Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Размер на данък върху продажба на дарен имот

20.01.2022 - Данъци и такси - 6 Отговори     (0)

Във връзка с изчисляване на размера на данък върху продажбата на имот, 1/2 от който е дарен от брат ми на мен, а другата 1/2 е моя собственост, питам защо законодателят е приел, че цената на придобиване в случаите на дарен имот, трябва да се приеме за нула и че не може да бъде документално доказана. В нотариалния акт за продажба на имота е записана ясно данъчната оценка. Преди 45 години, когато апартмаентът е бил закупен първоначално от покойната ми баба, се е платила някаква цена за имота. След това той се унаследява през годините, докато стигне до мен и брат ми. Това е доказуемо документално. Затова, аз смятам, че по-логично би било в този случай за цена на придобиване да се приеме данъчната оценка- в моя случай 1/2 от цялата й стойност, която подлежи на облагане. Така данъкът, който би следвало да заплатя в този случай, би бил наполовина по-малък спрямо хипотезата за цена на придобиване нула, която е приета в закона.

									Милен Добчев

Милен Добчев Инженер

Отговори (6)    Коментара (4)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

20.01.2022

Отговор: Цената на придобиване е нула: когато няма документално доказана цена на придобиване, включително за имущество, придобито по дарение съгласно действащото законодателство и следва да се съобразите с него.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

21.01.2022

Отговор: Цената на придобиване е нула, защото не давате пари, за да придобиете имота, както е при покупко-продажбите.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

23.01.2022

Отговор: Здравейте господин Добчев!
Вашето питане по-скоро има характер на евентуална законодателна промяна при придобиване на собственост по наследство.
Изразили сте мнение, че трябва да заплатите данък , независимо от това, че имотът е получен като дарение, но смятам, че след като българските граждани са натоварени с толкова много данъчни задължения, едва ли биха споделили Вашето виждане.
Причината, за да е така е елементарна, а именно Вие не закупувате този имот и при това положение законодателят правилно е процедирал като е освободил от данъчно задължение надарения.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											Милен Добчев

Милен Добчев

27.01.2022

Коментар: В коментар на отговора на адв. Чанкова, просто искам да посоча, че не сте ме разбрали изобщо. Както не можа да ме разбере и моята адвокатка. Не става дума за облагане с данък на акта на дарение и нищо подобно не предлагам. Става дума за облагането с данък на продажбата на имот, получен изцяло или частично от дарение, когато между дарител и надарен има пряка роднинска връзка, напр. от майка на син, от брат на брат и т.н. Значи дарява ми брат ми неговия дял от имота и аз трябва да чакам цели три години, за да го продам без да дължа данък, иначе дължа и то огромен, защото цената на придобиване при дарение автоматично се смята за нула. Първо, това е нелепо да се изчислява по този начин данъка, второ цената на придобиване не е съвсем недоказуема, защото в подобни актове на дарение се отразява данъчната оценка, нали така. Един път на нейна база се формира размера на таксата към нотариуса и местния данък към общината, а при данъка за облагане при продажба на същия този имот, същата тази данъчна оценка не играе роля. Защо?! Да, знам ще кажете, понеже при дарението няма финансово отношение, не съм получил или дал пари. Но така като вместо стойност по данъчна оценка, се пише нула, данъкът излиза огромен и то за имот, който е наследствен, но подялбата между роднините приживе е станала чрез дарение по между им. Излиза, че надареният трябва да плати на държавата един огоромен данък в случай, че реши да продаде собствен имот, който винаги е бил частично негов по наследство, а другите дялове са били пак на хора от семейството и те са му ги дарили при взаимно споразумение по между си. Наистина съм възмутен от ниското ниво на българската юридическа мисъл и от незаинтересоваността и непознаването на проблема вече 15 години след приемането на тази несправдлива разпоредба. Факт е, че преди 2007 г. подобно нещо не е съществувало и при продажба на дарен имот (или дарена част от него, а другата-собствена) не е имало облагане с данък на този доход по този безкрайно ощетяващ начин.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

28.01.2022

Отговор: Изглежда, че никой не разбира полетът на вашата мисъл.
Не се облага с данък продажбата на имот. С данък се облага придобиването на имот, това е местен данък към съответната община. С данък общ доход се облага разликата между цената на придобиване и цената на продажба на имот, ако имота е продаден преди да се минали по-малко от 3-5 година /в зависимост от това дали имотът е основно или не е основно жилище, когато сделката е за жилищен имот/. Разликата между цената на придобиване и цената на продажба не винаги е положителна величина. Когато е отрицателна не се облага с данък общ доход.За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Милен Добчев

Милен Добчев

28.01.2022

Коментар: Наистина е странно, че не можете или не искате да разберете съществото на написаното от мен. Тук изобщо не става въпрос за теоретични постановки и лекции по данъчно право и едва ли за платеца на данъка има значение как точно се нарича данъка. Тук става дума за това, че има една дълбока липса на логика и на справедливост в тази разпоредба. Все едно ли е за законодателя дали имотът, който е продаден е бил получен наксоро при дарение на дял от собствения ти брат, в змаяна на което ти също си му дарил твой дял от друг подобен имот или дарението е направено от съвсем чужд човек ? аз не мисля, че е едно и също, защото тук дарението се ползва проформа за уреждане на собствеността върху имоти, които като цяло са унаследени и са били винаги собственост на хора от едно и също семейство. Ако някой се облагодетелства с продажби на дарени му имоти от някакви други лица, това е съвсем отделен върпос. Нека тогава да си го облагат с колкото си искат. Но да се облага продажба на семеен имот и то с толкова огромен данък си е престъпление срещу личността. А тези, които продължават да настояват, че това е правилно, или нямат нужните морални ценности, или са сред вносителите на подобно безумие в данъчното законодателство. Никой не говори за местните данъци и таксите към нотариусите- те са ясни и са несравнимно по-малки. Няма защо да ги намесвате и да усложнявате темата.
Според мен вие или не можете или по-скоро не искате да разберете същността на нещата. Това още повече ме кара да се чувствам благодарен на себе си, че не потърсих агенция, както при продажбата на т. нар. дарен имот (дарен от брат ми и то само 1/2 дял), така и при последващата покупка на собствен имот. Аз не съм похарчил парите от продажбата на дареното имущество да се пека по плажовете на Тайланд и Сейшелите като някои други новозабогатели, които сигурно са си укривали данъците. Аз веднага закупих друго жилище и започнах ремонти дейности по него. И в този ред на мисли да кажа- нямам документи с реквизити на фактури за труд, макар че имам други подобни касови бонове, разписки и т. н., но несправедливите данъчни служби в България няма да ги признаят, така че дори няма да мога да ползвам и облекчението, което толкова много рекламираха - за ремонт на жилище, което влиза в сила от 2021 г. И като стана дума за новозабогатели, да видим сред данъчните няма ли такива. Излезе информация как Румен Спецов си е определил над 30 000 лева заплата само за месец с разни добавки и как всички служители на НАП в страната са получили бонуси на обща стойност над 30 млн. лева. Да са живи и здрави! Ама Господ си знае работата. Наскоро жената на един такъв престъпен аптечен бос беше накълцана...Трагедия...Предпочитам да остана без троха хляб, ама да си го платя този непсраведлив данък, а пък после и до Страсбург ще стигна, но така нещата няма да ги оставя! А всички вие много знаещи и пъчещи се адвокати и брокери, дано спите спокойно и се радвате на душевен мир!За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

31.01.2022

Отговор: Господин Добчев,
Личните нападки не са аргументи в спор за имоти и данъци.За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Милен Добчев

Милен Добчев

31.01.2022

Коментар: Напълно съм съгласен! Вие започнахте първа с коментар за "полета" на моята мисъл. Аз не конкретизирам имена, а отправям упреци към цяла гилдия (гилдии), които не са сметнали са необходимо за започнат обществен дебат по темата и да прелдожат съответни законодателни промени. Един закон трябва да се изпълнява, независимо дали е справедлив и добър и дали ни харесва, но веднъж приет той не е вечен и подлежи на изменения и допълнения. Понякога дори се прекалява с тях и се налага приемане на изцяло нов закон. Така е процедирано през 2006-2007 г. и вероятно така ще се прави и занапред.
А иначе информацията относно г-н Спецов и други служители в НАП е публично оповестена в няколко информационни сайта и най-вероятно е вярна, което е повече от обезпокоително. Може би е ясно откъде идват тези големи бонуси за служителите- от огромни несправедливи данъци като моя и други подобни, докато в същото време т. нар. мастити бизнесмени успешно продължават да си укриват данъците, а майсторите по ремонт на битови жилища също така успешно продължават да не декларират приходите си и да не издават фактури:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/bonusi-v-nap-kak-sa-razpredeljani-dopalnitelnite-vaznagrazhdenija.html
Ако и това не са аргументи, не знам какво друго е.За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

01.02.2022

Отговор: Защо очаквате точно брокерите на имоти да инициираме промени в данъчните закони? По същата логика, утре клиентите ще искат брокерите да инициираме промени в нормативната уредба на кредитните институции, защото повечето сделки с имоти се финансират с кредити. Промените се инициират от заинтересованите лица, а брокерите не сме между тях. Очевидно знаете какъв е редът за промяна на закони – действайте или е по-лесно друг да вади кестените от огъня. Сигурна съм, че ще има брокери, които ще ви подкрепят, може и аз да съм между тях.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Милен Добчев

Милен Добчев

01.02.2022

Коментар: Прдизвиквайки дебат по тази тема, все пак се надявам компетентните органи, институции и среди у нас да подемат някаква инициатива в тази насока. За съжаление, аз нямам нужната юридическа подготовка и квалификация. Предполагам, че има много хора, които са изпаднали в моето положение. Най-лесно би било да замълча, тъй като така или иначе по сега действащия закон, ще трябва да си платя данъка. Тоест, евентуална промяна в бъдеще, би помогнала на други подобни сделки и хора и аз не съм заинтересован да отделям време и енергия за това. Очевидно нямам и схема за печалба основана на продажба на серия от дарени имоти и не планирам подобна сделка в близко бъдеще, както се случва при други хора, които наистина се облагодетелстват от това. Но все пак все някой някога трябва да постави този и други въпроси, защото нашето законодателство е пълно с абсурди и несправедливости. От своя страна, аз приветствам вашата идея за регламентиране на дейността на брокерските агенции и се запознах с противоречивите реакции на различни хора по повод това. Въпросът е деликатен, но това не би трябвало да е извинение, че цели десет години след като сте предложили това (а вероятно има подобни предложения и преди и след вашето), никой от властимащите нищо не се е опитал да стори. По начало и в тази сфера, както и в редица други, цялостната концепция е сбъркана, тъй като е основана на твърде либерални пазарни отношения. Нима не е същото и по отношение на грозните фасади на жилищните сгради, в които живеем- всеки си прави, каквото реши и всичко е разрешено. Не така стоят нещата в съседни нам държави, където дръжавата не е напълно абдикирала от своите отговорности и нещата са далеч по-регламентирани.


За контакти

Тагове

връзка
  
размера
  

данък

  
продажбата
  

имот

  
дарен
  
брат
  
собственост
  
законодателят
  
цената
  

придобиване

  
приеме
  
нула
  
документално
  
доказана
  
продажба
  
имота
  
ясно
  
данъчната
  
оценка
  
преди
  
години
  
цена
  
докато
  
смятам
  
случай
  
стойност
  
подлежи
  
облагане
  
данъкът
  
имущество
  
дарение
  
законодателство
  
него
  
пари
  
господин
  
добчев
  
по-скоро
  
евентуална
  
промяна
  
наследство
  
независимо
  
имотът
  
получен
  
данъчни
  
едва
  
положение
  
правилно
  
данъчно
  
коментар
  
изобщо
  
моята
  
става
  
дума
  
подобно
  
изцяло
  
частично
  
между
  
цели
  
дължа
  
иначе
  
огромен
  
начин
  
данъка
  
съвсем
  
подобни
  
същата
  
данъчна
  
знам
  
дарението
  
отношение
  
излиза
  
реши
  
собствен
  
винаги
  
били
  
хора
  
наистина
  
юридическа
  
мисъл
  
разпоредба
  
доход
  
облага
  
разликата
  
продаден
  
дали
  
основно
  
жилище
  
искате
  
разберете
  
логика
  
имоти
  
някой
  
дарени
  
други
  
лица
  
искат
  
продължават
  
сред
  
данъци
  
темата
  
нещата
  
новозабогатели
  
данъците
  
друго
  
фактури
  
дори
  
ремонт
  
данъчните
  
спецов
  
лева
  
служители
  
бонуси
  
платя
  
брокери
  
аргументи
  
напълно
  
дебат
  
промени
  
закон
  
вероятно
  
прави
  
същото
  
време
  
успешно
  
брокерите
  
инициираме
  
закони
  
институции
  
сделки
  
очевидно
  
бъдеще
  
основана
  

Популярни въпроси - Данъци и такси

Виж всички въпроси

Работа без договор Здравейте. Познавам един фармацевт, който в период за около 2 години работеше в една аптека като фармацевт, без сключен трудов договор, съответно не е... Последен отговор - 5.02.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Данък върху наследен имот в Гърция Моля, за информация, ако наследеният имот е в Гърция, а ние сме български граждани с постоянно пребиваване в България, може ли да се приложи данъкът... Последен отговор - 12.03.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Плащане данък Здравейте. Плащам ежегодно данък недв.имот и такса смет на имот представляващ неизползваема/ изоставена/ земя в село в община Средец.Земята е... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

освобождаване от такса интересува ме на какво отстояние от имота най много може да бъде разположен контейнер за отпадъци, за да не се плаща такса Последен отговор - 22.03.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

партидния номер откъде мога да взема партидния номер за данъците, за да платя онлайн Последен отговор - 26.02.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив