Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Имам проблем със съсобственика си по имот

28.08.2013 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Съсобственици сме на урегулиран поземлен имот в гр. Варна. Съсобственикът ми продаде преди месец своята идеална част земя и къща, която е на негово име, без да предложи да бъде закупено от мен съгласно закона за собствеността. От Агенцията по вписванията получих нотариалния акт за покупко-продажбата, която е на стойност 40 000 лв. Може ли да разваля сделката и да закупя имота на същата стойност? Има ли той възможност да се откаже от продажба?

									Ани

Ани

Отговори (2)   

											Атанас Аргиров

Атанас Аргиров

29.08.2013

Отговор: На практика често се случва един недвижим имот да бъде собственост на няколко лица, като всеки от тях притежава идеална част от съответния имот, т.н. съсобственост. Всеки от съсобствениците може да се разпорежда само със своя дял, не и с целия имот. Всеки съсобственик може да прехвърля, да залага, да ипотекира дела си.
Съществува законово ограничение при разпореждането на съсобственик с неговия дял от недвижимия имот, уредено в чл. 33 от Закона за собствеността. Друго ограничение, е че съсобственикът не може сам да учредява ограничени вещни права – право на стоеж, пристрояване и надстрояване, сервитути, тъй като тези права не могат да се упражняват върху идеална част, а върху цялата вещ. Разпоредителните действия с цялата вещ могат да се извършват само със съгласието на всички съсобственици. Оттук възниква въпроса какво става, когато единият от съсобствениците желае да продаде своята част, а другите не. Какви са вариантите да се продаде целият недвижим имот?
Когато един от съсобствениците е намерил купувач за своя дял – трето лице, което не е съсобственик, той може да продаде своя дял само и при условие че първо предложи на друг съсобственик при същите условия, т.е. за същата цена, на която ще продава на 3-то лице. Този, който иска да продава може да предложи на когото и да е от съсобствениците, без да е длъжен да го предлага на всички. Но в случай на отказ на един съсобственик, за да има валидна продажба на 3-то лице, са необходими отказите на всички съсобственици.
Задължително трябва да има писмени доказателства, които да удостоверят валидно направено предложение. Едва след като има отказ на всички съсобственици, може да се осъществи продажбата. Пред нотариуса продавачът подписва писмена декларация, че никой от съсобствениците не е приел предложението. Разпоредбата на този въпрос се съдържа в Закона за собствеността, чл. 33: “Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение”.
Разбира се винаги може да се стигне до злоупотреба от страна на продавача – да не предложи на всички съсобственици, да им предложи при по-неизгодни условия привидно, декларацията, която подписва пред нотариуса да е неистинска. Защитата на останалите собственици може да упражни само по съдебен ред, в 2-месечен срок от продажбата или от узнаването, както е в практиката.Чл. 33 (2) гласи: “Ако декларацията е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата”.
Исковата молба се вписва, за да се гарантират правата на трети лица. Ако искът е уважен и този, който желае да закупи дяла, не плати дължимата сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.
Какво става с 3-то лице – купучач при уважаване на иска? Купувачът ще бъде евинциран. Тук се прилагат правилата за евикция (съдебно отстранение)- чл. 188 и следващите от ЗЗД.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

04.09.2013

Отговор: Когато в съсобствена земя има обекти /къща, етаж от къща/, които обекти са изключителна собственост, а не са съсобствени, не е налице хипотезата на чл.33 от Закона за собствеността. И не се изисква съгласие при разпореждане. В тези случаи, земята се води идеална част към самостоятелен обект или т.нар. хоризонтална съсобственост. Нямате основания да водите дело.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Наследствена земя Съсобственик съм на 3 декара наследствена земя със статут Ливада( в договора е записано кой коя част от земята може да ползва), искам да я заградя и... Последен отговор - 19.09.2018 от Катя

4 Отговори

Стари нотариални актове Здравейте! Имам къща, която от как е построена пет пъти е сменяла собственика си. Освен собствения си нотариален акт аз имам предишните два. Трябва ми... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Отказ от наследство Здравейте, през 1992 г. с решение на Поземлена комисия държавата възстановява имоти - земи и гори на покойния ми прадядо в провинция, починал през 70-те... Последен отговор - 17.09.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Помощник на ЧСИ ми взе неправомерно парите Здравейте! Поради стечения на обстоятелствата имам 3 запора от трима ЧСИ. В службата ми всеки месец ми удържат по ведомост сума (за самотен родител с... Последен отговор - 18.09.2018 от Бисер Захариев

2 Отговори

Помощник ЧСИ запорира банковата ми сметка и ми взе неправомерно парите. Упорито... Здравейте! Поради стечения на обстоятелствата имам 3 запора от трима ЧСИ. В службата ми всеки месец ми удържат по ведомост сума (за самотен родител с... Последен отговор - 18.09.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив