Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Изгодно ли е да се купи имот сега?

06.12.2013 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте!
Изгодно ли е да се купи имот в софия в този сезон или да изчакам до лятото?
Очаква ли се движение на цените на жилищата скоро време, ако да, в каква посока? :)

Благодаря!

									Петър Василев

Петър Василев Друго
София

Отговори (3)    Коментара (1)

											Таня Китик

Таня Китик

06.12.2013

Най-добър отговор*: Въпросът Ви няма еднозначен и правилен отговор, за това Ви препоръчваме едно мнение на професионалисти в бранша:
Пазарът на имоти навлиза в нов етап на развитие – период, в който се очаква цените да се задържат на настоящите нива за по-дълъг период от време. "Възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период", посочва се в доклад на компанията Bulgarian Properties за тенденциите на пазара през третото тримесечие на годината.
"Цените на имотите реагират бързо на икономическите тенденции и показват точно и на разбираем език накъде вървят нещата, дали икономиката прегрява по време на възходящия цикъл, а по време на криза – колко сериозна е тя и кога ще започне излизането от нея, пише още в анализа. Според компанията вече се виждат ясни сигнали за започнало възстановяване – ръст при обема на продажбите, спиране на спада в цените, ръст на обема на новоотпуснати кредити и други.
"Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година, е че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на пазара от кризата", заключават експертите.
"Това се случи от една страна благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти, а от друга – на относителната икономическа стабилност, спада на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналия в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени", посочва се в доклада.
Изминалото тримесечие е било динамично - както в летните курорти, така и в големите градове. Запитванията от страна на потенциални купувачи са се увеличили с 20% на годишна база, а обемът от сделки с имоти по данни на компанията е нараснал с 5% спрямо третото тримесечие на миналата година.
Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи - те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца, сочат още данните на посредника. Втората по големина група на пазара са българските, които купуват основно в големите градове и най-вече в софия.
Компанията отчита 10% ръст на сделките в софия за периода юли – септември. Цените се движат между 720 и 750 евро през последните 1-2 години, като през третото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. при 747 евро/кв.м. през второто тримесечие и 710 евро/кв.м. за третото тримесечие на 2012 г. Средната обща цена на закупените апартаменти в софия е без съществено изменение и през изминалите три месеца е 64 200 евро, изчисляват от компанията.
"Тези данни и данните, които събираме в месечен индекс на база офертни цени на имотите в софия, сочат, че дъното вероятно е било през втората половина на 2012 и началото на 2013 г. Вече можем да говорим за започнало възстановяване на пазара в столицата, като разбира се, това в никакъв случай не означава, че възстановяването ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро ще доведе до умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели", коментира се в доклада.
Компанията отчита и ръст на интереса и сделките в луксозния сегмент. "През 2013 г. стартираха нови знакови проекти в премиум класа както в софия, така и във Варна и в някои от морските ни курорти, където руските купувачи са по-активни. Като цяло, финансово обезпечените купувачи все по-трайно се завръщат на пазара на елитни имоти и сключват все повече сделки", констатират експертите.
източник:http://www.imoti.net/investor-bg-%CD%E0-%EA%E0%EA%FA%E2-%E5%F2%E0%EF-%EE%F2-%F0%E0%E7%E2%E8%F2%E8%E5%F2%EE-%F1%E8-%E5-%EF%E0%E7%E0%F0%FA%F2-%ED%E0-%E8%EC%EE%F2%E8-%E2-%C1%FA%EB%E3%E0%F0%E8%FF-%C0%ED%E0%EB%E8%E7%E8--nno8145.htmlЗа контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

06.12.2013

Отговор: Винаги може да се купи имот изгодно.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Петър Василев

Петър Василев

06.12.2013

Коментар: Благодаря за отговорите! :)


За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

12.12.2013

Отговор: Здравейте Петър,

колегите са прави, защото пазара на имоти е шарен особено в софия. Най-слабия сезон за покупка на имоти в през зимата януари, февруари и март първото тримесечие на всяка година. Тогава е и най-удачно да се "пазарите" за отстъпка в цената, защото на пролет когато времето стане по-топло пазара става доста по-активен. За покачване на цените на може да става дума с малки изключения, но за падане на цените също не може да се говори. Няма нужда да чакате лятото до тогава нищо няма да се промени.За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

ЧСИ Закупих имот от Чси. Подадох молба за заличаване на ипотеки и вдигане на забрани. Отказано ми беше. От един месец имало нов закон, Какво да направя? Последен отговор - 3.11.2018 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Покупка на парцел за строеж на къща Добър ден днес ми предстои оглед на парцел.Продавача има вече необходимите документи за сключване на сделка. На какво да обърна внимание,кои са... Последен отговор - 10.11.2018 от Кристина Найденова

2 Отговори

Закупуване на имот от ЧСИ Здравейте, харесали сме имот от ЧСИ в София. Въпроса ми е как мога да го проверя за тежести? Последен отговор - 11.11.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

процедура за въвод във владение след като един от собствениците не е уведомен по... Един от собствениците на имота ,който закупихме след търг от СИ, не може да получи призовката за въвод защото се укрива и не може да бъде намерен. Сега на... Последен отговор - 25.10.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Проблем с ипотечен кредит Сключен предварителен договор за покупко-продажба на имот на 30.08 тази година, с капаро.Върху имота има 4 възбрани.Собственика,придобил имота от... Последен отговор - 5.11.2018 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив