Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Завеждане на дело за неплащан наем за поставено рекламно съоръжение

09.03.2013 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Живея в панелен блок, вход с 21 апартамента. На 1-вия етаж в 2 апартамента се помещава аптека (апартаментите са тяхна собственост). Средата на м. 10 2012 г. от аптеката си поставиха огромна рекламна табела на фасадата на блока без да искат нашето разрешение съгласно Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационни и монументално-декоративни елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община. Говорихме с тях, че е необходимо да сключат договор с EС и да заплащат наем, но не се споразумяхме за цената и се разбрахме табелата да бъде премахната. 5 седмици след последния ни разговор, от аптеката все още не са свалили табелата с аргумента "на който му пречи, да си я махне". Въпросите ми са: имам ли право да заведа дело за незаплатените наеми за периода, в който стои табелата? Задължително ли е делото да бъде заведено от ЕС или може аз да го заведа като физическо лице (заедно с още 2-3 семейства от входа)?
Предварително благодаря за отговора.

									Sonya

Sonya Друго
София

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

11.03.2013

Отговор: Имате право да водите дело. Но тук сте в хипотезата на съсобственост - единият съсобственик ползва обща вещ. Между съсобственици, обезщетение се дължи само след писмено поискване. При сключен договор за наем на фасадата се дължи наем, а при продължаване на ползването, след изтичане срока на наема, се дължи обезщетение за ползване без правно основание.
От написаното разбирам, че нямате договор за наем и не сте имали, както и не сте отправили писмена покана за заплащане на обезщетение. В този ред на мисли, не можете да претендирате неплатени наеми, защото нямате наемна договорка. Можете да претендирате обезщетение за ползване на обща вещ.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Деян Попдимитров

Деян Попдимитров

13.03.2013

Отговор: Имате право да пуснете жалба в районата община за "незоконно поставен рекламен елемент към аптека". Ще дойдат и ще ги глобят. Ако не я свалят сами, пак пуснете жалба и пак ще ги глобят. Накрая ще я свалят сами.

И по-важно, ако това наистина са апартаменти, то аптеката е незаконна. За да имат наистина официален проект и разрешение за такова преустройство (жилища в аптека) е трябвало да имат разрешение от общото събрание -->чл. 38 ал. 4 ЗУТ.
Пуснете жалба до районата Община или ДНСК София за "незаконен строеж - преустройство на два апартамента в аптека и ползване не по предназначение на имотите".

Вижте ЗУТ чл. 178
(4) Не се разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от първа до трета категория началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
(6) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от четвърта и пета категория кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.

За да разберете коя категория е вашата сграда и до кой да аресирате жалбата вижте чл. 137 ЗУТ. Определя се спрямо цялата площа на панелния блок.

УспехЗа контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Несеквестируем доход Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 11.01.2019 от адв. Симеонова

1 Отговори

отстъпено право на строеж Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Заплата Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 13.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Придобиване на имот при трайна (12 г.) фактическа раздяла Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Заплата след запор Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив