Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Отдаване под наем на помещение в сграда с режим на етажна собственост!

12.01.2012 - Наем - 5 Отговори     (0)

Може ли наемател, който ползва под наем помещение в сграда с режим на етажна собственост повече от 10 години да претендира за собственост върху помещението и изобщо има ли някакъв риск за наемодателите?

									Тошко Миланов

Тошко Миланов

Отговори (5)   

											Десислава Щебетовска

Десислава Щебетовска

12.01.2012

Отговор: Когато един имот се ОТДАВА под наем и има сключен договор за наем между наемодател и наемател правото на собственост върху имота не се получава от наемателя. При наема има прово на ПОЛЗВАНЕ, но няма вещно право. наемателят е само държател, но не и собственик.
Ако наемателя добросъвестно не освободи имота (при нарушение на договорените отношения), ако уврежда имотаслед отправено писмено предупреждение, собственика би трябвало да поиска от съда да прекрати правото на ползване.
Съгласно чл.57 от Закона за собствеността:
Чл. 57. Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.
При предаване на имота се съставя опис. При липса на опис предполага се, до доказване на противното, че имотът е предаден в добро състояние.
Ползувателят не отговаря за овехтяването и изхабяването на вещта, които се дължат на обикновената употреба.
Той е длъжен да застрахова вещта в полза на собственика и да плаща премиите за застраховка, ако не е постановено или уговорено друго.
Чл. 61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят въпреки отправеното му предупреждение продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.
В чл. 59 е записано, че "Правото на ползуване, учредено в полза на юридическо лице, се погасява с прекратяването му, ако не е установен по-кратък срок."
Освен това правото на ползване не може да се прехвърля и наследява.
Вещното право на ползване съгласно чл. 52 от същния закон представлява учредяване на вещно право на ползване на недвижим имот и "учредителят предоставя за ползване за определено време ползването и владеенето на част или на целия имот."
Относно давността в закона е записано:
"Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Ако владението е добросъвестно,правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години."
Недобросъвестното владение е когато, този който владее имот осъзнава и знае, че не е собственик. Но право на собственост може да се придобие по давност с непрекъснато владение в продължение на десет години за недобросъвестния владелец. Това обаче не е установено изрично в закона.
Ако владението е добросъвестно (владетелят владее имота считайки, че той е негов собственик) давността е пет години.
Ако наемателя не изпълнява своите задължения по силата на договора между него и наемодателя, последния трябва да упражни правото си на иск в съда ако не може да постигне съгласие с наемателя.
Съгласно закона:
Чл. 108. Собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи, без да има основание за това.
Чл. 109. Собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право.За повече информация: http://goddess.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

12.01.2012

Отговор: Нека отбележа все пак, че наемните правоотношения са уредени в Закона за задълженията и договорите, а не в Закона за собствеността. Правото на ползване е различно и се учредява в нотариална форма.
Според нашето право, договорът за наем е неформална сделка, т.е. не е задължителна писмена форма.
Колкото до придобиването по давност, никак не е достатъчно просто да са минали 10г.
В конкретната хипотеза, простото представяне на разписки за платен наем доказва по безспорен начин, че имота се държи, а не се владее.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Десислава Щебетовска

Десислава Щебетовска

12.01.2012

Отговор: Действително наемателя е само държател, а не собственик. Именно за това няколко пъти в поста си споменавам думата ДОГОВОР - договор е абсолютно необходим, въпреки че е не е задължителен. При подписване на договор за наем между две страни възникват права и задължения. Именно в този смисъл - наемателя има право да ползва имота според договореното между страните. Още по-добре е ако той се впише в Агенцията по вписванията. Но това са по-скоро изключения в РБ. Ако договорките са само устни страните, и особенно Наемодателя е в доста неизгодна позиция. Договора за наем има юридическа стойност и ако между страните възникне напрежение и те не могат да се разберат, засегнатата страна може да търси правата си по съдебен ред. И не на последно място, бих посъветвала собствениците отдаващи имоти под наем да издават съответните разписки, за които говорите адв.Миткова, на своите наематели. Това е в тяхна полза.


За повече информация: http://goddess.bg | За контакти

											Виолета Петкова

Виолета Петкова

14.01.2012

Отговор: Здравейте, само накратко ще кажа, че самото наличие на наемен договор означава, че наемодателят е собственик на имота.Т.е. за въпросният имот имаме известен собственик, който по-някакъв начин го стопанисва и се грижи за него,Няма как наемателят да докаже, че повече от 10г този собственик е неясен, не се интересува от имота и т.н.


За контакти

											Елена

Елена

20.04.2012

Отговор: Вашият Отговор


За контакти

Популярни въпроси - Наем

Виж всички въпроси

Некорактен наемодател Здравейте, проблемът е следния: живея под наем без сключен договор. Неведнъж съм молил хазяина да направим писмен договор, но отказва или ми казва, че... Последен отговор - 31.01.2019 от Адвокат Николина Митова

4 Отговори

Не получена аренда за земеделски имоти Здравейте, Имам земеделски имоти - ниви в провинцията, за които сключвам от няколко години едногодишен договор за наем на земеделски земи. Договорът е... Последен отговор - 17.03.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Полагат ли се субсидии за пустеещи земи Полагат ли се субсидии за пустеещи земи и ако да колко на дка. Последен отговор - 10.02.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Отдаване на имот под наем Здравейте, Имам апартамент който искам да отдам под наем. Аз живея в чужбина и нямам възможност да се занимавам много с бюрокрация. Въпросите ми са: -... Последен отговор - 18.02.2019 от Кристина Найденова

1 Отговори

Обезщетение Спечелих на търг магазин с наемател през м.ноември 2018г ,но собственика на имота обжалва търга.През м.март 2019г съдът реши в моя полза. Имам ли,право на... Последен отговор - 20.03.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив