Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на имот / право на унаследяване.

17.08.2018 - Продажба на имот - 5 Отговори     (0)

Казусът е следния. Баба ми и дядо ми решиха да оставят баща ми без наследство и продадоха къщата си на мен. Той живее с жена си във въпросната къща, заедно с родителите си. Аз към този момент нямам намерение нито да го гоня, нито да се нанасям там.
Въпросът ми е може ли след като аз съм придобил имота чрез покупко-продажба, той все пак да предяви някакви претенции към него по силата на това че живее там. Чувал съм за случаи когато хора се самонастаняват в чужди имоти, живеят там 5-10 години и стават законни собственици. Това ми се струва меко казано нелепо, но такива са ни законите. Та имам ли повод за притеснение?
Освен това как стоят нещата с регистрацията по лична карта. Ако един ден реша да го изгоня от имота си, адресът му по лична карта непроменен ли ще остане? Може ли един човек да се води че живее в имот, който не е негов и до който няма достъп?

									trompet

trompet

Отговори (5)    Коментара (4)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

18.08.2018

Отговор: Възможно е придобиване на право на собственост върху къщата по давност с изтичане на 10 годишен период и ако баща Ви е имал намерение да стане собственик, като през целия период е заплащал данъците за имота, извършвал е ремонти и подобрения за негова сметка, не Ви е допускал в къщата и пр.


За контакти

											trompet

trompet

18.08.2018

Коментар: Как така не ме е допускал в къщата? Та нали тя е моя? От няколко години къщата има две партиди сметки и той си плаща неговата. Ремонти също е правил. Да разбирам ли че трябва да го изгоня, защото ако не го направя един ден ще се окаже че имота ще е негов, въпреки че е продаден на мен?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

20.08.2018

Отговор: След като живеете в къщата (доколкото разбирам) или поне отсядате в нея със съзнанието, че е Ваша, баща Ви няма как да придобие имота въз основа на придобивна давност.


За контакти

											trompet

trompet

20.08.2018

Коментар: Не живея в къщата, нито отсядам в нея. Дори не живея в същия град. Но дори и да отсядах, как бих го доказал един ден? И защо изобщо би ми се налагало да го доказвам след като къщата е продадена напълно законно и моят подпис, както и този на бившите собственици (баба ми и дядо ми) стоят под документ. Сделката е изповядана при нотариус. Не става дума за завещание с някакви условия, което подлежи на оспорване, а за покупко-продажба. Идеята е баба ми и дядо ми да си живеят там спокойно докато са живи, и аз чак след това евентуално да се нанеса в имота. Проблем се явява баща ми, който през целия си жовт не е живял другаде и продължава да живее в същата къща. Какво трябва да предприема аз, за да съм сигурен и спокоен че няма да има аспирации от негова страна към "бащиния" му имот?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

21.08.2018

Отговор: Препоръчително е да продължите да заплащате данъците и такса "смет" за къщата, да държите лични вещи в нея, както и да я посещавате. Възможността за придобиване по давност от баща Ви е само хипотетична, за целта след изтичане на десетгодишен период от време може да се снабди с констативен нотариален акт, ако докаже, че е владял къщата за себе си с намерението да стане собственик. В случай че плащате данъците обаче и държите свои вещи в къщата, както и посещавате, дори рядко, няма как баща Ви да се снабди с констативен нотариален акт.


За контакти

											trompet

trompet

21.08.2018

Коментар: Институцията и служителят, който би му издал евентуално този констативен нотариален акт откъде ще знае аз дали държа мои вещи в къщата и кога, дали и за колко време съм я посещавал? Това звучи невъзножно за доказване, а и нелепо. Ами тя цялата къща се явява моя вещ. Все още не сме прехвърлили данъците на мое име и годишен данък както и данък смет продължава да се плаща от дядо ми. Разбирам че трябва да оправим това. А битовите сметки важат ли за доказване на нещо в съда? Баща ми живее от над 40 години в къщата, и едва преди 2-3 години има партида на своя сметка, която плаща всеки месец. Може ли един ден квитанциите от сметките му за ток и вода, да послужат като някакво доказателство? Аз като собственик на имота, мога ли един ден едностранно да го изтрия от дружествата за ток и вода, и да впиша себе си като единствен и законен собственик и платец?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

22.08.2018

Отговор: Констативен нотариален акт за собственост се съставя от нотариус в резултат на извършена обстоятелствена проверка - разпит на трима свидетели, които следва да установят, че лицето е живяло поне 10 г. в къщата, плащало е само данъци и такси, извършвало е ремонти, заплащало е консумативни разходи и др.
Препоръчително е да прехвърлите партидите за ток и вода на Ваше име.За контакти

											trompet

trompet

22.08.2018

Коментар: Доколкото разбирам при добросъвестно ползване срока 5 години, а при недобросъвестно е 10 години. Ако прехвърля тока и водата на мое име, това означава аз да започна да му плащам сметките. Или да го изгоня веднага.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

28.08.2018

Отговор: В случая се касае за недобросъвестно владение, което е със срок от 10 години.


За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Съсобствен парцел,но разделени имоти Здравейте.Аз имам нужда от помощ.Значи става въпрос за имот в с.Кладница,който се намира в съсобствен парцел.Преди години дядо ми и негов приятел... Последен отговор - 20.03.2023 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Продажба на земеделска земя при съсобственост Задайте въпроса си тук!Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3... Последен отговор - 10.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на земеделска земя Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3 дка за нивата и под 1 дка... Последен отговор - 5.12.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Покупка на недвижими имот Здравейте. Продавам апартамент ,придобит като обезщетение. СМР е на стойност 21000лв.Мога ли да продам имота на данъчна оценка или трябва да имам и пазарна? Последен отговор - 15.03.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Продажба на недвижими имот Здравейте. Продавам апартамент ,придобит като обезщетение. СМР е на стойност 21000лв.Мога ли да продам имота на данъчна оценка или трябва да имам и... Последен отговор - 18.03.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив