Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

за невърната трудова книжка

30.09.2016 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

здравейте,преди известно време писах тук,че работодателят отказва да ми върне трудовата книжка вече стана 1 година.Както ме посъветвахте подадох жалба в Инспекцията по труда.Отговориха ми,че е представен документ,че съм я получил,което не е вярно.Изпратих нотариална покана в срок от 5 дни да ми я върне,но....отново безуспешно.Пуснах искова молба в съда да ми се върне трудовата книжка и да ми се изплати обезщетение за нанесени вреди.И..днес получавам призовка,че- цитирам:СЛЕДВА ДА ФОРМУЛИРАТЕ НАДЛЕЖЕН ПЕТИТУМ ДО СЪДА,КАКВО РЕШЕНИЕ ИСКА ДА БЪДЕ ПОСТАНОВЕНО.В СЛУЧАЙ,ЧЕ ПРЕТИНДИРАТЕ ВРЕДИ.ОБОСНОВЕТЕ ПРЕЧИНЯВАНЕТО ИМ.КАКТО И РАЗМЕРА ИМ.Въпросът ми е-какво следва сегаДали ще ми върнат исковата молба?И какво точно е:НАДЛЕЖЕН ПЕТИТУМ?

БЛАГОДАРЯ!

									костова

костова Друго
Добрич

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

02.10.2016

Отговор: Здравейте, г-жо Костова!
Въпросът, който задавате е сериозен и смятам, че нещата са стигнали до момента, в който се налага да упълномощите адвокат.

Въпреки това ще отговоря на въпросите Ви, а Вие преценете как да постъпите.

1. "Надлежен петитум" е точното Ви искане, отправено до съда на юридически език - т.е. какво се цели с този иск, за да може да се определи и от какъв вид е той (установителен, осъдителен, конститутивен)

2. Другото, което следва да уточните, е, какви точно вреди сте претърпели от незаконното задържане на трудовата книжка и в какъв размер, за да може съдът да прецени, според доказателствата, така ли е и следва ли да Ви присъди обезщетение за претърпените вреди - имуществени и неимуществени.
Тук много внимавайте - всичко, което поискате, се оценява в пари, и ако изгубите делото, ще понесете разноските на насрещната страна. (не знам дали си спомняте случая с дърво, паднало върху автомобил на Ботевградско шосе, при който искът беше уважен до размер 1000.00 лева, а разноските на другата страна, които ищецът следваше да поеме бяха повече от присъденото обезщетение - така че хем спечелиха делото, хем изгубиха пари - http://legalworld.bg/37330.udarila-vi-e-topola-i-ne-si-mylchite-shte-si-platite!.html).

Ами това е - моят съвет е бързо да тичате при адвокат, защото срокът е изключително къс - 7 дни!
Ако го пропуснете, следва връщане на исковата молба.
Ако се пробвате самичка и нещо не Ви се получи, може отново да оставят исковата молба без движение и отново да поискат уточнение, но може и направо да прекратят производството и да Ви върнат исковата молба.

Говорете с колега, на когото се доверявате - може да се стигне и до там - да оставите това производство да бъде прекратено и да образувате ново - вече с коректно и юридически издържано съдържание на исковата молба.

Стискам Ви палци, каквото и да решите!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo

П.п. Може би трябва да изясня още нещо - съдът НЕ решава проблемите на хората, а само постановява решения по исковете, с които е сезиран, стига да са коректно формулирани.(ако не са - загубата е за ищеца)
За това са нужни юристи, в частност адвокати или юрисконсулти, които да могат да поднесат искането на човека така, че да се постигне търсената от съда защита - да може и след решението резултатът за човека да е именно този, който той е целил в началото.
Правото е формална наука, която изисква точно конкретни формулировки и внимателно поднасяне както на информацията, така и на исканията.

С поздрав: адв. СимеоноваЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Имот, закупен на публична продан с наложени възбрани Здравейте, Закупил съм имот от ЧСИ на публична продан. Върху същия има учредена ипотека и наложени възбрани преди публичната продан. От кантората на... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Заплата Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 13.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Придобиване на имот при трайна (12 г.) фактическа раздяла Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

отстъпено право на строеж Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

майчинство назначена съм на трудов договор заемане на длъжността въз основа на конкурс. Ако през това време, докато насрочат конкурс, забременя и изляза в... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив