Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследници на земя

17.02.2014 - Земеделска земя - 1 Отговори     (0)

Трима братя сме и сме наследници на земя! Но за единия брат не сме чували от 10 години и това ни спира да си продадем земята! Има ли някакъв начин да си получим земята без него? Благодаря!

									Ангел Милев

Ангел Милев

Отговори (1)   

											Таня Китик

Таня Китик

17.02.2014

Отговор: За да продадете имота, който има няколко наследника, единия от които е с неизвестен адрес, както е във Вашия случай, решението е да се извърши съдебна делба на имота.
За да започне и да се проведе процедурата, тя трябва да бъде инициирана от един или повече от съсобствениците или пък от всички тях.
За да бъде разделен един имот на нови два или повече самостоятелни имота, всеки от новосъздадените трябва да отговоря на условията за такъв съобразно изискванията на закона. Съгласно чл.72 от Закона за наследството:
"При съставяне на на дялове не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар."
съдебната делба започва с искова молба, подадена от един или няколко от съделителите срещу всички останали до съответния районен съд, по местонахождение на имота, придружена с необходимите документи. Ако единия от наследниците не може да бъде открит се назначава особен представител, който го представлява до края на делото. В решението на съда е посочено кой какво и колко получава. Решението на съда е обжалваемо.

При съдебната делба, ако вещта е неподеляема, се изнася на публична продан, в която съделителите могат да участват (чл.348 ГПК) или могат да изкупят имота (чл.354 ГПК). Производството по съдебна делба може да приключи и със съдебна спогодба.

По друг начин обаче стоят нещата, ако желаете да продадете имота без да се извършва съдебна делба.
Нотариалния акт, който се съставя при покупко-продажбата на недвижим имот следва да се подпише от всички съсобственици (наследници), без изключение или от техни пълномощници, упълномощени изрично от отсъстващия съсобственик (наследник). При продажбата на имота няма опция да се назначава особен представител на съсобственика, когато той не може да бъде открит, като при съдебната делба.
Всеки от Вас като наследници (съсобственици) на земята можете да продадете само своята идеална част от нея, независимо от това дали един или повече от наследниците (съсобствениците) са против продажбата, стига да бъдат изпълнени изискванията на закона. Тези изисквания са посочени в чл.33 от Закона за собствеността. Съгласно този текст, съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако адресът на наследника е известен, на него му се изпраща нотариална покана. В поканата трябва да се посочи дата, ден и час, в който наследникът трябва да се яви при конкретно посочен нотариус за да купи частта от имота. Ако наследникът не се яви, счита се че той отказва да купи частта от имота. Ако наследника е с неизвестен адрес, поканата се публикува в “Държавен вестник” и се счита, че му е връчена.За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

право за наследство върху земеделска земя дядо ми по по майчина линия , в поземленната комисия има заявени 50 дк земя.--и признати . той е имал двама сина и една дъщеря-майка ми . по обективни... Последен отговор - 10.03.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Здравейте имаме наследтсво от дядо ми 3ма наследници сме 47 декара в град Върбица... Здравейте 47 декара имаме 3ма наследници сме в град върбица имаме 47 декара но не са възстанивени какво можем и как да ги възстановим ? Последен отговор - 19.05.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

наследяване на земеделска земя Баща ни имаше наследствена земеделска земя. След неговата смърт, къде трябва да се отиде с удостоверението за наследници за да се наследи земеделската... Последен отговор - 17.03.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

недвижим имот Здравейте! Притежавам недвижим имот в София с нотариален акт, празен парцел земя. От известно време са се самонастанили хора /роми/ и са вдигнали ограда... Последен отговор - 28.04.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

декларация на земеделска земя Здравейте. Земеделска земя получена като дарение трябва ли да се декларира в годишна данъчна декларация и гараж придобит чрез покупко-продажба трябва... Последен отговор - 14.03.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив