Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Рискове при закупуване на ипотекиран имот?

06.12.2010 - Покупка на имот - 5 Отговори     (0)

Какви са рисковите точки при закупуване на ипотекиран имот (апартамент) и каква е последователността при сключване на сделката ?

									Цветан Лилянов

Цветан Лилянов Инженер
Пловдив

Отговори (5)   

											Димитър Велков

Димитър Велков

06.12.2010

Отговор: Здравейте,
Аз обикновено спазвам следния алгоритъм:
1.Провеждам среща съвместно с продавача и банката кредитор, където искам информация за дължимата сума. Важно е тя да не надхвърля цената на покупката.
2.Договарям се с банката да ми издаде писмо с ангажимент, че ако тази сума бъде внесена по сметката на продавача, ипотеката ще бъде вдигната.
3.Преди нотариалното изповядване се снабдявам с удостоверение за тежести, за да съм уеден, че върху имота няма други ипотеки.
4.Поддържам контакт с банката до вдигане на ипотеката.
5.След вдигането правя проверка за да се убедя, че съм собственик на имот освободен от тежести.
Ако кредиторът е небанкова институция, нещата са малко по-сложни, но също имат решение.
Пожелавам Ви успех!За повече информация: http://biznesimoti.com | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

06.12.2010

Отговор: Бих допълнила, че е задължително в предварителния договор за покупка на имота, да е описано как ще стане плащането. А именно: ....сума в размер на .... ще бъде преведена от купувача по сметка на "банка", във връзка със задължения на продавача към "банка" по ипотечен кредит.
В противен случай, може купувачът да плаща два пъти. Веднъж по задължение на основание предварителен договор. И втори път, без всякакво основание превежда пари на банка, с която няма правни отношения.
Успех.За контакти

											Десислава Щебетовска

Десислава Щебетовска

08.12.2010

Отговор: 1. Страните-продавач и купувач - трябва да посетят банката кредитор на продавача и да получат информация относно размера на кредит на продавача и дали не е в просрочие ( трябва да се уточнат лихвите за това просрочие, тъй като те се начисляват ежедневно)
2. Много важно е в предварителния договор между страните, точно и ясно да се опише правното състояние на имота, да се опише че , че върху същия имот е учредена договорна или законна ипотека, вписана в агенция по вписванията (описва се нот.акт), че за същия няма учредени други ипотеки, наложени възбрани и други тежести и обезпечения, ограничени вещни права в полза на трети лица
3. В предварителният договор купувачите(ако купувачите купуват с банка) трябва да се задължат да предоставят на продавачите, най-късно в деня на сключване на окончателния договор за покупко-продажбата при Нотариус вписан в регистъра на Нотариалната камара, удостоверение за отпуснат банков кредит с определен от банката – кредитор лимит, в което да се удостоверява, че по сметка на продавачите ще бъдат преведени парите до размера на продажната цена (може и да е по малък този размер, зависи от кредита на купувачите)
4. В предварителния договор продавачите трябва да се задължат да предоставят на купувачите писмо-ангажимент удостоверяващо размера на ипотеката им, както и ангажимент от страна на банката, че след предоставяне на удостоверение за тежести от АВ от което е видно, че банката кредитор на купувача е първа по ред учредила ипотека, ще преведе(освободи) парите по сметка на купувача.
5. Продавачите трябва да се задължат след превеждането на сумата за окончателното плащане на цената да внесат нареждане за пълно предсрочно погасяване на кредита и да подадат молба за заличаването на договорната ипотека в полза на банката.
Въобще, в предварителния договор трябва перфектно да са изяснени правното състояние на имота както и произтичащите според спецификата на покупката (с кредит или без) действиия.
Ипотекиран имот може да се закупи с кредит от купувача, може да се закупи и кеш(без кредит). В предварителния договор всичко трябва да е подробно описано всичко според специфицния случай. Договора трябва да е юридически издържан и страните да са защитени максимално. Когато това е така- рискове няма.За повече информация: http://www.yavnaimoti.com | За контакти

											Десислава Щебетовска

Десислава Щебетовска

08.12.2010

Отговор: П.П. Последната дума от написаното от мене по т.4 е ПРОДАВАЧА.


За повече информация: http://www.yavnaimoti.com | За контакти

											Младен Садинов

Младен Садинов

09.12.2010

Отговор: Рискове няма, стига нещата да са изпипани както трябва. Ако ипотеката е в полза на банка, то тогава е необходимо едно удостоверение, от което да се вижда размера на задължението /главница, лихви, други начислени такси/. Тогава в предварителния договор се записва, че част от сумата ще се преведе по сметка на клиента в банката-кредитор и ще послужи за пълното погасяване на кредита и всички допълнителни разходи, свързани с това. Ако кредитор е друго лице - физическо или юридическо, трябва декларация за ангажимент за заличаване на ипотеката след погасяване на задължението. Подготовката на тези документи си е задължение на продавача.
Много често покупката на ипотекирен в банка имот е за предпочитане, защото отва означава, че всичко около имота /документално/ е наред.
Ако става въпрос за имот с няколко ипотеки - тогава .... я потърсете нещо друго! :)За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на къща Здравйте искам да купя къща от майката и бащата,те имат две дъщери . Дъщерите искат двойна сума за къщата,могат ли да оспорват продажбата и за какво да... Последен отговор - 9.01.2019 от dimana

4 Отговори

фиктивна сделка Здравейте, може ли да ви попитам как става покупко продажба на апартамент, но фиктивно. Моя казус е следния наследници на апартамента са трима мъжа ми... Последен отговор - 5.01.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Неточни данни в нотариален акт - имат ли значение? Здравейте! Искам да закупя апартамент, който реално се намира на трети етаж - на партерен етаж има офис, над него друг апартамент и над него се намира... Последен отговор - 2.01.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Съсобственост с общината Здравейте! Казусът е следния : Купих къща и и.ч. поземлен имот с ЧСИ. Въвода стана след 11 м, с ЧСИ, защото отказваха да напуснат. Останалата част от... Последен отговор - 8.01.2019 от адв. Симеонова

1 Отговори

Лихвоточки давност Здравейте! Ситуацията е следната, закупил съм имот март 2014 година чрез лихвоточки и ми се налага да го продам. Ще трябва ли да върна парите от тях или не.... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив