Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Проблем с годишния бюджет за управлението и годишния план за извършване на ремонти

14.01.2013 - Съседи - 3 Отговори     (0)

Здравейте.

Според зуес:

Чл. 23. (1) Управителният съвет (управителят):
4. изготвя годишния бюджет за управлението, поддържането и ползването на общите части на етажната собственост и годишния план за извършване на ремонти, реконструкции, преустройства и други дейности в сградата, както и отчети за изпълнението им;

Но това в моя вход не се случва! Как да накарам домоуправителя да изготвя и предоставя съответната документация? Адвокат ли се налага да наемам, за да ми защити интереса?

									Добромир

Добромир Инженер
Пловдив

Отговори (3)    Коментара (3)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

17.01.2013

Отговор: Погледнете в края на зуес, където са административно наказателните разпоредби. Акт за нарушения по този закон, съставя кметът на общината.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Добромир

Добромир

18.01.2013

Коментар: Писах до кмета на общината ми. Отговора бе, че за несправяне с работата си може да бъде освободен. За неизпълнение - глобен. Но също така, че имам право да си защитя интереса с предявяване на иск в гражданския съд. Моля за повечко разясняване на случая.

Докога е най-късния срок за изготвянето на годишния бюджет? Известен ли ви е случай на осъден некоректен домоуправител? Колко трае във времето един такъв съдебен процес?

ПП: Свързах се с пловдиски адвокати, но желая подробно да получа "правна култура" за да мога да бъда примерен клиент на колегите ви. Създадох http://www.bg-domoupravitel.com/ именно с тази цел.За повече информация: http://www.bg-domoupravitel.com/ | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.01.2013

Най-добър отговор*: Вижте, ако аз имам нужда от инженерно становище или услуги, няма да се ограмотявам преди това. Защото за всичко си има хора и се предполага, че са грамотни в своята сфера. А адвокатите, под "примерен" клиент, рядко имат предвид правно културен. :) Така, че харесайте си адвокат и просто му се доверете.

Кметът може да глоби домоуправителя с глоба в размер от 300 до 1000 лева. За целта трябва да се състави протокол - чл.57 от зуес.
Колкото до граждански иск, съм много скептична. Единственото, за което може да го съдите по този начин /евентуално/, е да Ви върне някакви платени суми, тъй като са нерегламентирано събрани. Имайте предвид, че управителя само изпълнява решенията на ОС. Тоест, ако ОС е взело решение за събиране на конкретни суми за ремонт и поддръжка, то няма как да претендирате връщането им.
Считам, че ако го поканите писмено в някакъв срок да представи съответните документи и той не го стори, имате основание да вървите по реда на чл.57 от зуес. Както и да освободите управителя, което става с решение на ОС.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Добромир

Добромир

19.01.2013

Коментар: Благодаря. Разбрах ви идеята, но като човек работил няколко години в строителството и при това привил качествени покриви.... имам доста резерви за грамотните граждани.

Ще изчакам да свърши месеца и тогава вече ще поканя всички заинтересовани да си свършат работата.За контакти

											Антоанета Ненова

Антоанета Ненова

21.01.2013

Отговор: УС/управител изготвя предложение за бюджет и план за ремонти, но същите се приемат от Общото събрание (чл.11 ал.1 т.4, т.8 зуес). Общо събрание се свиква поне веднъж годишно (редовно ОС), но може да се свика и извънредно ОС по искане на собствениците на 20 % идеални части от общите части на сградата (чл.12 ал.2, ал.3 и ал.4 зуес). Свикването на ОС се извършва с покани до всеки етажен собственик, посочващи дневния ред, например: "Приемане на годишен бюджет и план за ремонти на етажната собственост на адрес ........". Поканите се връчват срещу подпис по реда на чл.13 зуес.
Във Вашия случай по инициатива на собствениците на поне 20 % ид.ч. от об.части следва да изготвите и подпишете Покана до останалите етажни собственици, посочваща датата, мястото на провеждане на ОС и дневния ред. Също така следва да изготвите писмено предложение за бюджет и план за ремонт на общите части, които ще се обсъждат на ОС и по които да се вземе решение. Решението за ремонт на общите части се взема с различно мнозинство, в зависимост от вида на ремонта - за полезни разноски/подобрения (75 % ид.ч. от об.ч.) или за обновяване, основен ремонт (67 % ид.ч. от об.ч.) - чл.17 ал.2 т.3 и т.5 зуес. За решенията на ОС се води протокол, който се подписва от председателя на ОС и от протоколчика, след което се предоставя на собствениците за запознаване и евентуално оспорване (чл.16 ал.9 зуес). След което решението на ОС влиза в сила и подлежи на изпълнение (събиране на гласуваните суми, избор на изпълнител на ремонта, извършване на ремонта).За повече информация: http://http://advocatnenova.blogspot.com/ | За контакти

											Добромир

Добромир

21.01.2013

Коментар: Благодаря!

Прочетох много внимателно и двете издания на зуес. Проблемът е, че само аз си искам годишния бюджет. Само аз си искам писмения отчет и изобщо Само аз искам да се спазват законите така както са разписани според зуес.

В края на октомври (миналата година) се оказа, че един съсед е обран. Последва съобщение, че на следващия ден спешно се свиква събрание. Умуваха и накрая последва ново (ръчно написано) съобщение, че до една седмица ще има електронно заключване на външната входна врата. И да дадем по 50 лв. на касиера. Ей тъй на ръка. Няма сметка, няма не искам!

Разказвам набързо случката, но мен това лично много ме смути. Как така без да съм видял оферта и без да съм получил протокол от събранието изведнъж ще ми искат пари да плащам???

В деня в който дойдоха майстори се разбра, че няма нито договор нито официално писмено решение от събранието. Повиках полиция, но те заявиха, че щом имало решение значи аз съм този който пречи и трябвало да продължат майсторите със слагането на новата електронна брава. Едва тогава получих чипове за да мога да си вляза у дома си. Но за мен това си е чисто самоуправство.

Освен това никъде в зуес не видях къде е разписано коя е най-последната дата на която трябва да се оповести новия бюджет. Според ПУРНЕС тя е 31.януари от новата година т.е. до 31.януари 2013 г трябва да има готов план за 2013 г. но домоуправителят ми се ослушва като гърмян заек.

Намерих адвокати - виждат се на сайта http://www.bg-domoupravitel.com/ но цялата тази "операция" ми се чини че ще продължи поне 2-3 години. Не ми е ясно как да си поискам да ми се заплатят и "морални" щети т.е. нематериални пропуснати ползи затова, че дом съвета не си изпълнява поетите ангажименти.За повече информация: http://www.bg-domoupravitel.com/ | За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

камера живея в многофамилна къща на 2 етажа, аз съм собственник на 2ри етаж,ползвателят на 1вият етаж е монтирал камера за наблюдение на първият етаж без мое... Последен отговор - 25.08.2022 от НИНА КЮРКЧИЕВА

3 Отговори

съседи Здравейте! Живеем в двфамилна къще на първия етаж с общ вход със съседите на втория от 1987г.Всеки собственик позва 1/2 идеална част от двора.Кой... Последен отговор - 17.07.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

кражба на ток от съсед Здравейте! Преди няколко дни установихме неправомерно присъединяване от съседа ми към нашата ел.мрежа. Дойде полиция, екип от енергото и безпорно се... Последен отговор - 28.08.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Отстояние от съседна сграда Здравейте, купихме си къща в квартал с ниско застрояване до 10м.Напоследък започнаха да се появяват доста кооперации обаче. Съседния имот го купиха и с... Последен отговор - 21.04.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

барака на разстояние от съсед Здравейте имаме барака която е на разстояние по-малко от 3м. от оградата на съседите. Когато я строихме съседния парцел беше неподдържан и празен. Сега,... Последен отговор - 9.09.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив