Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Просрочие по кредит, как да постъпя?

10.09.2016 - Кредити - 4 Отговори     (0)

Здравейте, имам потребителски кредит в размер на 50 000лв, за 10г към БНП Париба. От два месеца не съм плащал, защото съм във финансово затруднение. От банката казват, че ще ме дадът на ЧСИ. Въпроса ми е, колко пари ще се начислят при положение, че ме осъдят? Има ли някакъв вариант за излизане от ситуацията?

									Костадин

Костадин

Отговори (4)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

10.09.2016

Отговор: Здравейте!
Писах, писах - всичко изчезна...

Моят съвет е да направите ВСИЧКО възможно да не се стига до ЧСИ!
Заем от близки и приятели (само за просрочените вноски), други варианти на кредитиране или преговори със самата банка - предоговаряне на кредита, отсрочка, гратисен период...
Всичко е по-добре от предсрочно изискуем кредит, защото разноските по събирането му са ОГРОМНИ:
1. Държавна такса по заповедното производство в размер на 2% от интереса (т.е. от сумата, която ще искат от Вас - целия остатък по кредита + договорената неустойка + лихви върху неплатеното)
2. Адвокатски хонорар /юрисконсултско възнаграждение - минимумът се изчислява по Наредба №1 (http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135488240) и по-точно "при интерес над 10 000 лв. - 830 лв. + 3 % за горницата над 10 000 лв.", като това ще се изчислява върху ПОЛОВИНАТА от интереса.
Максимум НЯМА, но може да възразите, че е прекомерно.
3. Авансова такса на ЧСИ - обикн. ок. 124 лв. - за образуване на делото, за връчване на призовката за доброволно изпълнение, за справки, запори и пр. - пълно проучване на финансовото Ви и имотно състояние.
4. Ново възнаграждение за адвокат/ юрисконсулт - не по-малко от 350 лева, отново минимумът е по Наредба ! (по-горе), но гледайте чл.10 - половината от сумата по чл.7, т.е. от 830 лв. + 3 % за горницата над 10 000 лв., но този път изчислено върху цялата сума.
5. НАЙ-СТРАШНОТО - пропорционална такса на ЧСИ по Тарифа за таксите и разноските към Закона за ЧСИ (http://trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1021&Itemid=134) - определя си я ЧСИ, а те обикновено четат Тарифата както дяволът - Евангелието.
Има едно ограничение в чл.27-А - следете да го съблюдават, ако се стигне до там! (става въпрос за макс. размер на пропорционалните такси - не повече от 10%).

А тук-таме може да изникнат и някои "допълнителни" таксички - напр. всеки запор струва 18.00 лева и ако ЧСИ реши да изпрати такива до всички банки (22 лицензирани у нас и 5 клона на чужди банки - общо 27), само това са Ви 486 лева. А съм виждала и запори до банка, която не извършва дейност у нас от повече от 5г,, така че може да ги считате поне 500.
Има и още мноооооооого места, от които ще Ви се натрупат суми...

Най-добре е изобщо да не позволявате да се стига до обявяване на целия кредит за изискуем, заповедно производство и съдебно изпълнение.

Пожелавам Ви успех и Ви стискам палци!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo


За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Теодора Ангелова

Теодора Ангелова

11.09.2016

Отговор: Здравейте, Таксите за ЧСИ са доста високи- при тази голяма сума само за образуването на делото, заедно с натрупаните лихви сумата ще е приблизително около 3500лв. В случай, че продължавате да не плащате ще ви се трупат още лихви, а ако получавате официално заплатя- тя ще бъде запорирана, заедно с всички налични средства по банкови сметки. Моля, обърнете се към колега адвокат с документите, с които разполагате за повече подробности. Моят съвет към вас е да намерите начин да погасите поне 1 вноска и да се споразумеете с банката за разсрочване на вноските по кредита. Поздрави


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.09.2016

Отговор: Колега, Ангелова, към моя отговор ли е репликата, че "Таксите за ЧСИ са доста по-високи."

Бихте ли пояснили от кое са доста по-високи?

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Теодора Ангелова

Теодора Ангелова

12.09.2016

Отговор: Колега Симеонова,
Не сте прочела коректно отговора ми. Едно малко "по-", а каква огромна разлика. Намирам отговора ви за изчерпателен, но когато публикувам аз такъв не виждам дали друг потребител вече не е отговорил. Успешна и ползотворна работа Ви пожелавам и внимавайте с пунктуацията!
Т.АнгеловаЗа контакти

Популярни въпроси - Кредити

Виж всички въпроси

Молия Здравей въпроса ми е взех кредит в бг и несъв вкарал никакви пари по кредита можели да се махне от регистера поради истекла давност на кредита или... Последен отговор - 24.10.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори

Надежден кредит между отделните хора Бърз отговор: derlanservice.finance@gmail.com Аз съм физическо лице, което предлага международни заеми. С капитал, който ще бъде използван за отпускане на заеми... Последен отговор - от

0 Отговори

Постигнете целите си в тази година 2019 Здравейте, за вас Вие търсите за заем или да съживят вашите дейности, или за реализиране на проект, или да ви купя един апартамент, но уви банката ви... Последен отговор - от

0 Отговори

заеми без обезпечение. бързо одобрение заеми от 10 000 лв. до 500 000 лв без обезпечение (необезпечени кредити) бързо одобрение в рамките на 24-48 часа 3% лихва годишно заеми за бизнес, инвестиции и... Последен отговор - от

0 Отговори

заеми между частни лица Бяхте ли отказвани от банките за заем? не търсете повече. можете да получите финансова помощ от нас. получавате сума от 10,000 лв. до 5,000,000 лв без... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив