Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

продажба на наследствен апартамент

11.07.2018 - Продажба на имот - 3 Отговори     (0)

наследяваме апартамент от леля и калеко които са бездетни. Калеко ми почина преди 22 години, леля ми 2017. Леля ми има дама братя които са починали, ние съответно сме 4 техни деца, наследници на леля. Въпроса ми е ....понеже в моя град адвокатите ни дават различни отговори....имат ли право наследниците на калеко ми на претенции към този апартамент, и какви пари трябва да изплатим по закона. Апартамента се продава за 43 хиляди лева. Смятахме, че леля ми го онаследява по давност, но май не е така...очаквам отговора Ви с интерес. Поздрави от Смолян.

									София Данина

София Данина

Отговори (3)    Коментара (1)

											адвокат Ивалина Димитрова

адвокат Ивалина Димитрова

11.07.2018

Отговор: Здравейте,
На първо място ще посоча, че не съществува "онаследяване по давност", няма такъв правен институт.Това са два различни способи за придобиване на вещни права.Преживелият съпруг наследява имуществото на починалия заедно с трите реда наследници.Т.е., след като са нямали деца първи ред за наследяване се изключва.Във втори ред влизат най-близките роднини по по права възходяща линия-родителите на починалия, ако и те са били починали към датата на смъртта на калеко Ви остава 3-ти ред- братя и сестри на калеко Ви и по право на заместване техни нисходящи/племенниците му/, както и баби и дядовци на калеко Ви, ако е имало живи към датата на смъртта.Ако калеко Ви е имал братя и сестри, респективно племенници, леля Ви е наследила заедно с тях, какъв размер е бил наследственият й дял зависи дали брака им е продължил повече от 10г.За да се даде точен отговор на въпроса Ви е необходимо да се знае:
1.Колко време е продължил бракът им?
2.Имал ли е живи родители към датата на смъртта калеко Ви?Ако- не, имал ли е живи братя и сестри, техни деца и баби и дядовци.
адв.Ивалина ДимитроваЗа контакти

											София Данина

София Данина

11.07.2018

Коментар: Много благодаря г-жо Димитрова за бързото включване. Да бракът им над 40 години, и то щастлив. Това с наследниците е така, и е изяснено към момента. Племенниците които всъщност са наследниците на калеко ми, какъв процент трябва да получат върху тази сума 43 хиляди лева. И въпросът който се яви току що, а сделката е насрочена за петък, нотариусът ми се обади за документ за тежести на другите наследници. Ние наследниците на леля ми, сме декларирали този апартамент след смърта на леля ми миналата година и за тази и платени, те обаче след смъртта на калеко не са деклариралили нищо до днес, и не са плащали. На мен обаче тук нещо не ми е ясно. Нямаме проблем по принцип с това, че ще им платим полагащото им се, това е и заръката на леля ни, но те възпрепятстват всяко начинание, като искат парите на половина...та въпросът е принципен...това се 4 племенника, родителите му не са живи...брат и сестра починали, та и техните синове при инцидент също, и това са техните деца...дано да съм написала ясно...


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.07.2018

Отговор: Здравейте!
От написаното се подразбира, че става въпрос за жилище, което е било придобито приживе по време на брака на Вашата лея и нейният съпруг.
НАЙ-НАПРЕД, със смъртта на съпруга на Вашата леля, тя като ПРЕЖИВЯЛА СЪПРУГА унаследява жилището заедно с децата на нейният съпруг.
Не би могло да се изчислят в момента квотите на съделителите, тъй като Вие не сте посочили колко време е продължил брака, а това е критерият, според който Закона за наследството определя частта на леля Ви.
След смъртта на леля Ви, нейната вече маст се наследява от Вас и Вашите братя и сестри.
НАЙ- КРАТКО КАЗАНО, за да е по-разбираемо за Вас - децата на съпруга на леля Ви са наследници на неговата част, а Вие и Вашите братя и сестри на частта на леля Ви.
Т.е., оформят се две колена.
По- въпроса за частта на леля Ви - по-нагоре Ви обясних.
ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, че има значение как е придобито жилището от леля ви и нейният съпруг - закупено по време на брак от двамата съпрузи, наследено по линия на единият съпруг, закупено изцяло със средства на единият съпруг.
Съветът ми към Вас е задължително да се обърнете към адвокат и заедно с него и под негово ръководство можете да осъществите както доброволна делба, така и съдебна , ако, разбира се не стигнете до разбирателство.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

14.07.2018

Отговор: Здравейте, г-жо Данина!

Ако правилно разбирам прочетеното, неизяснени са останали само квотите.
За това ще бъда максимално конкретна:
1. Ако апартаментът е бил съпружеска имуществена общност (т.е. придобит по възмезден начин по време на брака) леля Ви е имала 1/2 от него по право. При смъртта на калеко Ви, тя е наследила 2/3 от неговия дял, а останалата 1/3 е наследена от децата на племенниците му.
Следователно, в такъв случай, Вие четиримата сте наследили от леля си 5/6 от имота, а децата - общо 1/6.
2. Ако пък апартаментът е бил само на калеко Ви - придобит преди брака или дарен, наследен или заменен срещу друг, само негов си имот, тогава квотите са 2/3 за Вас четиримата и 1/3 за децата на племенниците.
Тъй като многократно споменавате точната цена, разбирам, че искате и суми. Ето ги:
В първия случай - 7 167 лева за всички тях, общо, или по 1 792 лева за всеки. Приближението е към пълен лев.
Във втория случай - двойно на посоченото по-горе.

Ако има и друго, питайте!

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Непредоставен отариален акт Здравейте, след продажба на недвижим имот (парцел, земя, сграда), нотариуса не предоставя документ за продажба на продавачите. Това нормално ли е?... Последен отговор - 8.11.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Продажба на имот след предварителна делба Здравейте, Имахме общ парцел със други съсобственици. Направихме предварителна доброволна делба, проект за изменение на ПУП-ПР и ПЗ и има вече заповед... Последен отговор - 28.11.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Непредоставен нотариален акт Здравейте, след продажба на недвижим имот (парцел, земя, сграда), нотариуса не предоставя документ за продажба на продавачите. Това нормално ли е?... Последен отговор - 3.11.2021 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Срок за вдигане на възбрана ? Срок за вдигане на възбрана ? Имам питане относно какъв е срока по закон Ч.С.И да махне възбраната върху имот. 2018г. купувам от баба си следния недвижим... Последен отговор - от

0 Отговори

вдигане на възбрана ? Срок за вдигане на възбрана ? Имам питане относно какъв е срока по закон Ч.С.И да махне възбраната върху имот. 2018г. купувам от баба си следния недвижим... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив