Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Проблем с кредити

01.05.2013 - Кредити - 3 Отговори     (0)

Здравейте!
Имам потребителски и ипотечен кредит в Булбанк. Когато ги теглих, заплатата ми беше доста добра и нямах проблем с вноските. Преди 4 години нещата се промениха и в момента получавам 950 лв. нето, като вноските по двата кредита са в размер на 860 лв. Ако има забавяне по вноската по ипотеката обаче, започват да текат убийствени лихви: наказателна лихва, лихва за просрочена главница и лихва върху целия остатъчен кредит. Кредитът е предоговарян веднъж и няма такава възможност, а и банката не предлага по-добри условия. Заплатата ми се превежда по тяхна сметка и всеки лев, който влезе, изчезва.
Моля ви, дайте съвет какво бих могла да направя в тази ситуация, дори това да включва вероятността да остана без жилище!

Благодаря!

									Боряна Талазова

Боряна Талазова

Отговори (3)    Коментара (1)

											Антон Илиев

Антон Илиев

01.05.2013

Отговор: Здравейте Боряна,

за да ши бъдем максимално полезни и аз и колегите, които даваме съвети тук е по-добре да споделяте повече подробности около вашия проблем. Това е необходимо за да не се превърщаме във врачки и ще ни улесните, а съветите, които ще получите ще са много по-ценни.

Започвам с догадките - казвате преди 4-ри години нещата са се променили, което предполагам означва промяна на вашата месторабота или оставате на същото работно място, но ви орязват заплатата. Това има значение относно кандидастването ви за ипотечен кредит в друга банка с цел рефинансирането и на двата ви кредита.

Продължавам с догадките - щом говорите за преди 4-ри години вероятно малко преди това сте си купила имот в пика на цените и сега имота струва на половина от тогавашните цени? Ако е така нямате кой знае какъв избор, защото и рефинансирането вероятно е мисия невъзможна във вашия случай.

Потребителския ви кредит вероятно е с по-висок ГПР (годишен процент на разходите) и ако имате възможност погасете първо него.

Ако изплащате кредитите сама и нямате съпруг или близък роднина, който да ви помогне в изплащането трябва да търсите начин за погасяване на задълженията към банката ако не изцяло то поне частично. Това би могло да стане чрез продажба на друг недвижим имот не ипотекирания, а ако нямате друг недвижим имот и хора, които да ви помагат финансово - пътя е само един - продажба на ипотекирания имот дори на цена по-ниска от вашите задължения към банката.

Дайте ми повече информация за да мога да ви бъда по-полезен.За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

											Боряна Талазова

Боряна Талазова

01.05.2013

Коментар: Благодаря за светкавичната реакция!
Теглих кредитите през 2006г, през 2008г рефинансирах, понеже имах и други задължения и останаха само потребителски и ипотечен в Булбанк.
Давам Ви точни параметри: потребителски - теглен 2006г, рефинансиран 2008г в размер на 15000лв, срок 10 години, лихвен процент - 9.825%. Към момента дължа още почти 9 700 лв главница.
Ипотечен - теглен 2006, рефинансиран 2008г, преструктуриран 2011г. Отпусната сума 39 200 Евро, срок 25 години, редовна главница 7.689%, просрочена 9.689%, лихва върху целия дълг при просрочие 5%. Към момента дължа още 36 900 Евро по главницата.
Имотната сделка е от септември 2006г.

И отговарям на въпросите Ви:

Преди 4 години заплатата ми намаля с почти 60%, по икономически причини, с които всички сме запознати. Не съм променяла работното си място, в тази фирма съм от март 2003г.

Живея на семейни начала с партньор, без деца. Преживяваме с неговата заплата - 600лв.
Жилището е единствен имот и за жалост нямам роднини, които да помогнат.

От отговора Ви разбирам, че единствената възможност е да продавам. Вероятно цената ще е доста по-ниска от сумата, която дължа на Банката. Как става изплащането на остатъка? При един разговор с банковия служител, който ми отпусна кредита, стана ясно, че дори да имам средства, които да внеса, не мога да предоговоря сума по вноската, а само срок. Дали това важи и в случаи на продажба на имот на по-ниска цена от дължимите суми?

Благодаря!За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

01.05.2013

Отговор: Здравейте отново,

относно рефинансирането зависи и имота дали е тухлен и колко стаен е. Също е важно колко е актуалната му цена към този момент. Ако искате проверете тези неща и опитайте и в друга банка, а не само във вашата. В момента ипотечен кредит с размер 85000лв и срок на изплащане 30 години (ако годините ви позволяват по-дълъг срок на изплащане) има месечна вноска около 560лв, което мисля е с около 300лв по-малко от месечните вноски, които плащате в момента по двата си кредита. За да рефинансирате много зависи оценката на имота ви към настоящия момент. Бих ви посъветвал да отидете до клоновете на 5-6 различни банки и да говорите с кредитните инспектори, които отговарят за ипотечните кредити те би трябвало да са в течение на актуалните пазарни оценки във вашето населено място.

Ако ударите на камък и се окажа лош пророк по отошение на цената на имота ви остава единствено варианта с продажбата. Ако имота ви е с пазарна цена към момента около 30 000 евро (реална пазарна цена, а не офертна) трябва да договорите с банката остатъка от кредитите ви да бъдат преструктурирани в потребителски без ипотека, което е сложна процедура, но преди да говорите с тях (вашата банка) проверете в агенция за имоти за колко евро и за колко време може да се реализира продажба на имота ви за да си направите сметката добре. Питайте в агенцията за недвижими имоти за реална пазарна цена при която жилището ви може да се продаде за около 2-4 месеца и тогава според сумата, която ви кажат от агенцията преценете какъв кредит ще ви остане за погасяване към банката. Не се ориентирайте по офертните цени в интернет те в повечето случаи не са адекватни.

ТБМ2 работи предимно в София и близките населени места и не мога да ви дам съвет относно продажната цена на имота ви в Пловдив това могат да направят колеги, които работят на местна почва. Ако не знаете към кого да се обърене пишете ми лично събощение или имейл и ще ви насоча към 2-3 агенции от които да си изберете една.

От тук нататък нещата са във ваши ръце. Надявам се да съм ви бил полезен.За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

05.05.2013

Отговор: Опитайте се да предоговорите условията и по двата кредита - изпратете писмено и аргументирано предложение до банката с вашите възможности за изплащане на кредитите. Едновременно с това проучете и възможността за рефинансиране на кредитите, както ви съветва колегата Илиев. Продажбата на ипотекираното жилище оставете разглеждайте като последна възможност, защото е най-неблагоприятна за вас.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

Тагове

здравейте
  
потребителски
  

ипотечен

  

кредит

  
булбанк
  
теглих
  
заплатата
  
доста
  
проблем
  
вноските
  

преди

  

години

  
нещата
  

момента

  
двата
  

кредита

  
размер
  
вноската
  
лихва
  
просрочена
  
главница
  
целия
  
възможност
  

банката

  
дайте
  
съвет
  
дори
  
жилище
  
благодаря
  

около

  
догадките
  
4-ри
  
място
  
относно
  
друга
  
банка
  
рефинансирането
  
говорите
  
вероятно
  

имот

  

имота

  
цени
  
нямате
  
процент
  

кредитите

  
изплащането
  
погасяване
  
продажба
  
недвижим
  
ипотекирания
  

цена

  
по-ниска
  
задължения
  
мога
  
2006г
  
2008г
  
теглен
  
рефинансиран
  

срок

  
дължа
  
почти
  
сума
  
евро
  
689%
  
жилището
  
цената
  
сумата
  
остатъка
  
дали
  
случаи
  
зависи
  
момент
  
проверете
  
опитайте
  
изплащане
  
продажбата
  
пазарна
  
реална
  
имоти
  
агенцията
  

Популярни въпроси - Кредити

Виж всички въпроси

Молия Здравей въпроса ми е взех кредит в бг и несъв вкарал никакви пари по кредита можели да се махне от регистера поради истекла давност на кредита или... Последен отговор - 24.10.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори

Надежден кредит между отделните хора Бърз отговор: derlanservice.finance@gmail.com Аз съм физическо лице, което предлага международни заеми. С капитал, който ще бъде използван за отпускане на заеми... Последен отговор - от

0 Отговори

Постигнете целите си в тази година 2019 Здравейте, за вас Вие търсите за заем или да съживят вашите дейности, или за реализиране на проект, или да ви купя един апартамент, но уви банката ви... Последен отговор - от

0 Отговори

заеми без обезпечение. бързо одобрение заеми от 10 000 лв. до 500 000 лв без обезпечение (необезпечени кредити) бързо одобрение в рамките на 24-48 часа 3% лихва годишно заеми за бизнес, инвестиции и... Последен отговор - от

0 Отговори

заеми между частни лица Бяхте ли отказвани от банките за заем? не търсете повече. можете да получите финансова помощ от нас. получавате сума от 10,000 лв. до 5,000,000 лв без... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив