Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Как да се накара Мажоритарен собственик да дава отчет?

25.05.2021 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Съсобственик съм 28% по нотариален акт на магазин в София. Както другите съсобственици, така и аз имаме проблеми с мажоритарният собственик които управляват магазина (той е мажоритарен заедно със сина си, но не и сам).

Мажоритарният собственик категорично отказва да даде договорите и анексите за наем, отказва да даде отчет за разпределението на наема, отказва да даде контактна информация на другите собственици.
Както всякакъв вид информация свързана с обекта. Никога не съм видял свободният магазин да е обявен на интернет, а и отказва да даде информация кой е брокера и къде са обявите.
Всичко става потайно, скрито, задкулисно и всички тези действия водят до съмнението за отклоняване на средства и съмнителни сделки.

Как може да се накара мажоритарният да даде договорите, анексите, пълен отчет за потока на парите и да бъде напълно прозрачно и честно?
Как може да се разреши този казус?

Благодаря предварително

									Georgiev12

Georgiev12

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.05.2021

Отговор: Можете да се възползвате от прават по чл. 32 от закона за собствеността, като първоначално опитате с нотариална покана или покана чрез адвокат. По-долу цитирам разпоредбата - "общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ."За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

27.05.2021

Отговор: Здравейте!
Вашият казус може да бъде разрешен по два начина. Единият е по доброволен ред, като останалите съсобственици поискате да Ви бъде даден отчет.
Вторият начин е доброзорен, което означава по съдебен ред, като заведете гражданско дело. Предмета на това дело, респективно искът , който ще предявите / засегнатите съсобственици/ срещу мажоритарния съсобственик трябва много добре да бъде обмислен с адвокат, защото е безсмислено да водите само дело за назначаване на управител от съда. По-доброто е да насочите и някакви финансови претенции, след като сте били лишавани от достъп до информация за получавани размери на наеми. Но, това ще уточните с адвоката при написване на исковата молба.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Придобиване на имот по давност Здравейте,живея във имот даден ми от чужд човек преди осем години,плащал съм му данъци,комуналните са на мое име,имам доста инвестирано във... Последен отговор - 21.01.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Особени представители при съдебна делба Здравейте, проведох няколко консултации за съдебна делба на имот с много собственици. Има много голяма вероятност да бъдат назначени няколко особени... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

съсобственик Как законно и легално мога да потърся съсобственик, който не е на постоянния си адрес.Живущите на адреса твърдят, че няма такова лице, а и не са длъжни да... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

трудово-правни отношения Здравейте! Работя с трудов договор чл.67,ал.1,т.1 във вр.с чл.70,ал.2 от КТ. В момента съм в отпуск по болест/ковид/.Пенсионер съм. След изтичане на отпуска по... Последен отговор - 10.04.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Как да се накара Мажоритарен собственик да дава отчет? Съсобственик съм 28% по нотариален акт на магазин в София. Както другите съсобственици, така и аз имаме проблеми с мажоритарният собственик които... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив