Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Контра летър

30.11.2011 - Продажба на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте,
Какво е значението и силата на т.нар. "контра летър"? Например: При продажба на имот с НА се подписва и този обратен документ. Какви са правата на продавача и купувача в този случай и как може да се използва скритото писмо?

									Младен Садинов

Младен Садинов Консултант
Варна

Отговори (3)    Коментара (1)

											инж. Петър Петров

инж. Петър Петров

30.11.2011

Отговор: ОБРАТНО писмо – КОНТРА ЛЕТЪР

В нотариалния акт се записва волята на страните. Но ако тя е различна от записаното в този документ? Тогава се съставя обратно писмо, наречено контра летър.

В него страните подробно записват съдържанието на всички клаузи на прикритата сделка. Отбелязват се мотивите и основанието за съставянето на този обратен (контра) документ. Целта на документа е да разкрие симулацията и да установи вътрешните отношения между страните по сделката.

Например: може да се отбележи действителната цена на сделката, ако е посочена друга в Нотариалния акт и тогава документът служи като разписка. Могат да бъдат посочени и други факти, скрити от страните при изповядване на сделката и тогава този документ служи като доказателство.
В практиката се използва рядко. Но когато се наложи след време, обратното писмо може да послужи като годно доказателствено средство пред съда във връзка с евентуален съдебен спор (чл. 134, ал. 2 от ГПК).

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ

Обратното писмо – контра летърът е двустранен частен документ, който доказва действителната воля на страните, различна от тази, записана в Нотариалния акт.

http://www.1001line.com/kniga_222/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8.html

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=35413

Не е важно да знаеш всичко, а как да го намериш :)



За повече информация: http://aivimoti.com | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.11.2011

Отговор: Подписването му е признание на страните, че сключената помежду им сделка е привидна и в действителност не желаят да настъпят правните последици на симулативната сделка. Всяка от страните може да иска сключената сделка да бъде обявена за нищожна. Обратното писмо /контра летър/ служи за доказване на абсолютна или относителна симулация.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Младен Садинов

Младен Садинов

30.11.2011

Коментар: Пример: Покупко-продажба на имот. Скритата сделка е кредитиране. С контра летър се описват всички условия и споразумения между страните. Какви са правата на купувача / кредитора/ да се разпорежда с имота и как може продавача / длъжника / да се противопостави на това?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

01.12.2011

Отговор: Купувачът може да се разпореди с имота по всяко време. Новият собственик ще попадне в хипотезата на трето добросъвестно лице, ако продажбата е станала преди вписването на исковата молба за обявяване на привидността /чл.17, ал.2 ЗЗД/.
Продавачът може да подаде иск в съда за установяване на привидността и прогласяване на "видната", т.е. официалната сделка за нищожна.
Ако описания казус е реален и става въпрос за лихвари, то според мен имотът вече е прехвърлен на трето лице. Ако това не е станало, както вече казах продавачът /заемополучател/ следва да се обърне към съда и да впише исковата си молба по най-бързия начин.



За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Прекратяване Пожизнено право на ползване Здравейте, важи ли погасяването на ползването, ако не е упражнено след 5 години, ако става въпрос за пожизнено такова? Ако да по съдебен път ли се изисква... Последен отговор - 17.04.2018 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Агенция ОАНИТ АВОР копира моя лична обява за продажба на мой собствен имот и я... Ако това общество на брокери и агенции не работи за усъвършенствуването на имотния пазар, доверието към тях ще се срине още повече. В много държави има... Последен отговор - 17.04.2018 от Кристина Найденова

2 Отговори

Продажба наследствен имот Предстой ни продажба на наследствен имот с наследници аз и майка ми.На мое име имам необслужвани кредити,без залози,гаранти и тн.Възможно ли е да... Последен отговор - 13.04.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба наследствен имот Ще продаваме наследствен имот с наследници аз и моята майка.На мое име имам необслужвани и забавени кредити(внасям постоянно по малко на колектирски... Последен отговор - 13.04.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Продажба на 5/6 от наследствен апартамент Здравейте!Надявам се да ми бъдете полезен с професионалните си съвети!Притежавам 5/6от наследствен апартамент.Получих добра оферта за продажбата... Последен отговор - 23.04.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив