Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследствена земя

19.09.2018 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Съсобственик съм на 3 декара наследствена земя със статут Ливада( в договора е записано кой коя част от земята може да ползва), искам да я заградя и ползвам, но съсобственика не ми позволява. Въпроса ми е: мога ли да си заградя моята част от земята и ако не мога тогава поне мога ли да сложа ограда В границите на моята част, като така по никакъв начин няма да засегна неговата част?
Благодаря предварително

									Катя

Катя

Отговори (4)    Коментара (3)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.09.2018

Отговор: Аз не виждам разликата между "да си заградя моята част от земята" и "да сложа ограда".И в двата случая, отговорът е не, не можете. Първо, защото няма да се слага ограда на целия имот, а на част от него. Второ, защото е допустимо да се сложи лека ограда на целия имот след разрешение от съответната администрация. След като имате разпределение на ползването, можете да маркирате границите на Вашия дял с колчета, растителност или лента.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Катя

Катя

19.09.2018

Коментар: Здравейте, разбрали сте ме погрешно. Единия вариант( който явно не мога да направя) е да поставя ограда на границата със съсобственика ми. Другият вариант е да поставя ограда вътре в моята част, тоест да не е разделено на 2 равни части. Надявам се да съм се изразила правилно.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.09.2018

Отговор: Ако ще го правите по реда на закона, следва да се вземе разрешение за лека ограда на целия имот. Недопустимо е да се поставят каквито и да е огради на място, различно от имотната граница /на целия имот/. Което явно не Ви върши работа, тъй като сте се разбрали кой коя част от имота да ползва и Вие искате да си заградите частта. Тоест, да не слагате ограда на целия общ имот, а на част от него. Което, както вече казах е недопустимо и ако някой подаде жалба, ще премахнат оградата. Най-много можете да маркирате частта си с трасировъчни колчета.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Катя

Катя

19.09.2018

Коментар: Благодаря Ви


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.09.2018

Отговор: Здравейте!
Има два варианта във Вашия казус според мен:
Първи вариант: Да сключите помежду си договор за ползване и разпореждане с общата вещ като съсобственици, според който договор, изрично да е посочено, записано, че Вие ще ползвате - примерно северната част от имота в размер на .... и ще оградите имота си само с колчета, обозначавщи до къде е границата.
Втори вариант: Да ползвате Вие цялата площ и за половината да заплащате на другия съсобственик ползите от които го лишавате.
Делба не може да има , поради малките размери на ливадата и законът не позволява.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Катя

Катя

21.09.2018

Коментар: Благодаря за отговора. Понеже не сме в добри отношения със съсобственика, можем ли да променим статута на земята и тогава да я разделим? И това може ли да стане без участието на съсобственика?
Благодаря предварителноЗа контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.09.2018

Отговор: Без участието на съсобственика не можете да промените статута на земята, тъй като при процедурата следва да се промени статутът на целия имот, а не на идеални части от него.


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Имот, закупен на публична продан с наложени възбрани Здравейте, Закупил съм имот от ЧСИ на публична продан. Върху същия има учредена ипотека и наложени възбрани преди публичната продан. От кантората на... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

майчинство назначена съм на трудов договор заемане на длъжността въз основа на конкурс. Ако през това време, докато насрочат конкурс, забременя и изляза в... Последен отговор - 21.01.2019 от Лидия

2 Отговори

Заплата Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 13.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

отстъпено право на строеж Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Придобиване на имот при трайна (12 г.) фактическа раздяла Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив