Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Проблем с течаща тераса - покрив

22.05.2011 - Покупка на имот - 4 Отговори     (0)

Добър ден!
Тераса която се пада покрив....протича!
терасата не е общи части, а част от апартамента към който принадлежи!
Кой трябва да възстанови теча...собственика на терасата или всички съсобственици?...след като терасата е част от покрива?
Ако съсобственика на терасата или всички съсобственици отказват да се ремонтира терасата - има ли процедура за принуждаване, и заслужава ли си?

									Stoev

Stoev

Отговори (4)    Коментара (1)

											Владимир Йосифов

Владимир Йосифов

23.05.2011

Отговор: Добър ден г-н Стоев , зададох този въпрос на колеги в Париж, Франция.
В Париж когато терасата на жилище е част от покрива се приема, че на около
30 години се прави смяна на защитата.
Ремонтът се плаща солидарно от собственика на апартамента и от Етажната собственост - Синдика / управителят на сградата /.
Синдикът плаща новата асфалтова заливка / на всеки 30 - на години / , а собствениците на терасата - покрив плащат почистването, ремонта на скарата и смяна на плочките / на всеки 10-на години /.

Защитата на терасите не се прави, както е в България с плочки и некачествен цимент.

В Париж, колеги от фирма Синдик ми показаха ми как се защитава сградата и апартаментите на съседите от влага, дъжд и сняг.
Над плочата има слоеве качествен асфалт.
Преди да се залее плочата с асфалт / повтарям КАЧЕСТВЕН / се изгражда конструкция - скара, която да подържа плочки с размер 50/50 см.
Плочките, които се поставят върху скарата са с различен цвят и качество.
Плочките за тераси трябва да са монго здрави, защото е важно да издържат десетки години и може да не се сменят дори при няколко заливки с нов асфалт.

Плочките не са залепени, а са поставени върху скарата свободно.
На няколко години собственикът е длъжен да почиства под плочките :
листа, клонки, части от корени, цветчета, остатъци от храни на насекоми или гризачи, пера от птици, парчета черупки от яйца на гълъби, тапи от вино, части от храната на котето или кучето - домашен любимец и др. ЗА ДА не се задръстват олуците на терасата.
За да има тераса - покрив в Париж е задължително да има олуци за самата тераса, които да поемат водата. На тези тераси има много вода, защото за разлика от българските тераси и балкони се поливат с маркуч, защото има дървета и храсти, тревни и цветни площи с тонове пръст, които се поливат редовно.

Трябва да се разбере, че терасата = покрив е много скъпо удоволствие и всеки, който купува апартамент с подобна екстра е добре да се подготви за големи отговорности и съответните разходи.

На тераси, върху площта където има цели градини с десетки тонове плръст и истински дървета не се слагат плочки, а друга настилка, одобрена от Синдика, Етажната собственост.
Всъщност нищо не може да се направи без разрешението на Синдика, Фирмата - Управител на сградата.
В Европа е нормално да имаш градина на терасата = покрива. Хората имат традиции и спазват точно изискванията. Застраховките са задължителни и ако не са спазени изискванията не може да се застрахова такова жилище. Което скоро води до дело със Синдика / Съседи и може да доведе до загуба на имота.

Собственикът на терасата и застрахователят на апартамента му отговарят за здравината на асфалтовото покритие и определят дали ново покритие да се направи на 25 или на 40 години. Рискът оостава за тяхна сметка.

снимка: Владимир Йосифов, вестник БрягЗа повече информация: http://vladimirproperty.com/content/blogcategory/246/426/ | За контакти

25.05.2011

Отговор: Като цяло можете да си закупите последния брой на ЗУТ/закон за устройство на територията/ там е посочено кои какви задължения има, примерни с Германип и Франция за хубави но до там....все още сме далече културно и финансово....когато си имате си я подържате като ваша собственост...хубавото е, че след ремонт от ваша страна с качествени материали ще сте спокойни за течове и прочие с оглед на това че не се знае как строителя си е свършил работата. Стардарт на материали и изпълнение няма как контрола е слаб, но поне си имате голяма тераса.


За повече информация: http://balinovinvest.com/ | За контакти

											Stoev

Stoev

26.05.2011

Коментар: Благодаря за отговорите!
Прегледах ЗУТ, но не успях да намеря отговор на това което търся!
Все пак за да съм сигурен, че съм разбрал правилно ще се опитам да обобщя...
При строежа на блока, терасата-покрив се плаща като покрив; След което терасата се "зачислява" на собственика на апартамента към който тя принадлежи и той отговаря за нейното поддържане/ремонт.За контакти

											Mila

Mila

28.05.2011

Отговор: Здравейте,
Ако приемем, че тук е изтекла гаранцията на строителството /апартамента не е нов/, то за решаването на проблема Ви си има Закон за етажната собственост, и да може да се принуди, но винаги е по-добре с добро-по бързо става!За контакти

											Енчо Коринов

Енчо Коринов

15.01.2012

Отговор: Уважаеми господин Стоев. Във Вашият коментар се съдържа отговорът - терасата е покрив на сградата, следователно обща част, следователно ремонтът се заплаща от всички пропорционално на идеалните им части.
От Вашето описание на проблема става ясно, че само част от терасата е собственост на апартамент. Собственикът на апартамента ползва и останалото само защото друг няма достъп до нея. Но тази част, както Вие казвате, е "зачислена", а не е вписана в акта за собственост..За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупко продажба на имот със запретено лице като съсобственик Здравейте, Бих искал да продам голям 4 стаен апартамент за ремонт и да закупя 2 или 3 стаен след ремонт или завършен до ключ. Казусът е следният:... Последен отговор - 21.05.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Закупуване на общинска земя под къщата Здравейте, Имам следният казус: Преди години общината купува от дядо ми земята под къщата която към настоящият момент е съсобственост на роднини. Към... Последен отговор - 24.06.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Закупуване на парцел придобит по суперфикция. Здравейте, През 1983г. е отдадена общинска земя с прово на строеж на моята баба, която след 1 година преотстъпва правото на строеж на баща ми. Всички... Последен отговор - 22.05.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Закупуване на парцел придобит по суперфикция. Здравейте, През 1983г. е отдадена общинска земя с прово на строеж на моята баба, която след 1 година преотстъпва правото на строеж на баща ми. Всички... Последен отговор - 25.05.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Покупка на къща върху общинска земя Здравейте, имам намерение да закупя къща построена върху общинска земя. Къщата е наследена от две сестри, в момента се стопанисва от семеен приятел(... Последен отговор - 23.09.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив