Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Отстъпено право на строеж върху държавна земя с договор.

05.04.2020 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Имам построена масивна вилна сграда в груп строеж /мазета и етаж/ по одобрен проект, но
без покрив. От 20 години имам здравословни проблеми, които не ми позволиха да я довърша.
Точка 3 от договора е: Преобретателят е длъжен да ЗАСТРОИ местото по одобрен план в
5 годишен срок. Ако не ЗАПОЧНЕ строежа в този срок отстъпеното право на строеж се отнема.
При положение, че съм започнал строежа в указания 5 годишен срок може ли да ми отнемат
правото на строеж? Kak да тълкувам в точка 3 думата ЗАСТРОИ и ако не ЗАПОЧНЕ?

									Georgi Ivanov

Georgi Ivanov

Отговори (1)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

05.04.2020

Отговор: Здравейте господин Иванов!
Ще се опитам да Ви изложа моя хипотеза по поставените от Вас въпроси, което не означава, че няма да има и други отговори, респективно мотиви в различна от изложеното от мен.
ПРАВОТО НА СТРОЕЖ е ограничено вещно право, по силата на което едно лице може да построи сграда (постройка) върху чужда земя и да стане изключителен собственик на постройката.
Най- често поставяният въпрос в практиката е от кой момент възниква правото на строеж и за щастие на този въпрос има единно становище, че то може да бъде учредено както преди сградата да бъде построена, така и след като е била построена.
В настоящия казус става въпрос за вече построена сграда, собственост на лице- държавата, различно от лицето – собственик на земята. След като сградата е завършена на фаза груб строеж, то тя е годна да бъде предмет на отделно право на собственост. Приемането на грубия строеж от съответната комисия по строителен контрол трансформира правото на строеж в право на собственост, без правото на строеж да се погасява или губи.
То продължава да съществува и негов носител продължава да бъде лицето, построило сградата, т.е. Вие.
Т.е., от момента на завършване на сградата в груб строеж, продължават да съществуват едновременно право на собственост върху постройката и право на строеж върху земята. Необходимостта от продължаване на живота на правото на строеж, дори след построяване на сградата, се обуславя от неговата безсрочност (освен ако то не е уговорено за определен срок), така че то може да надживее сградата. В тази насока чл. 66, ал. 2 от Закона за собствеността дава яснота по въпроса, предвиждайки, че правото на строеж не се погасява, ако постройката или част от нея погине, освен ако в акта за учредяването е предвидено друго.
С други думи - Вие сте възползвали от предоставеното Ви право на строеж и в 5- годишния срок сте построили сграда в груб строеж съгласно действащия към момента РЗП / регулационно- застроителен план/ и не би следвало да има причини, поради които да Ви бъде отнето. Остава да довършите строежа от груб до окончателен вид.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Подялба на таван след развод Здравейте, ще съм Ви благодарен ако помогнете със следния казус. Майка ми и вторият ѝ съпруг са разведени 1991 г. по взаимно съгласие. Семейното им... Последен отговор - 30.10.2023 от Георги Маврудов

4 Отговори

вписване на искова молба за съдебна делба Здравейте, коя електронна услуга да ползвам в агенция по вписвания, за да впиша искова молба за съдебна делба? Съдът ми я иска. Последен отговор - 24.10.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

съдебна делба на къща Здравейте, казусът е следния: Къща на 2 етажа с дворно място, 2ма наследника с наследени по 1/2 идеални части и от къщата и от двора. Имота е делим т.е.... Последен отговор - 16.11.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Договор за аренда/преаренда - права? Здравейте, имах фирма и с нея сключих договор за аренда с едно лице. В последствие, фирмата ми фалира, а малко преди това сключих договор за преаренда с... Последен отговор - 17.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив