установена по закон (comunione legale), която включва всичко, придобито заедно или поотделно от съпрузите по време на брака, с изключение на личните вещи, изброени в член 179 от Гражданския кодекс, както и паричен фонд за покриване на нуждите на семейството (fondo patrimoniale), ако е създаден такъв. Този фонд обаче не се прекратява преди навършването на пълнолетие от всички деца в семейството.
Разводът не поражда последици за съсобствеността, която се подчинява на други правила (comunione ordinaria), например вещи, придобити преди брака pro rata или по време на брака, когато при сключването му е договорено, че имуществото на съпрузите ще бъде разделено (separazione dei beni): връзката по отношение на този вид съсобственост може да бъде прекратена по искане на един от съпрузите.
НАПИСАХ ВИ ОСОБЕНОСТИ ПРИ РАЗВОД В ИТАЛИЯ.
Тъй като сте сключили брака там и ако там се развеждате - ще важат тези правила , които съм Ви посочила.
Конкретно на въпроса Ви , излиза , че и по италианското законодателство има значение сключилили сте договор за разделност или не.
Но, подчертавам, че , за да Ви се даде точен отговор, първото нещо, което трябва да напишете е, - КЪДЕ СМЯТАТЕ ДА СЕ РАЗВЕДЕТЕ и съобразно това, къде смятате да се разведете, ще се прилага и съответното законодателство.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

еднократна помощ за първокласници Здравейте! Кандидаствах за еднократната помощ за първокласник и ми отказаха, понеже додходът ми надвишава упоменатия в закона, но само с 28лв. Имам... Последен отговор - 8.10.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Ателие - статут и чл. 178 ЗУТ? Здравейте. На повечето места в интернет, а и тук, се застъпва тезата, че е възможно да се живее в ателие, но тази алинея на чл. 178 ЗУТ малко ме озадачава -... Последен отговор - 12.10.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Смяна на постоянен адрес и шофьорска книжка Здравейте, след като си сменя постоянния адрес от един квартал в друг, освен личната карта и талона на колата, трябва ли да сменя и шофьорската книжка... Последен отговор - 9.10.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Смяна на постоянен адрес Здравейте, след като си сменя постоянния адрес от един квартал в друг, освен личната карта и талона на колата, трябва ли да сменя и шофьорската книжка... Последен отговор - 14.10.2018 от Десислава Щебетовска

1 Отговори

еднократна помощ за първокласници Здравейте! Кандидатствах за еднократната помощ за първокласник и ми отказаха, понеже додходът ми надвишава упоменатия в закона, но само с 28лв. Имам... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив