Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на етаж от къща без собственост върху земя

12.06.2014 - Продажба на имот - 7 Отговори     (0)

Здравейте,
Може ли да се осъществи продажба на етаж от къща, когато собствеността върху земята под сградата и двора са на друг собственик? Етажът, обект на продажба, е придобит чрез дарение. Строителството на сградата е било върху държавна земя - с отстъпено право на строеж. 199... г. държавата предостави право земята да се закупи от собствениците на сградите, но един от тях - въпросният продавач, не пожелал. Така към момента собствениците на земята са едни, а продавачът на част от постройката - друг. Той може ли да продаде своя етаж без съответната част от земята в парцела?

									Иванова

Иванова

Отговори (7)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

12.06.2014

Отговор: Няма никаква пречка да продава само етажа. По закон, както той, така и следващите собственици, имат право, както да преминават през двора, за да стигнат до къщата си /етажа/, така и да го ползват за обикновени домакински нужди, като простиране, например.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Ивелин Косев

Ивелин Косев

12.06.2014

Отговор: За ваше успокоение 50 % от старите сгради в идеалният център на Варна са в подобен казус. До ден днешен се продават жилища, без проблем, построени върху държавна земя. Във Вашият случай собственикът е частно лице, но ситуацията е почти същата, в крайна сметка това може да се отчете и като положителен аспект, тъй като няма да плащате, Вие или бъдещият собственик на етажа, данък за земята.


За контакти

											Ивелин Косев

Ивелин Косев

12.06.2014

Отговор: Ако решите, може да се обърнете към нас за съдействие. С удоволствие ще Ви консултираме и помогнем при продажбата на имота ви!


За повече информация: http://www.factorimoti.com | За контакти

											Mариана Тороманова

Mариана Тороманова

12.06.2014

Отговор: Може. Ако етажът е обособен като самостоятелен обект в сградата, което подозирам, че е така в този случай, продажба може да се извърши без да се търси съгласието на останалите съсобственици в сградата (аналогично на апартаментите в жилищните блокове в комплексите). Ако не е, необходимо е да се обособи като такъв. Собствеността върху земята или липса на собственост върху земята, не е обвързващ елемент при сделки със самостоятелни обекти в сгради. Просто обектът - етаж от къща, ще е с право на строеж върху поземления имот/дворното място.


За повече информация: toromanova@imobila.com | За контакти

											Кирил Евтимов

Кирил Евтимов

16.12.2019

Отговор: Имам въпрос по подобен случай:

Семеен имот се разделя на две, като целта е да се раздели по равно.
На единия човек се дава мазе и етаж, а на другия етаж и таван, от къщата.
Също така се преписват две градини - сравнително равни...

Проблемът е, че с едната градина върви със земята под къщата.

По този начин ми се струва, че единият човек е доста по-ощетена спрямо другия, тъй като няма права върху площта под къщата. И така ако някой ден се наложи да се бута самата къща и да се строи той няма да има право на това.

Така ли е наистина?За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

16.12.2019

Отговор: В случай че се касае за доброволна делба, изискайте и двамата съсобственика да получат идеални части от правото на собственост върху поземления имот, като така ще се реши проблемът относно правото на собственост върху земята.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

22.12.2019

Отговор: Здравейте госпожо Иванова!
При отстъпено право на строеж, винаги собственикът на земята е едно лице, а собственикът на постройката - друго. Собственикът на постройката винаги може да продаде построеното.Собственикът на постройката изначално не е притежавал право на собственост върху земята и пред него никога няма да стои въпрос за продажба на съответна част от земята, защото всеки може да се разпореди само върху това, което притежава.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Със съсобственик на имот с къща, който не плаща данъци и нестопанисва имотът. Брат ми, с който сме съсоственици на имот с две къщи отказва да стопанисва имотът. Не си плаща и дсанъците. И това повече от 6 години. Ремонтите и... Последен отговор - 29.05.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Продажба на наследствен имот с много наследници Здравейте, имаме наследствен имот в регулация с много наследници,който искаме да продадем,но по-голямата част от наследниците не са плащали личните си... Последен отговор - 17.07.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Квадратура Здравейте имаме следния проблем в нотариалния акт е записано че жилищната площ е 48 квадрата а за бягане на място 80 според архитекта на района ми при... Последен отговор - 27.06.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Продажба на имот Здравейте!Искаме да продадем имот на децата си,с ипотечен кредит.Извадихме схема на имота от АГКК,данъчна оценка,тежести и всичко необходимо.Оказа... Последен отговор - 7.06.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Квадратура нова Здравейте имаме следния проблем в нотариалния акт е записано че жилищната площ е 48 квадрата а за бягане на място 80 според архитекта на района ми при... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив