Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на къща построена върху общинска земя

14.09.2012 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Здравейте, имам два въпроса, единия за къщата другия за мястото.
Kак може да се извади нотариален акт за къщата (строена преди 30 години в регулация с отстъпено право на строеж), за да се продаде?
Kато се има предвид, че се плащат данъци за къщата нямаме други документи за нея.
И въпроса относно мястото.. имаме документ от поземлена комисия, че е върната на дядо ми нива граничеща със селото. След това селото се разраства и общината "взима" нивите на хората и ги прави държавни за да ги вкара в регулация.
въпроса e: може ли да си вземем по законен ред мястото без да го купуваме от общината?
(обезщетение не сме получили,а в момента мястото е обградено с къщи асфалтови улици и тротоари и няма нищо общо с нива)

									nimo

nimo

Отговори (4)    Коментара (3)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

14.09.2012

Отговор: Поне доколкото разбирам, мястото за което питате /нивата на дядо/ не е мястото, на което е построена къщата. За къщата е добре да имате поне договора за право на строеж с общината, който някога е подписван. След това в архива на общината търсите позволителен билет или някакви планове. Ако няма, пътищата са два: Единият вариант е да я узаконите, чрез възстановяване на загубени строителни книжа, ще Ви трябва архитект. Другият вариант е чрез удостоверение за търпимост - декларирате, че имота е построен преди април 1987г. И двата документа ги издава общината. Проверете и дали изобщо къщата е нанесена в кадастъра. Ако не е, ще трябва да я заснемете /геодезист/ и да се нанесе в плана. Едва след тези стъпки можете да я продавате.
Колкото до нивата на дядо Ви, вижте хубаво дали му връщат имота в стари реални граници или не. Задължително към решението на ПК трябва да е била приложена скица на възстановената нива. Ако не е имало скица, процедурата по възстановяване не е завършила, имота има номер по КВС, но не и по кадастър. Което значи, че трябва първо да го заснемете и да се нанесе в кадастъра, което става с решение на местния общински съвет. Няма как да му е възстановено правото на собственост през 90-те години върху имот и след това държавата да го вземе целия. Може да са отнели част за улици или нещо подобно. Ако решението на ПК е окончателно, процедурата е завършила и има скица на имота към решението, имота си е Ваш.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											nimo

nimo

18.09.2012

Коментар: здравейте, къщата е построена точно на това място..като цяло имаме следните документи:
- типов договор за отстъпено право на строеж 1970г.
- договор със строител 1980г. ( ..построена 1982г.)
- решение на поземлена комисия 1995г. (с което ни връща нива девета категория в стари реални граници, които сега попадат в регулация )
- скица на имота 2000г. (нанесена е къщата с надпис "2мж")
- отговор на молба към общината (2001г.) относно мястото.. с които ни съветват да отнесем питането към поземлената комисия..
- документи за платени данъци за къщата!!

относно къщата... доколкото разбирам, щом е плащан данък значи е законна? някога е имала план в кметството на селото, но архива е преместен в общината.. и след това дирите му се губят, изглежда е загубен.. какво се прави в тази ситуация?

относно мястото.. на скицата от 2000 г. върху самото място се виждат два номера.. трицифрен и двуцифрен, (пише урегулиран поземлен имот).. документ за собственост: типов договор за отстъпено право на строеж!!
това какво означава? че въпреки че ни е върнато мястото, то пак си остава държавно??
къде може да го видим този номер по КВС и какви са вариантите да си върнем мястото в реални граници? каквото e решението на п.к..

благодаря за изчерпателните отговори

За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.09.2012

Отговор: Моля Ви да прочетете внимателно какво съм написала - ако няма проекти за къщата. Също и за нивата. Има ли скица към решението на ПК или няма? Не тази от 2000г., а към момента на възстановяване. Скицата е НЕРАЗДЕЛНА част от решението. Ако има такава скица, не би трябвало да е проблем. По-интересното е как през 1970г. този имот е бил в регулация - учредено е право на строеж. А през 1990 г. Ви го връщат, при това в реални граници, но като нива? Опасявам се, че трябва подробно да се огледат документите Ви. Иначе рискувам да Ви объркам съвсем.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.09.2012

Отговор: Между другото, какви данни за собственика пише в кадастъра, не е много меродавно. Ако няма представени от собственика данни, пишат каквото имат. Извадете си удостоверение за идентичност на имоти - че имотът описан в Решение на ПК е идентичен с имота, върху който е построена къщата. Ако имотът е един и същ, подавате молба в техническа служба /кадастър/ да отразят промяната в собствеността и да Ви издадат скица с Вашите имена, респективно на наследници на ... /дядото/. Не е зле да си извадите и заверени копия за собственост на имота на името на дядо Ви от емлячния регистър или разписния лист. Това, в случай че имотите са идентични и Ви правят спънки.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											nimo

nimo

19.09.2012

Коментар: към решението на пк. няма скица, изброени са десетина ниви без точни граници само като площ и накрая пише "за издаване на констативен нотариален акт и сделки със земеделски имот е необходима скица с точните размери на имота " тоест скица не е прилагана към решението..
ще пробваме да извадим скица и после удостоверение за идентичност
повече ме притеснява че в скицата от 2000 година пише"документ за собственост: типов договор за отстъпено право на строеж "За контакти

											nimo

nimo

25.09.2012

Коментар: здравейте, ходихме в областната дирекция по земеделие и там ни казаха , мястото попада в регулация и не могат да ни извадят скица.. пращат ни в друга стая където вадят скици за местата в регулация но там могат да ни извадят скица каквато вече имаме..

получава се затворен кръг, защото мястото е било нива а сега е в регулация и попада в друга карта...За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

25.09.2012

Отговор: С две думи, не Ви е довършена процедурата по реституция на земята. Следва да подадете молба до ПК за довършване на процедурата. Тъй като става въпрос за имот в регулация, ПК следва да изиска служебно скица и удостоверение за имота от техническата служба на общината. В удостоверението към скицата пише номер на имота /УПИ/, квадратура, както и дали е застроен законно към 1991г. и кой е собственик на строежа. След това ПК се произнася с ново решение. Отказът на ПК да довърши процедурата или пък на техническа служба да издаде скицата и удостоверението, подлежат на обжалване в 14 дневен срок пред съответния административен съд. Мен ако питате, най-добре си ангажирайте адвокат, който обаче да е наясно със ЗСПЗЗ, защото е доста специфична материята.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Тагове

здравейте
  
въпроса
  

къщата

  

мястото

  
нотариален
  
преди
  
години
  
регулация
  
отстъпено
  
право
  
строеж
  
данъци
  
документи
  
относно
  
имаме
  
документ
  
поземлена
  
комисия
  
дядо
  
нива
  
селото
  
общината
  
прави
  
момента
  
улици
  
поне
  
доколкото
  
разбирам
  
питате
  
нивата
  
построена
  
някога
  
архива
  
вариант
  
чрез
  
възстановяване
  
удостоверение
  

имота

  
дали
  
нанесена
  
кадастъра
  
заснемете
  
нанесе
  
връщат
  
стари
  
реални
  
граници
  
решението
  

скица

  
процедурата
  
завършила
  
номер
  
кадастър
  
значи
  
става
  
решение
  
собственост
  
имот
  
част
  
място
  
типов
  
договор
  
1970г
  
сега
  
2000г
  
молба
  
скицата
  
2000
  
пише
  
каквото
  
данни
  
собственика
  
имотът
  
техническа
  
служба
  
попада
  
могат
  
извадят
  
друга
  
следва
  
удостоверението
  

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Възбрана на КПКОНПИ През 2013 майка ми пострада от имотна измама - изгуби 4 ниви. През 2017 почина. През 2018 с брат ми вписахме ИМ по чл. 108 ЗС срещу последния купувач по веригата... Последен отговор - 1.10.2023 от Ренета Стоянова

8 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - 3.10.2023 от Кристина Найденова

3 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - от

0 Отговори

Възбрана През 2013 майка ми пострада от имотна измама - изгуби 4 ниви. През 2017 почина. През 2018 с брат ми вписахме ИМ по чл. 108 ЗС срещу последния купувач по веригата... Последен отговор - от

0 Отговори

съсобственост на ид ч в УПИ УПИ от 1000 м2 - 22% ид ч са на собственик ,който не е декларирал ид ч и не плаща данъци от 25 год.Документите не са в ред. Останалите 78 % ид ч са на съсобственици... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив