Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

доказателства за издръжка и гледане

23.07.2015 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Здравейте, родителите ми прехвърлиха апартамент срещу издръжка и гледане. Имам брат. Считам, че полагам грижи за родителите си, както и им осигурявам парични средства всеки месец. Въпросите ми са следните:
1. Разписката за получената от родителите ми сума, която им давам трябва ли да бъде нотариално заверена или може да съдържа необходимите реквизите за идентификация, и собственоръчно изписани имената на приел и предал с подписи?
2. За всеки от родителите поотделно ли трябва да се изготвя разписка?
3. Ако сумата се превежда по банков път, може ли само в сметката на майка ми, която е титуляр или трябва в две отделни банкови сметки на всеки един от родителите.
4. Ако съм направила подобрения на имота преди прехвърлянето му срещу издръжка и гледане и евентуално брат ми развали договора след смъртта на родителите ми, мога ли да предява претенции в съда за възстановяване на тези разходи/ в случай, че са направени преди прехвърлянето на имота/

									Виктория

Виктория

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

24.07.2015

Отговор: Здравейте, Вики!
Договорът за прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане е едни договорите, които най-лесно могат да бъдат развалени.
За това много правилно предварително търсите варианти за доказване на грижите.
По въпросите:
1. Разписките не се нуждаят от нотариална заверка на подписа, нито от Вашия подпис. Достатъчно е родителите Ви със собствения си почерк и подпис да гарантират получаването на парите.
2. Не е необходима отделна разписка за всеки от тях, щом живеят в едно домакинство - просто изпишете, че са получили сумата и нека поставят два подписа и всеки от тях трите си имена отдолу или пък единият да напише, че е получил сумата и за двамата.
3. Това се отнася и за банковата сметка - може да е в сметката на единия, но изпишете внимателно във вносната бележка "издръжка за Ана и Петър за месец януари" например.
4. Да, можете да предявите претенциите си в евентуално делбено производство.

Общо взето, внимавайте сериозно с този договор. Трябва често да има свидетели на грижите Ви (ако договорът е за издръжка и гледане, трябва да докажете И ДВЕТЕ). Относно издръжката - по-добрият и лесно доказуем вариант е по банков път, като поне няколко пъти преведете сумите за двамата на сметката на баща си, за да не рискувате проблеми, ако са винаги и само на майка Ви.
Но внимавайте - грижите са основното, което може да се оспорва.
Дори има тълкуване, че трябва да живеете в едно домакинство с прехвърлителите, за да се грижите за тях.
Ако се опасявате от процес, често си осигурявайте свидетели на грижите за тях. Освен това купувайте лекарствата им с фактури на Ваше име и плащайте сметките им за комунални разноски пак от Ваше име.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Имот, закупен на публична продан с наложени възбрани Здравейте, Закупил съм имот от ЧСИ на публична продан. Върху същия има учредена ипотека и наложени възбрани преди публичната продан. От кантората на... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Заплата Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 13.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Придобиване на имот при трайна (12 г.) фактическа раздяла Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

отстъпено право на строеж Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

майчинство назначена съм на трудов договор заемане на длъжността въз основа на конкурс. Ако през това време, докато насрочат конкурс, забременя и изляза в... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив