Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

хоризонтална съсобственост

10.09.2023 - Продажба на имот - 5 Отговори     (0)

По време на съдебна делба на наследствен имот между две сестри ни беше отредена хоризонтална съсобственост. Сестра ми иска да дадем право на строеж на строителна фирма срещу обезщетение, но аз не искам защото и платих за дела си от къщата и имам само 1/6 идеална част от земята. Тя иска да продадем имота, а аз не искам да се продава. Кой според вас е оптималния вариант? Възможно ли е да си запазя частта и да накарам сестра ми да се грижи за общите части?

									Майя Берчева

Майя Берчева

Отговори (5)    Коментара (2)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

11.09.2023

Отговор: Силно препоръчително е за точен и коректен отговор да се прегледа съдебното решение за делба и евентуално други документи, с които разполагате. Както описвате случая обаче, сестра Ви може да учреди право на строеж на строителното дружество, както и да прехвърли идеални части от имота без да го предложи на Вас, като има правни способи за това. В тази връзка е добре да постигнете договореност със сестра Ви.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

15.09.2023

Отговор: Хоризонтална съсобственост, означава, че всяка от вас е собственик на самостоятелен обект (етаж, сграда), като сте съсобственици само по отношение на земята.
В съсобствен УПИ, може да се учреди право на строеж, но само и единствено от всички съсобственици. Тоест, ако вие не сте съгласна, другият съсобственик, не може да учреди право на строеж, без значение колко идеални части притежава.
От друга страна, при хоризонталната съссобственост, всеки свободно може да продаде дела си на трето лице, без да е необходимо да го предлага първо на съсобственика си.
Сестра ви, както и всеки собственик е длъжен да полага необходимите грижи за общите части - вход, покрив, тръби и т.н. Няма обаче как, вие да я принудите. Можете единствено, да правите неотложни ремонти за ваша сметка, като след това си търсите парите по съдебен ред.
Като обобщение, сестра ви може да продаде дела си, но не може да учреди право на строеж сама. Ако решите да преговаряте със строителната фирма, може да искате обект, който ви устройва, без значение че имате само 1/6 земя, тъй като притежавате и самостоятелен обект, за който също следва да бъдете обезщетена. Тоест, следва да получите като кв.м., толкова, колкото ползвате в момента, като жилище, плюс тези за земята.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.09.2023

Отговор: Здравейте госпожо Берчева!
Съгласно чл.38, ал.1 от Закона за собствеността / ЗС/ , при сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, земята представлява обща част на всички собственици. Съгласно чл.38, ал.3 ЗС, общите части не се делят.
Текстът на чл.38, ал.1 ЗС има предвид вертикална етажна собственост – т.е. сграда с няколко самостоятелни обекта, които имат различни собственици.
В съдебната практика обаче, правилата на чл.38, ал.1 и ал.3 ЗС се прилагат и за т.нар. „хоризонтална етажна собственост”, при която в съсобствено дворно място има две или повече сгради с различни собственици. Приема се, че в тези случаи дворното място също представлява обща част и не подлежи на делба. В този смисъл има много съдебна практика - ППВС №4/1964г.; ППВС № 2/1982г.; решение №393 от 24.04.2009г. по гр.д.№921/2008г. на ВКС, І ГО; решение №192 от 26.09.2014г. по гр.д.№409/2012г. на ВКС, ІІ ГО и др.
Ето защо, моя съвет към Вас е да посетите адвокат на место, да представите постановеното съдебно решение и писмените документи, с които разполагате, да заявите какво искате и за какво не сте съгласна, за да Ви се отговори какви са възможните хипотези и кое за Вас би било най- доброто.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка - 0887 201 222За контакти

											Майя Берчева

Майя Берчева

16.09.2023

Коментар: Как следва да се ползва земята в случай, че аз имам само 200м2, а сестра ми 1200м2. Чл. 32 ЗС дава ли право да се огради съответната част от земята и да се продаде? В нашия случай делбата е на УПИ 1425м2, но в имота влиза и ПИ 230м2, което не влиза в делбата, и ако се направи ограда за частта от УПИ то и до ПИ няма да има достъп. ПИ беше регулирано по време на делото от ищеца.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

23.09.2023

Отговор: Както посочих, най-добре е да постигнете договореност със сестра Ви относно продажбата и ползването на имота. Добре е да уточните дали притежавате идеални /1/6/ или реални части - 200 кв.м.


За контакти

											Майя Берчева

Майя Берчева

26.09.2023

Коментар: Сестра ми предложи да изкупя тяхната част за сума която не мога да платя. Кара ме да подпиша декларация за това че делът ми е бил предложен и съм отказала. В случая, тя иска да продаде нейния дял на строителна фирма срещу право на строеж с обезщетение. Къщата е разделена на две почти равни части като аз и доплатих за моята част 110 хил. лв. със съдебно решение. Без моето съгласие тя може ли да бутне нейната част от къщата? В продължение на много години тяхната част от къщата не се стопанисва умишлено. Покривът е за ремонт, но къщата е подпряна с бетонни колони от мен. УПИ от 1425 м2 е оставено в съсобственост от идеални части 5/6 и 1/6 в съдебното решение.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

27.09.2023

Отговор: С колегата Миткова вече сме отговорили на поставените от Вас въпроси по-долу.


За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

хоризонтална съсобственост По време на съдебна делба на наследствен имот между две сестри ни беше отредена хоризонтална съсобственост. Сестра ми иска да дадем право на строеж на... Последен отговор - 27.09.2023 от Адвокат Николина Митова

7 Отговори

Покупко-продажба на имот след парцелиране Здравейте, подадени са необходимите документи за парцелиране на имот на по-малки парцели, като проектът е одобрен и предстои нанасяне на новите... Последен отговор - 21.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Продажба на апартамент Искам да продам тристаен апартамент, намиращ се в саниран блок в кв. Изток, гр. Перник, 84 кв.м., ТЕЦ, слънчев, на комуникативно място, с 3 просторни,... Последен отговор - 24.06.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Капандурите и ремонт на покрива Има шест капандури на покрива на блока. Съседите искат да останат само две след ремонта на покрива. Законна ли е такава промяна. Решението им е взето... Последен отговор - 23.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Съсобственик Здравейте,знаете моя казус съсобствен парцел с две сгради,всяка индивидална собственост.Официално вече се знае,че парцела е неделим и не мога да се... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив