Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследсво и наследници

26.03.2013 - Други - 1 Отговори     (0)

Здравейте,
Въпросите, които искам да Ви задам, се отнасят за наследници и наследство.
Майка ми е на 92 г. Тя има един брат и една сестра. Родителите им са починали преди 1980 г.
Братът е починал през 1995 г. и има съпруга, син и дъщеря. Съпругата е почилала през 2012 г. Дъщерята е жива, а синът е починал през 2005 г. и негови наследници са съпругата му и неговите син и дъщеря. Те не са починали, живеят в Плевен.
Сестрата на майка ми почина наскоро, живееше в едно село в обл. Монтана. Нейният съпруг е починал през 1990 г. Двамата тогава са живяли в селище от София-област. Той има деца от първият си брак, не е имал деца с моята леля; тя никога не е имала деца нито с него, нито с някой друг.
В последните месеци тя беше тежко болна и беше обгрижвана от една нейна съседка, на която е продала къщата си, за да получи необходимите й грижи; няма оставено завещание. Сделката не е финализирана, но няма да бъде оспорвана, поне от мен. Въпросите ми не се отнасят за това. В момента, от 6 г. аз се грижа са моята майка /живее в София/, инвалид, на легло. Братовчедите също си имат своите грижи, живеем в различни отдалечени селища.
Въпросите ми са следните:
1. Кой или кои са наследници на моята леля – само майка ми или майка ми, заедно с наследниците на починалия им брат? Ако майка ми наследява заедно с братовчедите ми, то каква е нейната наследена част?
2. Предполагам, че има накаккъв депозит в Пощенска банка /информацията е от леля ми, от преди две години, когато поиска съвет от мен какво да прави, след като е получила някакво писмо от банката с предложение да си избере подходящ вид депозит. Сумата сигурно не е голяма и предполагам, че депозитът не е закрит/. Въпросът ми е как може да се проучи има ли в момента някакъв депозит /навярно в клон на банката в Лом/ и как може да се получи от наследниците – с какви документи и от кого да бъдат издадени?
3. От съпруга си леля ми е наследила възстановена земеделска земя /около 8 дка. – по нейна информация/, в Софийска област, тя не е проявявала интерес към тази земя. Възстановяването на земята е станало след смъртта на нейния съпруг. Въпросът ми е подобен на предходния – как може да се проучи настоящото положение на този имот, от кои служби да се поиска информация, в каква последователност, с какви документи и от кого да бъдат издадени.
Убедена съм в компетентността на Вашия отговор и го очаквам. Предварително БЛАГОДАРЯ!
С поздрав, Анна.

									Анна Симеонова

Анна Симеонова

Отговори (1)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

27.03.2013

Отговор: 1.Наследници на леля Ви са Вашата майка и децата на брат й. Майка Ви е с дял 1/2 от наследството на леля Ви, а двамата братовчеди са с по 1/4.
2.В съответната банка се отива с актуално удостоверение за наследници. Необходимо е да се явят всички наследници от удостоверението или да бъдат представлявани от пълномощник. Сметката се закрива и сумата се поделя според наследствените квоти.
3.Информация можете да получите в съответната Поземлена комисия. Ако нямате документи, от тях ще изискате препис от решението, с което е възстановена земята. Ще Ви трябва удостоверение за наследници на съпруга на леля Ви, както и удостоверение за наследници на леля Ви. Впоследствие, ще изискате скица на земята.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

нотариална покана Синът ми ми прати нотариална покана, в която упоменава вещ, а именно телевизор, който е закупил на лизинг преди години и твърди, че е при мен и иска да му... Последен отговор - 14.12.2018 от Жени Божкова

3 Отговори

наследство с право на ползване Единствен наследник съм на баща ми, който е завещал единствения си апартамент на трето лице И. Същият И обаче има върху 1/3 от същия апартамент още от 2012... Последен отговор - 16.12.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

отчуждаване за улична регулация Имаме ПУП на квартал в границите на София, но не е извършено отчуждаване за улична регулация. Бихте ли информирали каква е процедурата и документацията... Последен отговор - от

0 Отговори

Запазена част от наследство с право на ползване Единствен наследник съм на баща ми, който е завещал единствения си апартамент на трето лице И. Същият И обаче има върху 1/3 от същия апартамент още от 2012... Последен отговор - от

0 Отговори

Въпрос с повишена трудност Сградата е построена около 1920 година и никъде не могат да се намерят строителни и архитектурни документи, чертежи или др. под. Мазата е изцяло под... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив