Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на част от наследство

28.08.2011 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте,

Заедно с още 18 роднини имам в наследство от прадядо си 2 ниви, ливада и лозя, за които все още не е правена никаква делба. В момента се появи купувач за едната (най-голямата по площ) нива, който се ангажира да оформи всички необходими документи за реализиране на продажбата, вкл. доброволна делба за тази нива.

1. Може ли да продадем само тази нива на купувач, който не е от кръга на наследниците на имота БЕЗ да загубим наследствените си права над останалите неразделени имоти?

2. Можем ли, след продажбата на тази нива, да извършим доброволна делба на останалите наследствени имоти?

Предварително благодаря за помощта!

									inamila

inamila

Отговори (2)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

28.08.2011

Отговор: Да, можете да продадете отделен имот, стига всички наследници да са съгласни.
Не разбирам, обаче това, което сте написали, че купувачът ще уреди документите и за добдроволна делба на нивата. Или продайте нивата и после направете делба на останалите имоти, или първо направете делбата, а после продавачи ще са тези, в чиито дял е нивата.
Продажба на наследствен имот е относително недействителна, само в определни хипотези, но не и във Вашата.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											inamila

inamila

29.08.2011

Коментар: Здравейте, Милена

благодаря за Вашия отговор.

вероятно не съм се изразила правилно и съм Ви подвела с "доброволнатата делба". Всички останали наследници на имотите на прадядо ми, са съгласни на продажба на тази нива, с изключение на мен. Моят дял е 1/6 и искам да си го запазя. Купувачът се ангажира с изготвянето на документите за продажба, като на мен вместо да ми изплати полагаемия ми се дял, ще ми осигури полагащата ми се площ (по споразумение - или ще отдели част от тази нива, или ще ме обезщети с друг равностоен парцел).
- В този случай каква част от разходите по процедурата трябва да поема аз, и каква част - купувача на останалите 5/6 от нивата?
- И най важният въпрос е, след продажбата на тази нива, ще загубим ли наследствените си права над останалите неразделени наследени имоти, които в момента не се коментират изобщо?

Предварително благодаря!
Ирина /inamila/За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

29.08.2011

Отговор: За да продадат другите съсобственици своите ид.части на трето лице, трябва да предложат първо на Вас да изкупите тези части. Или пък Вие да подпишете декларация, че сте съгласна да продават.
Споразумението с новия собственик може да е договор за разпределяне на ползването със заверка на подписите. "Обезщетяването" с друг имот би могло да стане, чрез замяна.
Не е ясно разходите за коя процедура имате предвид. Продажбата на ид.части от другите съсобственици не Ви касае. разходите по сделката следва да се уредят между тях и купувача.
разходите по последващо разпределение на ползването или замяна, или продажба и т.н. са въпрос на договорки между Вас и новият Ви съсобственик. Можете да си ги поделите или пък едната страна да поеме изцяло разходите.
Разпорежданията на всички наследници с един имот от наследствената маса, няма отношение към наследствени права и загубата им.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											inamila

inamila

29.08.2011

Коментар: Здравейте, Милена

много съм Ви благодарна за точния и навременен отговор!

поздрави, ИринаЗа контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Аренден договор за земеделска земя Здравейте!Имам сключен договор за аренда от 2015 г. за срок от седем години, считано от 01.10.2015 г, като договора влиза в сила от датата на нотар.... Последен отговор - 8.01.2019 от Адвокат Николина Митова

4 Отговори

участие в публична продан Здравейте!Искам да участвам в публична продан за земеделска имот, но има нещо, което ме притеснява! Обявата е записана по следният начин:0.490 дка... Последен отговор - 25.11.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

земеделска земя,наследство Здравейте, имаме наследствена земя от дядото на мъжа ми. В НА се вписани лелята на съпруга ми, брат му,вуйчо му/който няма наследници и е починал/ ,както и... Последен отговор - 30.11.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Покана от съсобственик за плащане на рента, по договор сключен от друг... Здравейте, Възможно ли е един съсобственик на земеделски имот да отправи нотариално заверена покана за плащане на задължение по договор за наем,... Последен отговор - 17.01.2019 от simeon_z

2 Отговори

Подялба на земеделски земи Здравейте! Баща ми почина през 2013год.От първият си брак, има две дъщери:аз и сестра ми. През 1991се оженва отново и живее със съпругата до 2013год.Нямат... Последен отговор - 28.11.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив