Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Хонорар на брокери-посредници

06.01.2012 - Покупка на имот - 7 Отговори     (0)

Брокер, нает от собственик на апартамент, влезе във връзка с мен, предложи ми сделка и аз купих апартамента. Трябва ли аз да платя хонорар на брокера, след като не съм го наел да ми върши
услуга? Ако аз му платя,той ще получи двоен хонорар. Има ли законов акт по въпроса и ако не, каква е практиката?

									dokateneva

dokateneva Друго
София

Отговори (7)   

											Емилиян Кърчев

Емилиян Кърчев

06.01.2012

Отговор: Отговорът ми е твърдо Да. Вие сама сте се съгласили с получаването на информацията, която в случаят се оказва много полезна за Вас. Не сте имали нищо против, но когато е дошъл моментът за възнаграждението решавате, че може и да не се плати. А защо не реагирахте на време още в самото начало да си изясните и двамата този въпрос? На практика, човекът добросъвестно си е свършил работата, а Вие просто сте се възползвали от поднесената ви на тепсия информация. Ако брокерът си е подписал договор с Вас щяхте да имате професионални отношения и двете страни щяхте да сте защитени от нежелателни действия. В този случай аз виждам само едно - нечестно използване на информацията с цел лична облага. Действието е ИЗКОНСУМИРАНО. Може да няма правни последици, но е НЕМОРАЛНО.


За контакти

											Георги Палпурин

Георги Палпурин

06.01.2012

Отговор: Няма проблем да му платите, но не е логично ако нямате предварителна договорка писменна или устна, за размера на възнаграждението, какво ще свърши за вас брокера, какви ангажименти поема по самата сделка, какви неустойки ще ви заплати, ако не извърши поетите ангажименти.
Не би трябвало да плащате, ако цитираните по-горе детайли не са поставени от самият брокер още повече, че той ви е потърсил, за да си реализира продажбата за което му се плаща.
Потенциалният конфликт на интереси при обслужване на двете страни е очеваден и за тази цел се запознайте се със стандарт БДС EN15733 за “Изисквания относно предоставянетона услуги от брокери на недвижими имоти”.
Разберете как го правят в цивилизованите страни и ще разберете, как е правилно да постъпите.За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

06.01.2012

Отговор: Взаимоотношенията между вас и брокера е трябвало да бъдат уговорени в момента, в който сте съобщили, че ще купите имота. Ако брокерът е уредил всички подробности от този момент до нотариалното изповядване на сделката - то вие му дължите възнаграждение. Има специфични действия, които брокерът извършва за обслужване интересите на купувача, извършва други действия за обслужване интересите на продавача и извършва действия, които обслужват и двете страни. Може и да не сте наели този брокер изрично, но ако не сте наели някои друг - адвокат или друг брокер да се погрижи за вашите интереси, то това е трябвало да направи въпросният брокер. В противен случай сделката е нямало да се случи. За вас би трябвало да е по-важно успешното приключване на сделката.
В момента, в България, няма официален регламент за заплащането на брокерите. Комисионните са в границите от 1 /един/ до 15 /петнадесет/ процента от договорената цена.
Според европейският стандарт за изискванията към услугите предоставяни от брокерите на недвижими имоти, няма пречка един брокер да обслужва и купувача и продавача, стига и двете страни предварително да са информирани за това, както е било във вашият случай /за справка т.3.3. от стандарта/.
Моето мнение е, че при при покупко-продажба, интересите на двете страни са еднопосочни, а не противоположни, както смятат някои колеги. Едната страна - продавача, иска да получи пари, срещу които да даде имот, а другата страна - купувача, иска да даде пари, срещу които да получи имот. Задачата на брокера е да помогне на двете страни да се споразумеят за цената, да се погрижи за документалното и организационно осигуряване на сделката до приклячването и.За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Георги Палпурин

Георги Палпурин

07.01.2012

Отговор: Криси, защо да се уговарят след съобщаването, че иска да купи имота?
Не е ли редно търговецът по смисъла на закона да обяви, че има една информация и предлага едни услуги при еди какви си условия.
А да не говорим за случая, в който му е възложено да продаде имота от собственика и е негово морално задължение да го предлага на всеки потенциален купувач, дори той да не иска да плати комисионна.
Или ако и купувача ще плаща комисионна задължително, то продавача би следвало да е уведомен предварително, за да си направи сметка, че по тази брокерска схема няма да предлагат имота му на всеки заради личния интерес да се удари двойна комисионна, дори с риск да развали потенциална сделка за продавача.
Ако е записано в договор няма грижи, но продавача да не знае, че се отблъскват потенциални клиенти за неговия имот, е безобразие.
Ако не предлага имота на всеки потенциален купувач прецаква възложителя продавач и с право се носи брокерската слава такава каквато е.
На пръв поглед посоката на всички е една - да стане сделка, но на втори прочит има конфликтни точки по договарянето на сделката и информацията, с която разполага посредникът и може да използва в една или друга посока. Според мен посредникът няма право да взима никакво отношение по договарянето на дадена сделка, ако обслужва и двете страни, в този случай функциите и придадената му стойност са много ограничени.
В повечето случаи клиентите търсят посредници или консултанти да реализират възможно най - добрата сделка за тях, което в хипотезата на обслуване на купувач и продавач по една сделка от един брокер е невъзможно, без да бъде ощетена някоя от страните.
Мога да дам конкретен пример, който да очертае конфликта на интереси, ако продължиш да защитаваш тезата, че няма проблем един посредник да защитава интереса и на купувач и продавач по една сделка.
За контакти

											Ивайло Скулев

Ивайло Скулев

09.01.2012

Отговор: Лично мнение : Посредник по сделка , който няма договор за посредничество с вас няма никакво основание да иска комисонна.За какво - за това че е изпратил линка на оферта на майла ви или ви е отворил вратата на даденеото жилище - това вече не е достатъчно за комисионна , нега се учат че за да си на пазара трябва да положиш труд и усилие и да работиш за КЛИЕНТА СИ , защото колеги нека някои от вас да каже -може ли един брокер да защитава едновренно интересите и на двете страни по сделката .Според мен НЕ , за това е нужен договор с точни и ясни условия и задължения за брокера за да може той след като си е изпълнил задълженията към клиента ( а те не се изразяват в това да отвориш вратата на даденото жилище) да поиска комисионната която е радно да получи ,защото си е свършил работата професионално и защото има договор.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

09.01.2012

Отговор: Уважаеми колеги,
Моля ви, прочетете внимателно какво съм написала!
Ако брокерът от описаната ситуация, само е е влязъл във връзка с купувача и е показал имота, то купувача не дължи възнаграждение на брокера за тези действия.
След като купувачът е обявил, че ще купи имота, ако брокерът е помогнал на двете страни да се споразумеят за цената, да уговорят начина на разплащане, да осигурят необходимите документи, съставил е или е помогнал да се състави предварителния договор за покупко-продажба и е направил всичко друго необходимо за нотариално изповядване на сделката - ето за тези му действия купувача ще му дължи възнаграждение.
За мен няма пречка един брокер да бъде посредник и на двете страни, не само, защото така е написано в стандарта за брокерски услуги. Договорите за покупко-продажба или за наем са договори между две страни. Когато всяка страна е представляване от посредник, посредниците съветват клиентите си, те обикновено стигат до споразумени и сделката се осъществява. Когато посредникът е един за двете страни, той би трябвало да дава подходящи съвети и на двете страни с цел постигане на споразумение и осъществяване на сделка. Не бива в двустранен договор да се защитават интересите само на едната страна. Това задължително води до провал и сделка не се осъществява.За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Дарина Задурян

Дарина Задурян

10.01.2012

Отговор: Моля да ме извините, но договор, защитаващ еднакво двете страни не съществува! Със сигурност едната страна ще е малко или повече по-добре защитена - имам предвид и дребните детайли и договорки. Подготвянето на документи за сделка е основно обслужване на продавача - собственика на имота (изключвам случаите с покупка на кредит). Ако дамата, задала въпроса, уточни какво е имала предвид с израза "влезе във връзка с мен", може би картината ще се изясни напълно.
Политиката на нашата фирма: "от едната страна" (споделяна и подкрепяна от мен напълно) изключва плащане на комисионна от човек, който не ни е възложил продажба или търсене.За контакти

Тагове

брокер
  
влезе
  
връзка
  

сделка

  
платя
  
хонорар
  
брокера
  
получи
  
въпроса
  
информацията
  
възнаграждението
  
плати
  
свършил
  
работата
  
информация
  
брокерът
  
договор
  
щяхте
  

двете

  

страни

  
действия
  
случай
  
проблем
  
ангажименти
  
трябвало
  
детайли
  
плаща
  
интереси
  
обслужване
  
стандарт
  
услуги
  
недвижими
  
разберете
  
между
  
момента
  
имота
  
изповядване
  
сделката
  
възнаграждение
  
извършва
  
интересите
  
купувача
  
продавача
  
наели
  
някои
  
погрижи
  
направи
  
брокерите
  
пречка
  
обслужва
  
предварително
  
стандарта
  
мнение
  
покупко-продажба
  
колеги
  
едната
  
страна
  
иска
  
пари
  
срещу
  
даде
  
имот
  
споразумеят
  
цената
  
купи
  
предлага
  
условия
  
собственика
  
потенциален
  
купувач
  
дори
  
комисионна
  
задължително
  
продавач
  
право
  
договарянето
  
посредникът
  
клиентите
  
посредник
  
защитава
  
вратата
  
жилище
  
клиента
  
моля
  
дължи
  
помогнал
  
документи
  
осъществява
  
предвид
  
напълно
  

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

апартамент 96,43кв.м тераса 126кв. м Предстои ми закупуване на общински апартамент. Партер 96.43кв и тераса към него 126кв, построени изцяло върху подземни гаражи. Върху плочата на терасата... Последен отговор - 15.01.2023 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

покупка на имот Имам интерес да закупя имот. Имотът има два собственника. В предишната продажба единият собственник е продал къщата ВЕДНО с 413/680 кв м на сегашният... Последен отговор - 11.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Изповядване на сделка пред нотариус Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Покупка на имот Задайте Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата... Последен отговор - от

0 Отговори

Изповядване на сделка пред нотариус Задайте Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив