Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Oтглеждане на култури със слята повърхност

04.12.2015 - Други - 2 Отговори     (0)

регистриран земеделски производител съм. задължен ли съм да отглеждам култури със слята повърхност /пшеница, ечемик и др./. лещата отнасяли се към тези култури.

									тодорова

тодорова

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

04.12.2015

Отговор: Опитайте във форум за земеделие.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

04.12.2015

Отговор: Здравейте,
въпросът Ви е много общо зададен. Задължението за отглеждане на определени култури зависи от ангажиментите които сте поели по различни схеми и мерки. Но ще се опитам да отговоря.
За да получите плащания по заявени схеми и мерки на Общата селскостопанската политика и допълнителните национални плащания като земеделски производител сте длъжен да поддържате земята в добро земеделско и екологично състояние. Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние са регламентирани в Националните стандарти, като те са задължителни за изпълнение от всички земеделски производители, собственици и/или ползватели на земеделски земи, които ще получават подпомагане по различните схеми на Общата селскостопанска политика, допълнителните национални плащания и някои от мерките на Програмата за развитие на селските райони.
С Националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние се установяват общи правила в схемите за директно подпомагане в рамките на Общата селскостопанска политика на основание на Закона за администрацията и Закона за подпомагане на земеделските производители във връзка с някои европейски регламенти. Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние не отменя задълженията на собствениците или ползвателите на земеделски земи по Закона за опазване на земеделските земи, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и други нормативни актове.
Изискването за отглеждане на сляти култури се отнася за стопанство, отглеждащо зърнено-житни култури,чиито размер надхвърля 5 хектара. Към групата на зърнено-житните се отнасят следните култури: пшеница, ръж, тритикале, ечемик, овес, сорго, ориз и просо.
Вашата култура попада в раздела на зърнено-бобовите култури и е допустима за подпомагане по следните схеми:
- Схема за единно плащане на площ (СЕПП)
–това е вече познатата от предходния период схема за подпомагане на декар стопанисвана земя. Новото в схемата е, че могат да кандидатстват за подпомагане производители с минимум 5 дка площ (досега минимумът изискуема площ беше 10 дка за обработваеми земи)
- Зелени директни плащания
– напълно нова практика за подпомагане за всички страни -членки на ЕС. За получаването на подкрепа по зелените директни плащания, земеделските производители трябва да изпълняват три изисквания (ще Ви ги опиша при необходимост).
- Схема за преразпределително плащане
– тази схема стартира през 2014г. и представлява завишено подпомагане за първите 30 ха на всяко земеделско стопанство. Тоест всеки земеделски производител получава за 300 дка от стопанството си по - висока ставка по СЕПП. Ставката по тази схема се определя година за година и зависи от броя на кандидатствалите земеделски производители и одобрената допустима площ за подпомагане (варира между 12 и 15 лв./дка).
- Схема за обвързано подпомагане на протеинови култури
– нова схема при директните плащания, състои се в допълнително подпомагане за площите, заети с протеинови култури, а именно: фасул - зърно, леща, нахут, грах - фуражен за зърно, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан. За да се получи подпомагането, размерът на парцела с протеинови култури трябва да е минимум 1 дка. Ставката за подпомагане на площите с протеинови култури ще се определя всяка година като фиксирания по схемата бюджет се раздели на допустимите за подпомагане декари с протеинови култури за дадената година.
- Схема за млади земеделски стопани
– нова схема за директните плащания, изразява се в завишено подпомагане в продължение на пет години на първите 30 ха на земеделски производители до 40 годишна възраст
(като изискването е в първата година на кандидатстване производителят да е до 40г.).
Завишената ставка за младите земеделски стопани се равнява на 25% от ставката по СЕППЗа контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Етажна собственост Здравейте, казусът е следният: Преди години, на ОС се взема решение част от общата стая на входа да се прегради и да се предостави на един от... Последен отговор - 28.04.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Осигуряване на Път Здравейте , имам парцел УПИ който е на главен път , но понеже е бил отреден за жилищна сграда а сега когато го взех , къщата е съборена още преди 20 години... Последен отговор - 12.05.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Адресна регистрация в нова къща Здравейте, Възможно ли е да се направи адресна регистрация в имот с новопостроена къща без акт 16 ? Имаме нот.акт за парцела и разрешително за строеж, но... Последен отговор - 20.05.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Книга на собствениците Здравейте, отскоро съм домоуправител на сграда в режим на етажна собственост. Въпросът ми е: В коя графа да впиша дъщери, синове и техните семейства,... Последен отговор - 23.05.2019 от адв. Симеонова

2 Отговори

Вдигане на възбрана върху имот, купен от ЧСИ Имам имот купен преди години от ЧСИ. Случайно, по друг повод, разбрахме, че, възбраните не са вдигнати от ЧСИ върху имота след търга и още стоят. С... Последен отговор - 21.05.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив