Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Поръчителство при кредит

03.07.2015 - Кредити - 1 Отговори     (0)

Здравейте!
Свяко ми Георги е станал поръчител по кредит от 13.09.2005г( от Уникредит Булбанк), като в последствие кредитополучателя не връща кредита и през 2008г. вземането е прехвърлено от Булбанк към софийска фирма.
Съгласно заповед за изпълнение от 2013г. на Районния съд свяко е осъден да плати част от главницата( и той заплати тази сума). В последствие обаче получаваме писмо че дължи остатъка от непогасения банков кредит, и ако не внесем останалата част от главницата, щяли да се предприемат нови съдебно изпълнителни действия за събирането на дълга.
Въпросите ми са следните: Защо след като свяко е осъден да плати своята част(и я е платил) сега ни търсят отново, нали все пак има и други поръчители? Могат ли два пъти да ни осъдят за едно и също нещо? Можем ли да се позовем на изтекла давност? Какви действия да предприемем от тук нататък?
Извинявайте за дългото писмо! Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите!

									Петрова

Петрова

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

03.07.2015

Отговор: Здравейте, г-жо Петрова!
Във въпроса Ви липсва пълна информация, но все пак ще се опитам да Ви отговоря възможно най-подробно.
1. Има или няма други поръчители е все едно - от всеки от поръчителите може да се събира целия размер на кредита. (освен ако Георги не е гарантирал само част от кредита, което трябва да е записано изрично в договора) Това е т. нар. "солидарна отговорност" - кредиторът да може да избира от кого да си събере вземането - частично или изцяло, както той прецени. Т.е. никой няма "своя част", а всеки дължи целия дълг, пък кредиторът избира каква част (или цялото) от кого да вземе.
Именно заради солидарната отговорност на поръчителите и длъжниците отново Ви търсят, поне така предполагам.

2. Не, два пъти не можете да бъдете осъдени за едно и също нещо, но същесвуват различни варианти: Може да сте били осъдени само за част от дълга (както изглежда от Вашия въпрос), сега да Ви съдят за друга част. Може искът да е бил предявен като частичен и сега да го предявят за целия размер. Може сега да Ви съдят за изтеклите лихви и/или за разноските (споменавате, че е платена част от главницата само). Върху платената част не е текла лихва от плащането насам, но сигурно са се натрупали лихви още от преди това, а може и сега да се трупат върху другата, неизплатената част. Т.е. много е вероятно отново да Ви съдят за нещо свързано с предишното, близко до него, дори на същото основание - винаги има начин да се измъкнат.

3. Вероятно можете да се позовете на изтекла давност. Но сигурна ли сте, че наистина е изтекла. От Вашия въпрос не личи дали давността е спирана или прекъсвана, както и кога точно са спрели плащанията (!Внимание: цесията (прехвърлянето на вземането) НЕ прекъсва и не спира давността - тя си тече!!!)
А била ли е изтекла давността ПРЕДИ да платите частта от главницата?
Ако да - защо сте платили тогава?
Ако не - знайте, че с плащането (но САМО ако е било доброволно) сте прекъснали давността и от тогава тече нова. Доброволното плащане се счита за признание на иска, а всяко признание прекъсва давността! Ако сумата е била събрана принудително, давността не е прекъсната.


4. Не мога да Ви посъветвам друго, освен да потърсите юрист, компетентен в областта на вземанията и изпълнителния процес. Или поне да опишете нещата тук, ама с всички подробности - вкл. кога е направена последната вноска от титуляра-кредитополучател, воден ли е съдебен процес или само заповедно производство? Била ли е изтекла давността преди плащането. То доброволно ли е или принудително? и пр.

Извинявайте за дългия отговор :)

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Кредити

Виж всички въпроси

Надежден кредит между отделните хора Бърз отговор: derlanservice.finance@gmail.com Аз съм физическо лице, което предлага международни заеми. С капитал, който ще бъде използван за отпускане на заеми... Последен отговор - от

0 Отговори

Постигнете целите си в тази година 2019 Здравейте, за вас Вие търсите за заем или да съживят вашите дейности, или за реализиране на проект, или да ви купя един апартамент, но уви банката ви... Последен отговор - от

0 Отговори

заеми без обезпечение. бързо одобрение заеми от 10 000 лв. до 500 000 лв без обезпечение (необезпечени кредити) бързо одобрение в рамките на 24-48 часа 3% лихва годишно заеми за бизнес, инвестиции и... Последен отговор - от

0 Отговори

заеми между частни лица Бяхте ли отказвани от банките за заем? не търсете повече. можете да получите финансова помощ от нас. получавате сума от 10,000 лв. до 5,000,000 лв без... Последен отговор - от

0 Отговори

Живо свидетелство за финансова помощ между отделни лица. Вече не вярвах във финансовата помощ, защото всички банки отхвърлиха досието ми. Всъщност бях застанал близо до банката си. Но един ден един приятел ме... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив