Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Квартиранти, които напуснаха и не си платиха последните сметки

11.10.2011 - Покупка на имот - 6 Отговори     (1)

Уважаеми господа,
предварително благодаря за отговора - ето и въпросът-напуснаха мои квартиранти, поради изтичане на договор, като не са платили последните си сметки - не е голяма стойността - около 120лв за вода и ток.
По груба информация знам, че мога да заведа дело - за щастие имам договор с техните ЕГН-та, но не знам адресите им за призовка.
Мога ли да заведа дело - гражданско и по местоимот ли се пуска? В Търново е имотът. Аз живея в София. И друго - може ли препоръчано - с обратна разписка да си пратя искова молба до съда във Велико Търново - гражданско отделение?
За тази сума - 120 лв. никой адвокат няма да се съгласи да ми движи нещата, може би.

С уважение
Иванова

									Цвета

Цвета Друго
София

Отговори (6)    Коментара (6)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

11.10.2011

Отговор: Щом не знаете адресите на ответниците, предявявате иска си пред съда по Вашия постоянен адрес. Искайте от съда да приложи Наредба 14/18.11.2009г. за реда и начина на достъп на органите на съдебната власт до НБД "Население" и да призове ответниците на адресите от тази справка.
И да, можете да изпратите исковата си молба по пощата.
Можете да помислите и в посока чл.410 от ГПК - заповедно производство.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Цвета

Цвета

11.10.2011

Коментар: Много благодаря на г-жа адв. Миткова за отговора.
Изключително много ми помогна и ще действам, разбрах всичко!.

С поздрав към адв. Миткова
ИвановаЗа контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

13.10.2011

Отговор: Здравейте г-жо Иванова,

Милена Миткова Ви е отговорила как да действате с тези хора, а аз мога да Ви дам съвет какво да направите следващия път, когато решите да си давате имота под наем. Освен да сключите договор с наемателите е небходимо те да ви платят един депозит, който да пазите в случай, че се стигне именно до тук и той да покрие техните евентуални неплатени сметки.
Този депозит се плаща още преди наемателите да влязат във вашия имот. Стандартно се предплаща един месечен наем и един депозит, който се съхранява до тяхното напускане. И ако всички сметки са платени и имота е в добро състояние чак тогава им връщате предварително платения депозит. Депозитът обикновенно е в размер на един месечен наем, а ако месечният наем е много нисък (да речем 200 или по-малко лева) тогава можете да поискате като гаранция по-голям депозит. Ако се застраховате предварително няма да имате нужда да плащате за адвокати, дела, държавни такси, призовки и т.н. излишен стрес. Освен всичко друго бих ви препоръчал да прехвърляте партидите за ток, вода, парно на наемателите - така доста по-трудно ще се стигне до неплатени сметки от тяхна страна.За повече информация: http://blog.tbm2.net | За контакти

											Цвета

Цвета

14.10.2011

Коментар: Много благодаря на г-н Илиев! Особено - "да прехвърлям партидите на наемателите" това не знаех.
Но гаранция им бях взела, депозит в размер на един наем и обикновено така правят - не плащат последния наем за сметка на депозита, предупреждават в едномесечен срок, че ще излязат, и "обещават" да си платят след 1-2 месеца сметките /на братовчедка ми, тя вземаше наема/ т.е. тя им е върнала депозита.
А и не сме там - имотът е в Търново.
Сега действам по съвета на адв. Миткова - написах искова молба до Търновски районен съд, ще приложа договора за наем /оказа се, че им има адресите/, и ще пратя по пощата исковата молба.
Не знам колко такса трябва да внеса - държавна дължа ли изобщо.
Затова много Ви благодаря за съветите, този сайт е прекрасен за мен. Дори платен адвокат не ми даде такива съвети, вече трети път питам нещо.
По Вашите съвети ще постъпя с едни софийски квартиранти

С най-голямо уважение към г-жа Миткова и г-н Илиев
Лек ден
ИвановаЗа контакти

											Цвета

Цвета

14.10.2011

Коментар: Ок, мерси много, г-н Илиев.
Точно, че депозитът не е наем и се връща накрая при изчистени сметки /а братовчедка ми не им взела последния наем/, съответно и сметките нямат стимул да си платят т.е. това ще искам в молбата - 1 неплатен наем и неплатени сметки.
Ще се пробвам.

Благодаря много

С уважение,
ИвановаЗа контакти

											Цвета

Цвета

15.10.2011

Коментар: Много Ви благодаря, г-жо Миткова за последните компетентни съвети.
С риск да съм досадна, а и повече няма да Ви занимавам в сайта - ще Ви търся на живо като се наложи и ако желаете да ме приемете платено, извинявам се, че Ви отнемам време, но да отговоря:
Щях да пиша до Търновския районен съд, защото мислех, че нямам адресите на ответниците, ама се оказаха, че в договора - едната е от Плевен, другата от Ямбол /Вие писахте, че ако нямам адресите им - да подавам в Софийския съд, та реших, че като имам адреси - в Търновския/.
Верно, че не съм юрист, но за тези смешни суми от 250+120 лв. кой юрист ще се захване с неплатени сметки и наеми, при това на имот в Търново??? Плюс това - братовчедка ми не им е взела последния наем за сметка на депозита, не съм аз виновна - на нея и казах да търси адвокат и да води дело за нашите загуби, не ми е приятно да сме завлечени.
А на \"селски хитреци\" им стига да получат призовка и да се стреснат - искане по чл.410 поне на първо време, както казвате, по образец, с 25 лв. държавна такса в Соф. съд, както разбрах, нека търсят те адвокати или каквото искат да правят.
Все пак в името на справедливостта да престанат да мислят, че "хазяинът - бълха го ухапала с един наем и малко сметки."

Благодаря още веднъж
Хубав уикенд
Поздрави
ИвановаЗа контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

15.10.2011

Отговор: Заявление по чл.410 от ГПК се подава по адрес на длъжника. Може и по пощата - заявление, оригинала на договора за наем или заверено копие, квитанция за внесена държавна такса в размер на 2% от търсените суми, но не по-малко от 25лв.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Цвета

Цвета

16.10.2011

Коментар: Ок, мерси много г-жо Миткова!
Намерих и изтеглих образеца. Ще изчета всичко, изрових доста около тази заповед, а и образецът си има упътване. Има доста полета /като взети вещи, лихви и др./. Да ги трия ли или да останат празни като графи?
Значи така ще постъпя - до Плевенския и Ямболския съд по пощата + такса 2% и заверен договор, мисля и сметките, които дължат да снимам /ние ги платихме, че останахме без ток/.

Безкрайно съм Ви благодарна

Желая Ви хубава седмица и лека работа
Поздрави
ИвановаЗа контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

16.10.2011

Отговор: По аналогия на правилото на чл.116 пр. първо от ГПК, заявление срещу длъжници от различни съдебни райони се подава по избор на заявителя – в съда на един от тези райони. В заявлението ще впишете и двамата длъжници, като в т.13 ще отбележите ДА за солидарна отговорност.
Имайте предвид, че ако възразят, делото ще е в съда, пред който сте подали заявлението, така че съобразете кой Ви е по-удобен, като транспорт и т.н.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

16.10.2011

Отговор: И...Моля не триите нищо от заявлението. То не случайно е "по образец". Просто оставяйте празни графите, които не са относими.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Цвета

Цвета

16.10.2011

Коментар: Здр адв. Миткова,
Много благодаря!
Страшно ми е неудобно вече, че Ви занимавам, ама ... като съм се захванала....
и понеже не ми се иска някакви хитреци на дребно да вземат надмощие - ми се занимава с това.
Значи разбрах до по-близкия - Плевенския съд ще пусна, няма да трия нищо от графите на образеца, видях и т.13 ще отбележа ДА за солидарна отговорност. ОК!
Едва ли ще се усетят да възразят, няма и да знаят как и срок и т.н. то като гледам има толкова тънкости, едва ли ще търсят адвокат.

На мен не ми е до сумата,дето ни завлякоха, ами ей така....в името на справедливостта.


Интересно ми е какво ще стане и много Ви благодаря!

Лека вечер
С уважение
ИвановаЗа контакти

											Анета Симеонова

Анета Симеонова

29.08.2012

Отговор: Следващия път запишете в договора " Депозита не може да служи за последен наем преди прекратяване на договора". Тогава не могат да се ослушват за плащането на последния наем преди напускане и с депозита ( ако някой друг не го е върнал вместо Вас) ще можете да покриете неплатените сметки


За повече информация: http://www.realnet.bg | За контакти

Тагове

предварително
  

благодаря

  
отговора
  
договор
  
последните
  

сметки

  
около
  
вода
  
знам
  
мога
  
заведа
  
дело
  
техните
  
адресите
  
призовка
  
гражданско
  
търново
  
имотът
  
друго
  
пратя
  
искова
  
молба
  
съда
  
адвокат
  
уважение
  

иванова

  
ответниците
  
иска
  
пред
  
адрес
  
исковата
  
пощата
  
г-жа
  
миткова
  
действам
  
разбрах
  
г-жо
  
следващия
  
имота
  

наем

  
наемателите
  
платят
  
депозит
  
стигне
  
неплатени
  
преди
  
имот
  
месечен
  
напускане
  
тогава
  
депозитът
  
размер
  
по-малко
  
гаранция
  
адвокати
  
партидите
  
доста
  
илиев
  
взела
  
правят
  
последния
  
сметка
  
депозита
  
срок
  
сметките
  
братовчедка
  
районен
  
договора
  
такса
  
държавна
  
съвети
  
вече
  
постъпя
  
уважение
  
мерси
  
занимавам
  
време
  
търновския
  
юрист
  
суми
  
първо
  
образец
  
търсят
  
името
  
справедливостта
  
поздрави
  
заявление
  
подава
  
образеца
  
трия
  
празни
  
значи
  
плевенския
  
лека
  
длъжници
  
райони
  
заявлението
  
солидарна
  
отговорност
  
възразят
  
графите
  
едва
  

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Крайна цена на имот от съдя изпълнител Здравейте, интересува ме при покупка на имот от съдя изпълнител цената на която се провежда търга /публичната продан/ крайна ли е? В обявата на съдя... Последен отговор - 5.10.2020 от Веселинов

5 Отговори

Купуване на имот в София Здравейте, предстои ми да купя парцел с 3 къщи функциониащи, залепени една до друга в един двор. В нотариалния акт, който има продавача пише, че в... Последен отговор - 20.02.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Покупка на имот от съдя изпълнител Когато се закупува къща от съдя изпълнител и примерно се продава 1/2 от постройка, кояно не може да бъде разделена или няма два входа как се влиза във... Последен отговор - 5.10.2020 от адв. Симеонова

3 Отговори

Законност на постройка Закупих имот за който получих само нотариален акт без други документи за постройката, която е в него. В документа е описан имота и сградата е описана... Последен отговор - 19.10.2020 от Кристина Найденова

2 Отговори

имот Имам интерес да закупя общинско жилище на мой близък в София жк.Люлин след като го закупя от общината на негово име той трябва да ми го прехвърли на мен... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив