Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Публична продан от ЧСИ - подаване на няколко наддавателни предложения от един участник

18.03.2015 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Здравейте,

бих искал да попитам, как да тълкувам втората част от Чл. 489. (2) на ГПК - "... Наддавачът може да направи повече наддавателни предложения. Всяко наддавателно предложение се прави отделно." ?

Хипотетично, ако участвам в Публична продан и има трима участника (аз и още двама).
Останалите двама внесат по 1 писмено наддавателно предложение - 41 000 лв. и 41 500 лв., а аз примено съм направил 3 писмени наддавателни предложения - съответно 40 500 лв., 42 000 лв. и 51 000 лв.
Интересува ме, кое от двете най-големи мои наддавателни предложение (42 000 лв. или 51 000 лв.) ще се вземе предвид и ще бъде обявено за печелившо при тайното наддаване и респективно устното (явно) наддаване в конкретния пример от 42 000 лв. или 51 000 лв. ще започне?

Преди промените в ГПК от 2010 г. е имало възможност за спекулации чрез внасяне на няколко НП от един участник.
Какъв в смисълът като цяло на внасянето на няколко наддавателни предложения (НП) от един участник към днешна дата?

Благодаря :)

									lesn8@mail.bg

lesn8@mail.bg

Отговори (4)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.03.2015

Отговор: Смисълът на няколко наддавателни предложения е да ограничите устното наддаване. За купувач се обявява, наддавачът с най-висока цена, тоест 51 000, в случая. От тази сума ще започне и устното наддаване.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											lesn8@mail.bg

lesn8@mail.bg

18.03.2015

Коментар: Благодаря Ви за бързия отговор.

Но все пак не ми става ясно, защо е нужно да направя няколко наддавателни предложения (в дадения от мен пример - 3), за да огранича устното наддаване, при положение, че се взема предвид най-високото, предложено от мен наддавателно предложение (51 000 лв.).
Логиката ми казва, че внасяйки САМО най-високото ми наддавателно предложение (51 000 лв.), отново бих постигнал същия резултат.

С какво би се променила ситуацията, ако съм направил още 2 наддавателни предложения на по-малко стойност, както в примера, който дадох в първия ми пост?
По какъв начин по-точно би ми помогнало това?

Ако се вземаше под внимание 2-рото ми наддавателно предложение от дадения пример (42 000 лв.), тъй като то също е по-високо от предложенията на другите двама участници, тогава вече има смисъл. Но в противен случай не ми става ясно, каква е логиката и какъв е смисълът на внасянето на повече от едно наддавателно предложение от един участник, при положение, че се взема под внимание НАЙ-ВИСОКОТО му.

Предварително благодаря за отделеното време и за отговора Ви.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.03.2015

Отговор: Обявяват Ви за купувач на 51 000 лева, отазвате се, губите задатъка /4 000/ лева, обявяват следващ купувач - отново Вие за 42 000 и реално придобивате имота за 46 000. Другите биха могли да наддават устно над 42 000, но над 51 000 вече е безмислено. Това е.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											lesn8@mail.bg

lesn8@mail.bg

20.03.2015

Коментар: Отново благодаря за компетентния Ви отговор.

След последния Ви коментар, вече мога да кажа, че нещата ми се изясниха.

С риск да стана нахален, бих искал да попитам още нещо, което не ми е ясно, когато става въпрос за подаване на няколко наддавателни предложения от един участник.

Интересува ме следния казус, ако използваме горепосочения от мен пример, но наддвателните ми предложения вместо 3 са 4 на брой - 40 500 лв., 42 000 лв., 48 000 лв. и 51 000 лв.

При този случай отново ме обявяват за купувач на 51 000 лв., отазвам се и губя задатъка /4 000 лв./, обявяват следващ купувач - отново съм аз за 48 000 лв. Ще загубя ли и този (втория) задатък, ако се откажа и от това наддвателно предложение с идеята да платя по-ниската цена от 42 000 лв., тъй като и следващото наддавателно предложение от 42 000 лв. също е мое?

Също така да попитам правилно ли съм разбрал - реално риска при едно такова "спекулативно" високо наддавателно предложение + още няколко по-ниски от моя страна е, че евентуално ако има примерно едно чуждо НП между моето най-високо и това, на чиято стойност реално искам да закупя имота, бих могъл да загубя първия задатък от "спекулативното" наддавателно предложение, в случай, че другия участник с НП между моите две ("спекулативното" и реалното) реши да закупи имота след като получи предложение от ЧСИ. Принципно той може ли да се откаже от покупката, но БЕЗ да загуби задатъка си?

Надявам се, че не прекалих с броя на въпросите, но никъде в интернет, въпреки обстойното ми търсене, не намерих отговор за тях. Надявам се това да бъде от полза и на други.

Благодаря Ви за съдействието и за отзивчивостта.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.03.2015

Отговор: Ако се откажете и от второто си предложение, губите и задатъка за него. Канят следващия наддавач да закупи имота /може пак да сте Вие/. И да, рисково е, ако има НП от друго лице, което като сума е между Вашите.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

23.03.2015

Отговор: Тая "врътка" с многото предложения вече не е така ефективна...
Ако има друг участник с НП между Вашите две, просто няма да се откажете и ще платите по първото. Това му е смисълът. Т.е. не НП с висока цена с цел спекулация, а две (рядко е изгодно да са повече) цени, като сте готов да купите и на високата, но ако не се появи НП между двете, ще спестите нещичко (сумата, с която по-ниското Ви наддавателно предложение се различава от високото, намалена със задатъка, който ще изгубите). Другото е твърде рисковано и всъщност се явява безмислено - ако има НП между Вашите, полза няма, само загуба. Ако няма - тогава за какво Ви е бил рискът? Какво реално ще спечелите?
Ако става дума за София, имайте предвид, че рядко се остава само на писмените наддавателни предложения. Напоследък почти винаги има и устно наддаване, а тогава множеството предложения съвсем не са полезни...

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Имот, закупен на публична продан с наложени възбрани Здравейте, Закупил съм имот от ЧСИ на публична продан. Върху същия има учредена ипотека и наложени възбрани преди публичната продан. От кантората на... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Заплата Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 13.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Придобиване на имот при трайна (12 г.) фактическа раздяла Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

отстъпено право на строеж Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

майчинство назначена съм на трудов договор заемане на длъжността въз основа на конкурс. Ако през това време, докато насрочат конкурс, забременя и изляза в... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив