Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Кога дължа комисиона на брокера? Преди сделката или след нея?

01.10.2010 - Продажба на имот - 5 Отговори     (0)

Кога дължа комисиона на брокера? Преди сделката или след нея?


									Лили Марева

Лили Марева Друго
Разград

Отговори (5)   

											Огнян Александров

Огнян Александров

05.10.2010

Отговор: Някъде по средата, но по скоро след нея. Когато подпишете договора, брокера получава парите, обикновено на ръка. Ако ти иска пари предварително, нещо не е наред!


За контакти

											Борислава Здравкова

Борислава Здравкова

06.10.2010

Отговор: След сделката, задължително. Плаща се на свършена работа.


За контакти

											pesho

pesho

08.11.2010

Отговор: Здравейте! При повечето компании за недвижими имоти, възнаграждението се заплаща при сключването на предварителен договор между купувач и продавач. Ако сделката мине без предварителен договор, с директно нотариално изповядване, то тогава се заплаща комисиона. Някои по-малки агенции искат заплащане и за провеждането на огледи, но не са много такива на пазара. Поздрави!


За контакти

											Георги Палпурин

Георги Палпурин

17.11.2010

Отговор: Въпрос н а договаряне!
Нека разгледаме реално ситуацията в съкратен вариант.
Вие стигате до сделка и преминавате към подписване на предварителен договор, самият предварителен договор ангажира вас и продавача с всички договорености по параметрите на сделката, както и със съответните неустойки при неизпълнение. Отделно всяка една от страните може да изиска договора да бъде обявен за окончателен по съдебен ред.
Ако разсъждаваме трезво, след подписване на предварителен договор за покупко продажба брокера няма как да развали сделката и ако тя не се състои то ще е по вина на някоя от страните, като добросъвестната ще бъде обезщетена с неустойката или ще изиска от съда да обяви договора за окончателен.
За брокера от периода на предв. дог. до изповядване на сделката има работа от чисто логистичен характер, или основната част от работата е свършена. В този ред на мисли би било логично той да получи поне част от възнаграждението си.

Поздрави,За повече информация: http://www.almark.bg/ | За контакти

											Десислава Щебетовска

Десислава Щебетовска

26.11.2010

Отговор: Възнаграждение на посредника се дължи при подписване на предварителен договор между продавача и купувача на имота.
Всеки уважаващ труда си брокер, сключва договор с възложителя(продавач или купувач), където точно и ясно са договорени отговорностите на изпълнителя по договора и възложителя.
Преди подписване на предварителен договор(в деня когато това се случва), трябва да ви бъде представено удостоверение за тежести на имота от вашият посредник. Компютърната справка НЕ Е официален документ удостоверяващ правното състояние на имота, който купувате.
От предварителния договор до нотариалното изповядване на сделката, процеса е свързан с набавяне на пълен комплект от документи касаещи прехвърлянето на собствеността.
На практика при неизпълнение на поетите задължения независимо от коя страна, и независимо от уговорените в договора неустойки, изправната страна по предварителния договор, чиито права са засегнати може да изиска от съдебните органи признаването на договора за окончателен в съответствие с разпоредбите на Чл.19 от ЗЗД и чл. 297 от ГПК.
Т.е. брокера не би имал вина, ако някоя от страните реши да бъде некоректна с другата след подписването му.
Предварителният договор е сериозен документ и е "прелюдия" към окончателния.За повече информация: http://www.yavnaimoti.com | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Продажба на имот, който ще се заплати с банков кредит. Моля, в процес напреговори съм с купувач за апартамент. Притеснява ме факта , че 90% от данъчната оценка банката отпускаща кредит ще ми ги изплати до 2... Последен отговор - 15.03.2019 от адвокат Милена Миткова

8 Отговори

продажба на наследствен имот за продажба на стар апартамент, закупен с ДОГОВОР преди 1983г. Починал собственик. Какви са процедурите - договорът има ли сила на нотариален акт? Последен отговор - 21.04.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Недвижим имот Къща която е наследствена баба ми има два сина преди години баба ми направи дарение къщата на чичо ми но баба ми с нотариус след смъртта на дядо ми върна... Последен отговор - 24.03.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

сънаследници Наследодателя освен недвижим имот, остави неплатени задължения, а живите наследници са 41. Как да се продаде имота, за да погасим дълговете? Може ли... Последен отговор - 7.04.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Продажба на имот Имам наследствена къща с голям двор в една от най хубавите и чисти части на централната част на гр. Враца - "Кемера". Къщата е построена през 1963г. върху... Последен отговор - 19.03.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив