Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Дава ли се капаро при опит за договаряне на цена?

13.08.2012 - Покупка на имот - 3 Отговори     (1)

Здравейте,
Нормално ли е да ми искат 1000 евро капаро от АНИ, за да ме свържат със собственика за да преговаряме за цената? В случай, че не се разберем щели да го върнат. Това щяло да покаже, че съм сериозен клиент. Такава ли е практиката на всички агенции?
Благодаря предварително за отговорите Ви!

									bguser

bguser

Отговори (3)    Коментара (1)

											Младен Садинов

Младен Садинов

13.08.2012

Отговор: Здравейте,
Да, такава е нормалната практика. наистина, това ще покаже, че сте сериозен в предложената цена. За тази цел се подписва "Договор за депозит", в който ке описват усливията, при които сте съгласен да закупите имота. Ако тези условия не бъдат договорени, Вие си получавате депозита обратно. Ако, обаче, се договорят, а Вие откажете да купите - губите депозираната сума.



За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

13.08.2012

Отговор: Здравейте,

има и такава практика, но нещата зависят и от конкретния кандидат купувач, а също и от интереса към съответния имот. Има имоти за които няма огледи с месеци и ако проявите интерес към такъв имот е много възможно да не ви поискат никаква гаранция, че сте сериозен купувач. Но ако искате да преговаряте за имот, който е с атрактивна цена и към него има сериозен интерес е напълно възможно да ви поискат подобна сума.


Моят съвет към вас е да си наемете брокер, който да води преговорите вместо вас или заедно с вас. Бихте изглеждали сериозен купувач ако ходите по огледи и на преговори с вашия брокер това дава един вид гаранция на отсрещната страна, че щом сте ангажирали професионалист значи, че сте със сериозни намерения за покупка.


А когато достигнете до консенсус относно цената на имота и всички други условия можете да сключите предварителен договор за покупко-продажба за което ще бъде необходимо да оставите капаро/задатък в размер на поне 10% от цената на имота.


Поздрави,
Антон Илиев



За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

											bguser

bguser

13.08.2012

Коментар: Какви документи за имота би следвало да искам да видя преди подписването на такъв договор? За сега съм направил оглед на имота в рамките на 5 минути. Документи не са ми показвани. Бихте ли могли да ми покажете образец на "Договор за депозит"?
Благодаря още веднъж!



За контакти

											Енчо Коринов

Енчо Коринов

15.09.2012

Отговор: Няма регламентирана такава практика. Всичко е въпрос на договаряне. Във Вашият договор с АНИ-то би-трябвало да са описани правата и задълженията на страните. Ако нямате такъв договор Ви препоръчвам да подпишете такъв за конкретният имот. Той би бил достатъчна гаранция, че сте "сериозен клиент".


За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на къща Здравйте искам да купя къща от майката и бащата,те имат две дъщери . Дъщерите искат двойна сума за къщата,могат ли да оспорват продажбата и за какво да... Последен отговор - 9.01.2019 от dimana

4 Отговори

фиктивна сделка Здравейте, може ли да ви попитам как става покупко продажба на апартамент, но фиктивно. Моя казус е следния наследници на апартамента са трима мъжа ми... Последен отговор - 5.01.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Неточни данни в нотариален акт - имат ли значение? Здравейте! Искам да закупя апартамент, който реално се намира на трети етаж - на партерен етаж има офис, над него друг апартамент и над него се намира... Последен отговор - 2.01.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Съсобственост с общината Здравейте! Казусът е следния : Купих къща и и.ч. поземлен имот с ЧСИ. Въвода стана след 11 м, с ЧСИ, защото отказваха да напуснат. Останалата част от... Последен отговор - 8.01.2019 от адв. Симеонова

1 Отговори

Лихвоточки давност Здравейте! Ситуацията е следната, закупил съм имот март 2014 година чрез лихвоточки и ми се налага да го продам. Ще трябва ли да върна парите от тях или не.... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив