Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на имот без предварителен договор

18.01.2012 - Продажба на имот - 5 Отговори     (0)

Клиента оставил 1000 евро гаранция в посредника,но аз нямам никакъв договор с него,а само с брокера.Има ли от какво да се притеснявам?И как се извършва плащането по банка/преди или след нотариуса/, тъй като клиента иска да го впишем по данъчна оценка, а разликата до пазарната да ми преведе по друга сметка.Имали от какво да се притеснявам и какво да внимавам,за да няма злоупотреба?

									Владимир

Владимир Друго

Отговори (5)    Коментара (2)

											Антон Илиев

Антон Илиев

19.01.2012

Отговор: Здравейте Владимир,

след като нямате предварителен договор с купувач - значи нямате нищо... За да уточните взаимоотношенията си с купувача е необходимо да сключите предварителен договор. В този договор се указват всички условия по сделката - цена на имота, начин на плащане, неустойки, срок за прехвърляне на собствеността и т.н. Сделка с недвижим имот без предварителен договор е изключително несериозна работа, която може да доведе и до измама.

Начините и извървшането на плащането се указват именно в предварителния договор за да ясно и точно всичко. В този договор е добре да упоменете и банковата сметка по която желаете да получите договорената между вас и купувача цена. Следователно ако в последствие по тази банкова сметка не са постъпили договорените суми вие ще имате 100% доказателство, че това плащане не е извършено. Но ако нямате предварителен договор с упомената банкова сметка оставяте всичко на честна дума, а това е риск, който не препоръчвам на никой мой клиент.



За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

											Владимир

Владимир

19.01.2012

Коментар: Благодаря,значи ще поискам да подпишем такъв /предв.д-р/,а сумата 1000 евро достатъчна ли е или е необходимо да е 10%?


За контакти

											Ивайло Скулев

Ивайло Скулев

19.01.2012

Отговор: Съвета ми е да настоявате за изповядване на сделката на реална стойност.Сумата на данъчна оценка в повечето случаи се доближава доста до реалната , по-добре поемете разликата от даначната до реалната стойност за изповядване и си получете парите по банкова сметка.С две думи си купете спокойствието и избегнете риска от евентуални бъдещи проблеми.А относно предварителния договор от тук можете да си свалите форма на такъв : http://varnatrend.bg/polezno/dokumenti/


За контакти

											Владимир

Владимир

19.01.2012

Коментар: Благодаря за съвета.Ще държа на предварителен договор,но клиента изрично държеше да се прехвърля по данъчна оценка.В такъв случай какво трябва да се упомене в предварителния договор за разликата м/у данъчна и пазарна оценка?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.01.2012

Отговор: Ако клиентът Ви настоява за сделка по данъчна оценка, то най-вероятната причина е, че не може да докаже произход на средствата. Ако проблемът пък е в по-високите размери на таксите по прехвърлянето, можете да постъпите според съвета на г-н Скулев и да поемете разликата. Съгласно Закона за ограничаване на плащанията в брой, всички суми на 15 000лв. се плащат единствено по банков път. Така, че дори да Ви преведе пари по друга сметка, интересно какво ще е основанието за плащане. Платеното без основание подлежи на връщане. Има варианти да се защитите, но Ви съветвам да не импровизирате, а да си наемете адвокат.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Дарина Задурян

Дарина Задурян

19.01.2012

Отговор: Щом имате договор с брокера, той би следвало да се погрижи да бъдете максимално защитен и да Ви даде отговор на всички Ваши въпроси и притеснения.
На предварителен договор обикновено са плащат 10 % от стойността на имота.
Нотариусът трябва да види платежните от банката за сумата в нотариалния акт, преди да го пусне за вписване. Ако купувачът настоява първо да подпишете и после да преведе парите и нотариусът приеме този вариант, тогава последователността е: подписвате, отивате в банката, връщате се при нотариуса да потвърдите, че парите са Ви преведени и оставяте копие на платежното.
Не Ви съветвам да получавате разликата по сметка - всички банкови преводи са проследими, а в нотариалния акт Вие декларирате с подписа си цената и носите наказателна отговорност.



За контакти

											Ивайло Скулев

Ивайло Скулев

19.01.2012

Отговор: Стигне ли се ситуация в която трябва да изповядвате сделката на данъчна оценка то задължително трябва точно и ясно да са описани начините на плащане по сделката.Ако разликата ще е по сметка , то наистина и на мен би ми било интересно какво ще е основанието за превода .А ако ще се плаща в брой то тогава да е точно записано в договора ви и да има следа за това плащане.Позволявам си да задам и въпрос към Вас : в крайна сметка брокера който ви обслужва за кого работи?


За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

тежести върху имот Искам да бъдат проверени всички тежести върху имот! Последен отговор - 5.01.2019 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

продажба на недвижим имот-къща с дворно място Имотът е собственост на гражданка на Шотландия. Имаме нот. заверено безсрочно пълномощно ,декларация по чл.264 нот. заверена през м. април... Последен отговор - 16.01.2019 от Адвокат Николина Митова

3 Отговори

комисионна при продажба на имот Като продавач на имот, току що стъпващ на пазара в София, бих искал да се ориентирам какво да очаквам. Първоначалното ми впечатление е, че при изразени... Последен отговор - 6.01.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Има ли вариант? Здравейте. Наскоро си купих ново МПС,а старото ми е в добър външен вид и се появи един познат, който иска да го закупи от мен. Разведен съм от 8 години, и не... Последен отговор - 12.12.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Продажба на наследствен апартамент Майка,аз и двете ми сестри сме наследници на апартамент.Майка иска да го продаде,но едната ни сестра не е съгласна да го продава.Може ли майка да го... Последен отговор - 5.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив