Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Ипотекиран имот

02.07.2015 - Покупка на имот - 2 Отговори     (0)

Искам да купя ипотекиран имот.Ипотеката на имота е 100 000лева.Кредита се изплаща 30 години по 500 лева вноска на месец.До момента кредита е изплащан 7 години, което означава че 42 000 лева са изплатени.
Въпроса ми е следния, имота струва 82 000 лева, ако аз като купувач внеса в банката 58 000 лева ипотеката пада ли и съответно целия кредит ли се прекратява, какво става с тези 23 години по 500 лева вноска на месец.Благодаря предварително.

									Мариян

Мариян

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

02.07.2015

Отговор: Почти, но не съвсем. За безпроблемна покупка, са необходими няколко неща. Първото е референция от банката - към дата Х /датата на покупката/, колко е дължимата сума за погасяване на кредита, както и писмо-уверение, че след плащане на сумата, банката ще заличи ипотеката. Продажната цена се заплаща на части - към банката, за погасяване на кредита и лично към продавача, за остатъка. В общи линии, това е.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

02.07.2015

Отговор: Колегата Ви е обяснила процедурата.
Но нещата с кредита не стоят така, както си ги представяте.
Всъщност, Вие си правите сметката "без кръчмар".
Това, че е плащано 7 години, не означава, че са са изплатени 42 000 лева. Напротив - означава, че са внесени толкова, но са изплатени МНОГО по-малко. В първите години голяма част от вноската отива за изплащане на лихвите и много малка - за главницата.
За това със сигурност няма да е достатъчно да платите 58 000, за да се погаси целият заем.
Ако нещата се получаваха, както Вие ги смятате, след още 10г. с по 500 лева, заемът би се изплатил. А останалите 13 години? - Е, това са лихвите, ама банката е хитра, иска първо лихвите, а после главницата. За това колегата е напълно права - идете в банката да Ви кажат, колко е дългът към момента, според мен, не по-малко от 70 000 лева главница.
Освен това, много от по-старите кредити имат и уговорка за т. нар. "такса предварително погасяване", което е плащане за това, че банката няма да получи цялата лихва за пълния срок на договора, както е планувала. Тя може да стигне и до 5% от сумата, която внасяте преди падежа, т.е. парите, които внасяте над вноската от 500 лева.
Така че, не подписвайте договора, преди внимателно да си направите сметката, след като вече сте проверили в банката какво остава за плащане и колко ТОЧНО трябва да внесете при тях, за да вдигнат ипотеката (впрочем и това струва пари - малко, но се плаща).

Не прибързвайте! Проверете всичко внимателно и тогава действайте.
Пожелавам Ви успех!
С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на къща Здравйте искам да купя къща от майката и бащата,те имат две дъщери . Дъщерите искат двойна сума за къщата,могат ли да оспорват продажбата и за какво да... Последен отговор - 9.01.2019 от dimana

4 Отговори

фиктивна сделка Здравейте, може ли да ви попитам как става покупко продажба на апартамент, но фиктивно. Моя казус е следния наследници на апартамента са трима мъжа ми... Последен отговор - 5.01.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Неточни данни в нотариален акт - имат ли значение? Здравейте! Искам да закупя апартамент, който реално се намира на трети етаж - на партерен етаж има офис, над него друг апартамент и над него се намира... Последен отговор - 2.01.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Съсобственост с общината Здравейте! Казусът е следния : Купих къща и и.ч. поземлен имот с ЧСИ. Въвода стана след 11 м, с ЧСИ, защото отказваха да напуснат. Останалата част от... Последен отговор - 8.01.2019 от адв. Симеонова

1 Отговори

Лихвоточки давност Здравейте! Ситуацията е следната, закупил съм имот март 2014 година чрез лихвоточки и ми се налага да го продам. Ще трябва ли да върна парите от тях или не.... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив