Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Откупуване на дела от недвижим имот от бивш съпруг

13.11.2012 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте, разведена съм от май 2009 г. и на мен и 2-те ми непълнолетни деца е предоставено ползването на семейното жилище.
1) Ако аз и бившия ми съпруг искаме да откупим половината от апартамента на другия, имам ли аз по-голямо право, какво се прави?
2) Съда не е определил да плащам наем за апартамента, може ли да бъда осъдена със задна дата да плащам наем за частта на бившия ми съпруг?

									Елена

Елена

Отговори (3)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

13.11.2012

Отговор: Предимство бихте имали в производство по съдебна делба. Там можете да искате от съда да Ви бъде възложен в дял целия имот, а Вие да платите дела на другия съсобственик.
Колкото до наема, закона казва, че по силата на съдебното решение за развод, възниква наемно правоотношение. В този смисъл, бившият Ви съпруг може да претендира неплатен наем назад. Имайте предвид, че наем не се дължи за ползваната от децата част от имота. В общи линии, трудно ще Ви осъди за това, тъй като няма конкретизиран наем.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Елена

Елена

13.11.2012

Коментар: Благодаря за бързия отговор! Още един свързан с горните въпроси: Ако сключа брак, автоматично ли се стига до купуване на апартамента от единия собственик?


За повече информация: чhttp:// | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

13.11.2012

Отговор: Няма "автоматично" купуване. За купуване е необходимо да има две страни - купувач и продавач, които да са договорили условията и да са постигнали съгласие. Сключването на нов брак не променя по никакъв начин обстоятелството, че Вие и бившия Ви съпруг сте в режим на съсобственост върху даден имот. Дали единият ще се съгласи да продава на другия е въпрос единствено на преговори и желание.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Елена

Елена

13.11.2012

Коментар: Според закона ползването на семейното жилище се прекратява и ако сключа брак. Как реално става това? Ако тогава и двамата искаме апартамента и не се споразумеем, на търг ли се обявава?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

13.11.2012

Отговор: Тази хипотеза на прекратяване ползването, поради сключен нов брак, се отнася за случаите, когато жилището е собственост само на единия съпруг или е собственост на близки на единия съпруг. Във Вашия случай, разбирам, че жилището е собственост на Вас и бившия Ви съпруг и в този смисъл, новият брак не е предпоставка за прекратяване ползването. Бившият Ви съпруг може да води дело за промяна на ползването, поради изменение на обстоятелствата, които са от значение за предоставяне ползването. А това са упражняването на родителските права, вината, придобиване на друго жилище и др.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Несеквестируем доход Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 11.01.2019 от адв. Симеонова

1 Отговори

отстъпено право на строеж Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Заплата Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 13.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Придобиване на имот при трайна (12 г.) фактическа раздяла Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Заплата след запор Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив