Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Как да се накара Мажоритарен собственик да дава отчет?

25.05.2021 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Съсобственик съм 28% по нотариален акт на магазин в София. Както другите съсобственици, така и аз имаме проблеми с мажоритарният собственик които управляват магазина (той е мажоритарен заедно със сина си, но не и сам).

Мажоритарният собственик категорично отказва да даде договорите и анексите за наем, отказва да даде отчет за разпределението на наема, отказва да даде контактна информация на другите собственици.
Както всякакъв вид информация свързана с обекта. Никога не съм видял свободният магазин да е обявен на интернет, а и отказва да даде информация кой е брокера и къде са обявите.
Всичко става потайно, скрито, задкулисно и всички тези действия водят до съмнението за отклоняване на средства и съмнителни сделки.

Как може да се накара мажоритарният да даде договорите, анексите, пълен отчет за потока на парите и да бъде напълно прозрачно и честно?
Как може да се разреши този казус?

Благодаря предварително

									Georgiev12

Georgiev12

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.05.2021

Отговор: Можете да се възползвате от прават по чл. 32 от закона за собствеността, като първоначално опитате с нотариална покана или покана чрез адвокат. По-долу цитирам разпоредбата - "общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ."За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

27.05.2021

Отговор: Здравейте!
Вашият казус може да бъде разрешен по два начина. Единият е по доброволен ред, като останалите съсобственици поискате да Ви бъде даден отчет.
Вторият начин е доброзорен, което означава по съдебен ред, като заведете гражданско дело. Предмета на това дело, респективно искът , който ще предявите / засегнатите съсобственици/ срещу мажоритарния съсобственик трябва много добре да бъде обмислен с адвокат, защото е безсмислено да водите само дело за назначаване на управител от съда. По-доброто е да насочите и някакви финансови претенции, след като сте били лишавани от достъп до информация за получавани размери на наеми. Но, това ще уточните с адвоката при написване на исковата молба.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

статут на парцел Здравейте, Поземлен имот , област Стара Загора, община Стара Загора, гр. Стара Загора, п.к. 6000, парк Борова гора, вид собств. Частна, вид територия... Последен отговор - 4.08.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Особени представители при съдебна делба Здравейте, проведох няколко консултации за съдебна делба на имот с много собственици. Има много голяма вероятност да бъдат назначени няколко особени... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

трудово-правни отношения Здравейте! Работя с трудов договор чл.67,ал.1,т.1 във вр.с чл.70,ал.2 от КТ. В момента съм в отпуск по болест/ковид/.Пенсионер съм. След изтичане на отпуска по... Последен отговор - 10.04.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Как да се накара Мажоритарен собственик да дава отчет? Съсобственик съм 28% по нотариален акт на магазин в София. Както другите съсобственици, така и аз имаме проблеми с мажоритарният собственик които... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

УПИ с 1/2 от сграда Здравейте, притежавам УПИ 500кв.м., ъглово във формата на квадрат с лице към две улици върху, което е застроена едноетажна къща със ЗП 98 кв.м. с два отделни... Последен отговор - 5.08.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив