Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съдебни разноски по частично отказан иск.

28.10.2016 - Други - 2 Отговори     (0)

Заведох дело за делба на недвижим имот.Наследник съм на 1/6 от собствеността на починалият ми баща,както и брат ми.Приживе родителите ми дадоха суперфиция на брат ми за построяване на къща в двора на имота им.Същата по-късно брат ми я преписва на синовете си,дарява и своята си част.В същият ден майка ми е продала на племенниците ми своята част
Съдът постанови,че земята е неделима, а пострйките направени преди смъртта на баща ми са делими с дял 1/6 за мен.Присъжда и това да платя направените разноски по делото на ответната страна при все че съществува чл.78 от ГПК.Питам ви имам ли основание да обжалвам решението за съдебните разноски и какво ствава с частта ми за земята,моля отговорете.

									LILI

LILI

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

28.10.2016

Отговор: Здравейте, Лили!

Ако решението Ви устройва в останалата част, няма нужда да го обжалвате.
Можете да подадете молба по чл.248 ГПК, за именяване на решението в частта за разноските. Мотивирайте се добре защо смятате, че решението трябва да бъде изменено.
Такса по жалбата не се плаща. Срокът е същият, като този за обжалване на решението (двуседмичен, ако решението е на първоинстанционния съд).
Ако решите да обжалвате определението, с което същият съд ще се произнесе (защото то вероятно ще е същото, като в решението), по-горният ще Ви иска само 15.00 държавна такса за това.

Според мен, обаче, трябва да се посъветвате с опитен юрист относно това, какви точно разноски следва да Ви бъдат присъдени, защото при делбата повечето разноски остават така, както са направени.

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Адвокат Денис Моллов

Адвокат Денис Моллов

28.10.2016

Отговор: Здравейте,
Колегата Симеонова е детайлна, но има нещо, което не става ясно от описателната част, за да е пълен отговора на въпросите Ви.
Първо - какво точно в разпоредбата на чл. 78 от ГПК (или по-скоро коя алинея) смятате, че Ви дава основание да претендирате за разноските и за това да не бъдете осъдена за разноските на ответниците? Вероятно, с исковата молба е поискано нещо, което съда е отхвърлил и вероятно за това Ви е осъдил да възстановите на ответниците разноски за отхвърлената част от иска.
Второ - частта Ви за земята - поради липса както на исковата молба, така и на съдебното решение тук, за нас остава да гадаем съдържанието им и да пробваме да налучкаме с колегите проблема, за който да дадем правилен съвет.
Допускам, че съда е постановил, че Вие нямате право на собственост по отношение на земята (а не, че е неделима), това е отхърлената част, която е довела до осъждането Ви за разноски. Аз също препоръчвам консултация с адвокат с разглеждане на целия набор от документи, който да Ви даде пълен анализ на случилото се и да Ви помогне да решите въпроса пред Вас - да обжалвате ли и ако да - какво.
Успех,

адв. Денис Моллов
0888299288За повече информация: http://www.dmlawfirm.bg | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

наследство с право на ползване Единствен наследник съм на баща ми, който е завещал единствения си апартамент на трето лице И. Същият И обаче има върху 1/3 от същия апартамент още от 2012... Последен отговор - 16.12.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

очужден двор около къща имам двор който е държавна собственост мога ли да го ползвам да ремонтирам срутената ограда от двете страни на къщата и т. н. Последен отговор - 24.01.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

държавна собственост здравейте мога ли да ползвам държавна собственост под аренда моля ако е да как става това Последен отговор - 7.02.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Запазена част от наследство с право на ползване Единствен наследник съм на баща ми, който е завещал единствения си апартамент на трето лице И. Същият И обаче има върху 1/3 от същия апартамент още от 2012... Последен отговор - от

0 Отговори

Въпрос с повишена трудност Сградата е построена около 1920 година и никъде не могат да се намерят строителни и архитектурни документи, чертежи или др. под. Мазата е изцяло под... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив