Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследническа къща

29.02.2012 - Други - 4 Отговори     (0)

Здравейте!
Малко е дълго и объркано за обяснение, но ще гледам да съм колкото може по-кратък и ясен.
Става въпрос за къща, в която живея повече от 30 години. Къщата до скоро беше на името на дядо ми, който почина преди 2 години, но преди това е прехвърлил имота на дъщеря си чрез покупко-продажба(няма да говоря,че цялата продажба е фалшива). Аз живея там с баща ми, който в момента има някаква наследническа част от баба ми. Леля ми(на която се води в момента къщата) не е живяла никога там. Въпросът ми е може ли баща ми да придобие собственост на имота по някакъв начин? Данъците винаги ги е плащал той, само той е живял там и той е строил къщата заедно с дядо ми.
Благодаря за отговорите

									Павлин

Павлин

Отговори (4)    Коментара (2)

											Антон Илиев

Антон Илиев

01.03.2012

Отговор: Здравейте Павлин,

Колко време преди смъртта на дядо ви е направена тази фиктивна покупко-продажба?



За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

01.03.2012

Най-добър отговор*: На теория е възможно придобиване по давност. Следва да докажете с трима свидетели, че владеете имота необезпокоявано поне десет години и никой не Ви е оспорвал правото на собственост. Не знам какво имате предвид под фалшива продажба, но ако имате съмнения за неавтентичност на подпис или пък симулативна сделка, следва да водите дело, с което да докажете твърденията си.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Павлин

Павлин

01.03.2012

Коментар: Благодаря за отговорите Ви
Продажбата е направена около 2 седмици преди да почине дядо ми. Не само аз смятам, че продажбата е "фалшива". Тогава когато е подписан договора за продажба, дядо ми буквално не можеше да се движи и да говори, а и доколкото разбрах трябва парите да се превеждат по банка за сключване на такава сделка. Допитахме няколко адвокати още тогава за разваляне на сделката, но всички само като чуят кой е нотариуса, направил продажбата и казват "Аааа ясно". Някой дори го нарекоха пропаднал алкохолик, но никой от тях не искаше да оспорва сделката в съда срещу този нотариус.

Казвате, че на теория е възможно придобиване по давност. Мога да намеря доста повече от трима свидетели, които да докажат, че живеем там повече от 30 год. Какво трябва да имам предвид под "необезпокоявани"? До преди да почине дядо ми, сме нямали проблеми, но в момента "оспорват" правото на собственост. Къде трябва да отида и какви документи ще ми трябват съответно, за да се придобие до давност ?



За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

01.03.2012

Отговор: Здравейте Павлин,

сега вече е малко по-ясно. Щом от тази покупко-продажба са минали около две години значи може да се оспори. Максималният давностен срок за оспорване е 10 години, но явно във вашия случай не е минало толкова време и можете да предприемете някакви действия. Милена Миткова е права за съвета, който ви дава, но за по-ясни насоки се обърнете към адвокат специалист по вещо право в гр. Бургас, ако имотът ви е там. Запознайте го с казуса - покажете му документи, дайте му по-конкретна и пълна информация и той ще ви посъветва какви действия да предприемете.



За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

											Павлин

Павлин

01.03.2012

Коментар: Благодаря за отговора г-н Илиев.
Както вече писах в горния пост, никой от адвокатите, при който ходихме тогава не желае да оспорва валидността на продажбата, въпреки че разбраха, че не е валидна наистина.
Имаме ли някакви шансове за придобиване по давност, при положение че баща ми има само 1/6-та от имота по наследство, а останалите 5/6-ти са на сестра му, която в момента има претенции към имота с цел да го продаде. Баща ми твърдо отказва да даде пари на сестра си за къщата, защото тя не е живяла там и няма нищо общо.
Има ли шанс за спечелване или само голяма хамалогия пари, които нямаме за адвокати?
Извинявам се за глупавите въпроси, но не съм много наясно.



За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

01.03.2012

Отговор: Само да вметна, че за обявяване на нищожност давност няма. Неавтентичността на подписа на продавача се установява от вещи лица-графолози. Както се казва, те решават делото, защото изходът му зависи от заключението им. Пишете, че Ви "оспорват" собствеността. Какво имате предвид - дело?
За придобиване по давност Ви е необходим основно нотариус. Той ще състави нотариален акт за собственост на основание наследство и придобиване по давност. Трябват Ви препис от акта за смърт на дядо Ви, удостоверение за наследници, скица, данъчна оценка, документ за собственост на дядо Ви и трима свидетели, желателно съседи на имота.
Бих Ви препоръчала да намерите вещо лице графолог и да му възложите да изготви частна експертиза за подписа. Тя ще Ви ориентира дали е удачно да образувате дело за нищожност на сделката, поради липса на съгласие.
Колкото до правата на сестрата - тя има такива, защото е наследник, а не защото е живяла или не там. Така или иначе без Вас не може да продаде целия имот, но може евентуално да дари на трето лице своята част. В най-лошия случай, можете да образувате дело за съдебна делба, в което дело да искате имота да Ви се възложи, а Вие да изплатите дела на сестрата. Ако ли не, имотът отива на публична продан, а парите се разпределят между съделителите съобразно дяловете им. В проданта имате право да участвате и Вие.
Образуването на дело, дали за делба или за нищожност ще доведе до едно - вписване на исковата молба в служба по вписванията. А оттам и възможността да продаде имота намалява драстично, което вече може да бъде база за преговори. :)



За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

нотариална покана Синът ми ми прати нотариална покана, в която упоменава вещ, а именно телевизор, който е закупил на лизинг преди години и твърди, че е при мен и иска да му... Последен отговор - 14.12.2018 от Жени Божкова

3 Отговори

наследство с право на ползване Единствен наследник съм на баща ми, който е завещал единствения си апартамент на трето лице И. Същият И обаче има върху 1/3 от същия апартамент още от 2012... Последен отговор - 16.12.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

отчуждаване за улична регулация Имаме ПУП на квартал в границите на София, но не е извършено отчуждаване за улична регулация. Бихте ли информирали каква е процедурата и документацията... Последен отговор - от

0 Отговори

Запазена част от наследство с право на ползване Единствен наследник съм на баща ми, който е завещал единствения си апартамент на трето лице И. Същият И обаче има върху 1/3 от същия апартамент още от 2012... Последен отговор - от

0 Отговори

Въпрос с повишена трудност Сградата е построена около 1920 година и никъде не могат да се намерят строителни и архитектурни документи, чертежи или др. под. Мазата е изцяло под... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив