Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Това изнудване ли е?

11.06.2015 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Преди медец видях във фактурите на Виваком,че всеки ден в един и същи час имам начислени суми за смс-и до някакъв номер.Отговора на оператора бе,че аз съм се абонирала
Вчера ми се обади служител на С.Г.Груп да ме уведоми за задължение от 38.40лв.към БТК(Виваком)без да ме уведоми от кога и за какво е то,само ме предупреди,че ще ме съди арбитражен съд без да се налага моето присъствие.
Обадих се на оператора и с много трудности разбрах,че това са абонаментни такси за месеци 05,06,07 и 08.2009г.Аз на 27.07.2009г.съм подала заявление за закриване на поста в което е отбелязано,че ще бъде закрит на 28.08.2009г.Мисля че за да ми приемат заявлението тези такси би трябвало да са събрани и да остане за плащане само 08.2009г.
Служителя на Виваком ме уведоми,че на 22.08.2012г.това задължение е дадено за събиране на външна фирма.Почти 3 години по-късно тази фирма се сеща да ме търси.
Въпросът е принципен не за тези 38 лева.Не е ли изтекла давността на това задължение,не трябваше ли да ме уведомят?

									Валя Йотова

Валя Йотова

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.06.2015

Отговор: Здравейте, г-жо Йотова!
Това не е изнудване, но за всичко останало сте напълно права!

1. Да, правилата на Виваком изискват всичко да е платено, за да приемат заявление за закриване на поста

2. Това, че са се обаждали да Ви заплашват с арбитражен съд, още не значи, че са завели дело. (според мен е само опит да Ви сплашат, за да си платите доброволно)

3. "Без да се налага Вашето присъствие", не означава, че няма да Ви призоват - напротив, длъжни са да Ви призоват за конкретна дата и час, а Вие не сте длъжна да се явявате - т.е. не се налага да присъствате на делото, но се налага да сте уведомена за него.

4. (най-важно) Да, давностните срокове са изтекли за всичките четири вземания!
НО: давността не се прилага служебно!
Т.е. те са в правото си да искат плащане (за това Ви писах, че не е изнудване - те имат право на това), а Вие можете да възразите, че вземанията са погасени по давност. Ако не го направите, ще бъдете осъдена да платите сумите.

Така че на този етап само от Вас зависи дали дължите тези 38 лева или не.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Валя Йотова

Валя Йотова

11.06.2015

Коментар: Благодаря Ви за бързия отговор.Да чакам да заведат дело за да възразя или мога да направя нещо преди това?


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.06.2015

Отговор: На Ваше място не бих се тревожила.
Ако Ви заведат дело (в което силно се съмнявам - те са много наясно, че давността е изтекла) ще можете да възразите и да се отървете.
Ако държите да приключите цялата сага още сега, е най-добре да подадете една нотариална покана или телепоща със заверка на съдържанието (услугата включва и обратна разписка) до С.Г. Груп и до Виваком, в която да направите възражението си за изтекла давност и да поискате да не бъдете търсена по този повод.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Идеални части от дворно място Здравейте, Преди две години си закупих апартамент, 45 м.кв. от 500 м.кв. в двора ни в който е апартамента ни и 45 м.кв. от 506 м.кв. от двора в съседния имот.... Последен отговор - 10.02.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имот Разваляне на дарение Последен отговор - 10.02.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

общински двор Здравейте имам следния въпрос откъде мога да си взема право на ползване на общински двор около моя собственост Последен отговор - 15.02.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Седалище и адрес на дружество Здравейте, Преди 2,5 години мъжът ми купи апартамент от ФЛ, което лице беше представлявано от упълномощената му сестра. Вчера разбираме, че ФЛ, от което е... Последен отговор - 22.02.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

КАЗУС Здравейте имам следния въпрос откъде мога да си взема право на ползване на общински двор около моя собственост Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив